Saturday, March 15, 2014

Thanks for the memories, friendship and love..

Assalammulaikum WBT..

its been almost a year since last update in this blog.. its not like nothing interesting happened in my life..it just i've been a lil bit bz in this past year..bz with my last year of study..final year project, job hunting, graduation day and first work experience..

ececeh.. mukadimah konon nak buat in english..tp english broken xsdar diri.. entry ini di tulis saat saya sah bgelar penganggur terhornat stelah 3bulan bkerja d Parkson Sunway Pyramid as Customer Service Supervisor..

Spanjang 3bulan berada d sini,seriously baru sedar yg sbenarnya tidak mudah nak dduk d meja c.service.. suma org akan sgka,

            "Ooo, kerja c.s.. snang jer la.. agkt2 fon je.."
            "Kerja cs.. dduk goyang kaki jer.."

Sbenarnya..mula2 sy pun sgka mcm tu.. thats why sy apply kerja nih.. tp sbnrya, hanya org yg krja c.service je yg tau mcmana stressnya dduk d meja c.service.. lagi2 org mcm sy nih, blajar bidang lain..msa blajar duk menghadap coding java, c, c++ etc.. pendek kata menghadap computer..mesin.. tau2 bla kerja,kena menghadap org.. org yg ada mcm2 perangai.. spjg 3bln mcm2 pernah jadi.. menangis pernah.. marah pernah.. mnyampah pernah.. even gelak smpai tgolek2 pun pernah..

tp org kata.. itu semua pengalaman.. and some people said "experience is the best teacher"..

bberapa hari terakhir tu..rsa hiba sgt2 mmg mula2 rasa mcm xsabar nak berhenti..nak tukar kerja lain sbb rsa sgt2 pnat bkerja..tp jauh d sudut hati..rsa sayang sgt2 dgn org yg ada d situ..kwn2 yg kta knal d situ..kwn2 yg byk ajar kita..kwn2 yg jaga kita..kwn2 yg sggup tadah telinga kna marah sbb salah yg kita buat dan kdg2 terpikir.. akan jmpa ke kwn2 mcm ni d tmpt baru nnt..?

apa yg kita akan dpt mgkn tak sama dgn apa yg kita tgglkan..tp insyaAllah kita akan dpt yg lebih baik..


Kak Erin "Thanx akak sbb byk ajar fika spjg fika krja sini.. fika mnta maaf kalau fika prnah buat akak kecik hati.. xbuat kerja dgn btol..fika tau fika xreti sgt buat kerja..tp fika dah buat sbaik mgkn msa fika kerja under akak.. thanx sbb tlong carikkn voucher yg missing.. fika doakn akak bahagia dunia akhirat yer.. "

Nazzlan "Nazz..terima kasih tau sbb jaga aku dr hari pertama aku kerja smpi hari terakhir.. pg2 baca msg ko..aku rsa tharu sgt2.. serius aku xkan lupa apa yg kta lalui sama2.. aku xkan lupa aktiviti kita msa kita rehat..pusing2 pyramid usha prmpn yg comel2.. haha.. thanx teman aku blk tiap2 mlm.. thanx utk farewell party ko buat utk aku.. ko jaga diri baik2 tau.. hidup jgn fikir mau enjoy jak yaa.. fikir msa depan.. sayang ko lebih..!"

Aidid " haaa.. Syarif Aidid.. time akak dah nk benti bru nak msuk keje.. cubala msuk time CNY aritu.. merasa gak sakit2 pingang ngan kami.. hihi.. Aidid lpas nih dduk UK tu jgn lupa kat ktaorg kat sini plak.. blaja rajin2 tau.. kan nak bkak Edickstick Ltd Company..? Nnt jemput akak jd engineer kat scompany aidid tau..!! p/s: jgn kuat buli ardila.. akak rotan kang..!"

Ardila " Good luck result SPM kluar 20hb nih.. nnt jgn lupa msg akak tau.. tgh kuarantin ke.. result gempak ke.. semua kna msg akak.. apa2 pun ardila buat lpas nih.. akak tau ardila boleh berjaya.. jaga2 voucher tu.. xmau dah pasni missing ke..short ke.. dr byr voucher tu baik smpan duit tu utk msuk U.. thanks sbb byk tlong akak.. akak ingat lg ada satu hari tu..hari ahad, akak sorg2.. nasib baik ardila masuk awal.. mcm ardila tau2 je kn..? p/s: sabar jela layan abg aidid tu..dia mmg sengal2 ubi sket.. hihi.. "


Malathi "Masa mula2 i masuk..u slalu ckp kasar2 dgn i.. mula2 i ingat u tak suka i.. tp lama2 i sedar..yg u garang sbb u nak ajar i..latih i jgn buat salah..sbb klu i buat salah..semua org akan terlibat.. Thanx sbb sudi jadi kwn i.. i harap lpas ni kta dpt luangkan masa sma2 even kta dah xkerja sama.. i hrap u berjaya dlm hidup u.. jgn rsau.. i tau u boleh.. :) "

Sasha " Sasha..thanx sbb jadi adik akak.. even kejap je dpt kerja ngan sasha..tp akak hrp sasha bleh jd adik akak smpi bila2.. gud luck tau dgn SPM thun nih.. blaja sungguh2..jgn kuat main.. jgn kuat msg ngan Afiq.. hihihi.. ada masa akak blnja mkn yer.. "

Kak Ros " akak.. maaf xde gmbr ngan akak.. xsmpat nak ambl gmbr ngan akak.. maaf yer kak klu slama kta kerja sma..fika prnah sakitkn hati akak.. fika nih jenis xbrapa nak peramah sgt.. tp fika xsombong tau.. fika cuma segan je.. thanx yer aritu bg tumpang keta msa kta pg training.. pjg umur, murah rezeki.. kta jmpa lg yer.. "

Wan Syahiran " Wan.. maaf sbb xde gmbr dgn wan.. thanx wan sbb byk tlong fika slama fika krja sini.. byk tman fika..byk bg nasihat.. fika mnta maaf klu fika prnah sakitkn hati wan.. fika doakan wan berjaya dunia akhirat.. wan jgn putus asa yer.. ingat pesan fika.. kta xmampu nak puaskan hati semua pihak.. kta buat stakat yg kta mampu jer.. :) "



Yuliza "Yully..akak mnta maaf tau klu spjg kerja dgn akak..akak pernah buat yully kecik hati.. akak harap lpas nih kta xlost contact.. akak ada jer dkt2 cni..ada msa kta kluar sma2 yer.. yully muda lg.. blajar sungguh2 tau.. xmau pikir sgt bnda2 yg remeh temeh.. syg yully sgt2.. :)

Syafiqa " Iqa.. thanx sbb sggup tggung risiko aritu tlong akak antar borang bnuslink.. maaf tau klu akak prnah mnyusahkn iqa.. lpas abis practical nih..nnt dah blk blaja.. blaja sungguh2 yer.. ingat mak ayah..jgn main2.. akak tau iqa kuat bgurau..tp akak tau iqa boleh buat kerja.. caiyok2.. xlama lg dah kn abis praktikal..? "

Afiq " Afiq..Afiqah.. huahua.. di Malaysia pgglnya wrapping..di Indonesia pgglnya bungkus... haha.. smpai bila2 akak akan ingat bnda tu.. afiq lpas nih dah blk blaja..xmau nakal2 lg yer.. jgn kuat langgar peraturan.. blaja rajin2.. jgn kacau sangat si sasha tu.. dia tu dah nak SPM.. hehe.. thanx yer afiq sbb byk tlong akak.. thanx sbb hormat akak wlupun akak nih rendah..xnmpk mcm kkak pun.. :P nnt ada msa kta lepak lg yer.. akak ada dkt2 sini jer.."



The best part of memories is making them.. n i will cherish everything about each an everyone of u.. people change..things end..but no matter what happened.. memories last forever.. thanx for the memories, friendship and love...                   With love, Afiqah Salleh..  




Sunday, October 21, 2012

Yang Indah Takkan Selamanya Indah

Assalamualaikum semuaa..

Dlm hidup nih..kdg2 kita terlupa yg sebenarnya semuanya hanya pinjaman.. kdg2 kita terlupa, yg indah itu xkan kekal selamanya.. Allah dah bagi pinjam..bila2 masa pun Allah boleh tarik balik..

Hari tu, ada terdengar d telinga nih.. seseorang bcakap..
"Aku memang pilih yang cantik2 jer..yang hensem2 utk kawan dengan aku"

terus tdetik d hati.. mak aih bdak nih.. kemain lg dia yer.. yer awk..sy tau awk cantik..manis..jelita.. tp xpyhla nak bg statement mcm tu yer.. nmpk sgt mcm..ntahlaa.. kalau saya, seumur hidup saya..sy xpnah memilih dgn siapa sy harus bkawan..ok itu tipu..! haha.. mksud sy,sy xpnah letak sbarang syarat utk sesiapa yg jadi kwn sy.. sy xpnah ckp.. utk jadi kwn sy..  awak kena cantik hensem pandai kaya.. xpenah kot.. sy kawan dgn siapa pun tanpa pernah rsa yg sy akan dpt apa2 benefit dr dia.. ckup laa skadar dia boleh dgr sy mbebel tiap2 ari.. boleh pujuk sy time sy sedih.. boleh peluk bahu sy time sy nangis.. klu dia senang..tu sy aggp sbagai bonus.. klu dia ssah..xpe, kami msh boleh naik bas sama2.. :)

kdg2 rasa pelik dengan orang yg bkawan dg seseorg atas dasar rupa.. org yg bcinta dgn seseorg atas dasar rupa.. penting sgt ke rupa yg cantik dan hensem tu..?? utk apa?? utk menjadi satu kmegahan.. satu kbanggaan.. jln sana..org puji.. sepadan sgt dua2 cantik dan hensem.. jln sini org puji lagi.. tp utk apa semua tu kalau hati sentiasa berada dalam keadaan lara? setiap mlm tidur dtemani air mata.. setiap hari hidup mnahan sakit d hati.. untuk apa semua tu..? rupa yang cantik itu bkn jaminan utk kebahagiaan dan ketenangan hati.. yg cantik itu xkan kekal selamanya.. nnt tua..bkedut jgk.. hehe..

satu phubungan atau persahabatan yg dijalinkn dgn merasa susah dan senang bersama2 lebih bermakna dr hubungan yang dibina atas dasar bkepentingan antara satu sma lain..

Sunday, September 16, 2012

#Kenangan: Back to the past..

Assalamualaikum WBT.. eh.. selamat hari Malaysia..! 

situasi: dalam kereta kak roha..otw nak pg kelas.. tba2..
Rahsia ini
telah lama aku pendamkan..
tiba masanya..
segala2nya ku ceritakan..
aku kan pergi..
pergiku xakan kembali..
tiba masanya..
kau cari teman pengganti..

lagu black ft malique.. weww, sedapnya lagu nih.. sedih sbnrnya..lirik dia mendalam kot.. biasala klu malique pnya lagu.. lirik dia mmg bbunga2 dan mnusuk d kalbu.. teringat balik kenangan dulu2, suka lagu alhamdulillah..smpai tulis lirik lagu tu dlm sepuluh kali then hafal.. haha..

sbnrnya nak cerita..hari tu msa tgh praktikal ada lah sehari sy xdpt nak dijemput bak puteri.. tpaksa la naik bas.. masa kat dlm bas tu terserempak plak ngan klasmate msa sekolah rendah.. errkkkk.. tros sembunyi.. hahaha.. pelikkan? spatutnya klu jmpa kwn yg dah lama kita xjmpa mesti excited gila.. tp lain plak ngan sy nih.. sbnrnya..msa kecik2 dulu.. pnah wat kes ngan bdak nih..

msa tu zaman kecik2 lgi.. msa kecik dulu,sy nih boleh tahan gak kejam nya.. kaki buli tau.. hahaa.. msa sklh rendah dulu..ada sorg bdak pompuan nih.. nma dia Apsah xsilap.. dia nih agak kesian sbnrnya.. mak ayah dia pati..so, kdg2 kna antar blk negara asal dia..klu ada sini pun..dduk secara haram..tp dsbbkn Apsah nih lahir kat sini..so, dia pun jadi la warganegara Malaysia.. Disbbkn dia nmpk kesian..sy slalu buli dia.. msa mula2 klas mula kan ada bacaan doa.. msa tu sy cubit pggang dia.. bla dia nak nangis..sy besarkn mata spaya dia senyap.. kdg2 sy tarik tocang rambut dia.. pastu pijak kaki dia.. gila kejam.. klu dia nak nangis sy cubit kuat lg.. haha.. 

dia laa yg sy nmpk aritu.. tp malu plak nak tegur.. yela..malu kot klu ingat kkejaman time kecik2 dulu..

kekejaman sy nih..bkn stakat kpd kaum pompuan jer.. llaki pun pnah kna.. hahaha.. dulu msa sy thun 3 ke 4.. msa tu sy jadi pengawas.. ehem..ehem.. haha.. spatutnya bdak skolah rendah xleh main kat tman permainan pra-sklh.. tp ada sorg 2 org bdak laki degil nih main jgk! sy dah bg warning dah..tp dia buat xtau jer.. dia g main gelongsor.. sy sruh dia trun ikut tgga..tp dia pg trun ikut papan gelongsor tuh.. smpai jer dia kat bwh.. sy tampar muka dia dua kali.. tpinga2 cik abang tu.. hahaha.. gila kejam sy zaman dulu2.. 

ya..ya.. sy tau sy makin gemukss.. haha..


p/s: dont underestimate girl's power..! :)

Wednesday, March 14, 2012

Wordless Wednesday : Time Kecik-Kecik..

Assalamualaikum.. Selamat Hari Rabu semua.. 
Ingat tak..Masa kecik2 dulu..korang mesti ada lukis gambar pemandangan kan..? Siap ngan bukit.. Matahari.. Sungai.. Burung.. Eh..kejap..Mcmana korang lukis burung masa kecik2 dulu..??? hehehe..



Credit to : Uploader  Chaessler William @ Sabahan Troll..

Monday, July 11, 2011

Hantu..? Erkk..!

Assalamualaikum WBT.. Rsa mcm dah sgt2 lama dah belog nih xhupdate2.. Fuhh kanan..Fuhh kiri.. Saja jer halau..mana tau ada bnda yg dah mula bsarang.. *erkk..* :p


Tadi lepak mkn kat MyFriend.. Alaa..dkat sangat laa dgn hostel.. blakang ostel Hibiscus nih jer.. tgh3 dok menyembang2..tba2 tkeluar pasal hantu.. Ops..tkeluar psal apa ek..? Pocong kot permulaan cerita.. 


Tersebutlaa satu kisah..


Minah tgh duk kat ruang tamu umah dia..jam menunjukkan pkul1 pg.. tgh duk khusyuk on9 tba2 bunyik anjing menangis lak.. Dalam hati dok kutuk2 anjing tuh.. "Alaa anjing nih..katciaauu laa.." tp seperti biasa,takut2 jgk..tp FB lagi penting.. makin lama..makin rmai plak anjing duk bsahut2an.. eh..bkan ramai,banyak.. meremang tengkuk mendengar.. secara tba2, Ayah dia tba muncul kat ruang tamu dan menegur.. "Eh minah..ko xtdo lg..?" Minah plak..senyum2 jelaa.. Ayah dia trus ke tgkap dan selak langsir.. Lama ayah dia perhati luar tuh.. dan anjing lak masih menangis2..tak kurang gak ada yg tgh mnyalak2.. Pelik tgk ayah dia tkaku kat tingkap tuh..Minah pun bangun dan join la skali ayah dia.. "Eh,jgn tgk..!" xsmpat ayah dia nak abiskan ayat.. Minah dah selak langsir dan....dan..dan.. Minah tnmpak plak skujur tubuh..eh silap..lembaga.. berbalut2 kain putih kat dpan pntu pagar umah dia.. dalam hati trus tdetik.. "Pocong ke..?" setelah tkaku selama hampir 10 saat.. Minah dgn lemah longlai trus kemas laptop dan Bband dia.. ambl selimut..bantal dan trus tdo kat atas lantai bilik mak dia..tanpa bckp spatah haram pun.. <---hahaha..mcm kna tampar malaikat.. :p




AL-Kisah....


Umah Minah nih ada dua tingkat..tp disebabkan tak ramai yg ada kat umah tuh..maklumlaa semua org duk ostel..so just setingkat jela yg digunakan..yg umah tgkat atas tuh dijadikan laa mcm stor..lambakan barang2 yg tidak digunakan.. nak dijadikan cerita..satu hari nih,Minah xjoin family dia pergi jalan2..dia pun dduk jela kat umah.. meng"online"kan dirinya.. tgh seronok2 online..tba Minah terdengar bunyik barang jatuh kat tgkat atas.. "eh..apa plak nih.." detik Minah dlm hati.. tapi dia abaikan jer.. tba2 terdengar plak bunyik mcm org tgh berlari2 kat umah atas.. bulu roma Minah dah meremang dah.. erkk.. "kucing kot.." detik hati dia.. xsmpai 2 minit kemudian.. terdengar plak bunyik org tgelak2..riuh rendah dr umah atas tuh.. Ok.. Fineee...!!! Minah trus capai handfon..lari duk kat buaian kat luar umah dia.. dan trus kol mak ayah dia sambil merayu2 sruh dorg pulang cepat.. hahahaha...


Thoyibb.. 


Umah Minah nih mmg ada mcm2 cerita.. Pernah sekali masa kenduri kat umah dia.. dia dan sepupu dia tgh syok bsembang..tgelak2 mcm org xingat dunia.. lama dah pas2, spupu dia tnya.. 


"Minah..sape ada kat atas..? Nape die xtrun2..?" 
"Erkk.. Tini,mana ada sape2 kat atas tuh..umah tuh dah lma org xdduk.. " 
"Eh.. Dr td aku duk nmpk org lalu lalang kat atas tuh..duk pusing2"
"Ko biar btol Tini..Jgn nak buat cerita kat sini.."
"Sumpah Minah..! Aku xtipu.."
"Tini...xde sape kat atas tuh..aku pun xtipu ko...huk3"


Keesokkanya.. Tini demam.. 


Banyak lagi cerita Minah nih.. Sok sambung.. Katil dah menyeru2 sruh tdo.. Daaa.. Assalamulaikum.. :)


P/S: Entry tiada gambar.. xtau apa thumbnail yg naik kat FB nanti.. Eh jap.. apa kes FB saya..?! 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...