Monday, September 14, 2009

penting sangat ka rupa yg cantik??

salam alaik..

hahaha..bertemu kita kembali dlm rancangan.. sajian murni... hahaha.. ok la..serius sikit..
ada msa sikit jer nih nak mnulis.. nak pg klas dah..

ok..hari ni sy nak kongsi sikit pengalaman hidup aku.. kjadian time sekolah yg xakan aku lupakan smpi bila2....

kejadian nih berlaku kat sekolah menengah pertama aku.. msa tuh aku dlm form 2 la mcm tuh.. bkn aku xtau..msa sekolah dulu..ramai org gelar aku ngan kakak aku ni 'tagap'!! kann?? baik kmu ngaku.. aku tau tuh org2 yg terlibat ada baca blog aku nih.. hilmi jazy berkecuali ok..bab dia xmsuk lg time tuh...

nak d jadikan cerita.. llaki2 pngecut+xda kerja lain+mnyibuk mcm prmpn nih xbrani nak ckp dpn2..dorg ckp blakang2 jak.. paling2 kat dpn dorg ketawa2 jak.. mcm s***.. tp ada sorg bdk laki nih.. dia brani ckp dpn2.. xguna btol.. aku ingat tuh time tuh.. aku mau blk dr klas.. time tuh aku klas 2 hanafi..klas 2 hanafi nih terletak kat aras 2 bngunan sklh tuh..(aku xingat dah blok apa)..klas bdk llaki yg mcm s*** tuh plak.. klas 3 apa ekk?? ibn sina ka?? lupa la.. yg penting klas dia bdpn dgn klas aku..tp kat tingkat atas... time aku nak kuar klas tuh.. tba2 dia jerit... 'pika tagap!!' pas2 dia gelak... kwn2 dia yg ada kat stu pun gelak..ada jgk yg bkecuali la..

tp mmg mcm s*** la.. trus aku nangis..aku nih dahla jenis yg sensitif..tba2 dia malukan aku mcm tuh dpn org ramai.. nangis gila beb.. aku sempat jerit jgk kat dia.. tp aku ingatla aku kta apa..yg penting mmg merapu meraban habis la..hahaha...

mmg aku xpuas hati btol dr hari tuh..smpi skrg.. klu aku ada peluang lg ckp ngan dia.. aku mau tnya dia...

apa masalah ko ngan aku??
aku pnah carik gaduh ka dgn ko??
klu aku gemuk,ko susah ka??
klu aku nih tagap,aku mnta mkn dr kau ka??
apa jgk motif ko myakitkan hati aku??

ko ingat aku mau maafkan ko kaa? sorilaa...slagi ko xpersonally mnta maaf ngan aku.. smpi bila2 aku xkac maaf ko..

apa ba jgk masalah dia klu gemuk?? napa ba org suka ketawa kan org gemuk.. even aku xla gemuk sgt skrg..tp aku pantang btol klu org gelakkan org gemuk.. aku pnah merasa gemuk baa.. pnah rsa hinaan dia..pnah rsa gangguan psikologi dia mcmana..aku faham btol perasaan dorg.. smpi skrg aku ada masalah eating disorder.. mau blame sepa?? mmg slah aku la.. tp knapa dorg mau sibuk2 mhina org gemuk?? hina ka jadi gemuk?? hamba Allah ba jgk kami nih.. ada perasaan..jgn la lyn kami mcm bnda atau binatang.. napa? penting ka ada rupa yg cantik???

Saturday, September 12, 2009

Ketika Cinta Bertasbih..

Bertuturlah cinta
Mengucap satu nama
Seindah goresan sabdamu dalam kitabku
Cinta yang bertasbih
Mengutus Hati ini
Ku sandarkan hidup dan matiku padamu

Bisikkan doaku
Dalam butiran tasbih
Kupanjatkan pintaku padamu Maha Cinta
Sudah di ubun-ubun cinta mengusik resah
Tak bisa kupaksa walau hatiku menjerit

Ketika cinta bertasbih nadiku berdenyut merdu
Kembang kempis dadaku merangkai butir cinta
Garis tangan tergambar tak bisa aku menentang
Sujud syukur padamu atas segala cinta

Saturday, September 5, 2009

ragam manusia...

salam alaik..
yuhuu.. sy kembali lg.. hehehe... ala u all ni...jgn la boring ngan sy..nnt u all akan rndu sy tau.. sbb dlm msa smggu selepas ni..sy mgkn xkan dpt nak update blog sy yg tgh suram ni.. huhu.. sedihnya..(sad)

stop it pika!!!

kembali kpd tajuk yg ada d atas.. klu post yg sblm ni sy bcakap mngenai cinta..skrg sy nak bcakap mngenai ragam pelbagai manusia..tajuk yg sgt universal kan?? sbb sy akan bercakap mngenai byk bnda...sgt byk tau..super duper pnya byk.. hahaha.. just kidding.. satu benda jer sbnrnya..

kita semua mesti pnah dgr pepatah melayu "rambut sama hitam,hati lain2".. pepatah ni mmg benar2 sesuai dgn kita..kita?? yeah..kita suma.. terdapat pelbagai ragam manusia d muka bumi nih.. tp nak tau kaum apa yg paling popular utk tajuk sy kali nih?? kaum yg mempunyai rating tertinggi iaitu... hipokrit!! apa dia hipokrit nih?? hipokrit nih adalah manusia yg berpura2..manusia yg tidak menunjukkn diri atau perilaku mereka yg sebenar.. dorg nih mesti ada sbb yg tersendiri utk bertindak begini..sy faham dgn manusia yg hipokrit nih..sbb kdg2 sy nih pun jadi hipokrit jgk.. heeppp..jgn salah faham ok.. kdng2 kita nih xhappy dgn hdup kita..tp kita xbleh biar suma org tahu apa yg tjadi dgn kita..xkan kita nak menangis meraung2 dpn suma org..xbleh mcm tuh.. sy slalu jd hipokrit dpn kwn2 sy..dpn family..dpn org yg sy syg..pretend to be happy spya dorg pun happy dgn kita..kita kna tau yg suma org ada masalah sendiri.. so,try to settle our own prob without involving anyone.. itu contoh hipokrit yg sy slalu buat..

tp hipokrit yg sy xfaham adalah.. hipokrit yg cuba utk mnunjukkan dgn suma org yg dia adalah manusia yg paling perfect dlm dunia nih..dan dia hampir berjaya utk mnipu suma org..tp syg nya..dia xkan boleh mnipu diri sendiri..org yg mnipu diri sendiri adalah org yg paling bodss dlm dunia.. knapa?? sbb dia mnipu dan dia tau dia mnipu..dan dia cuba tipu lagi diri dia.. smpi bila la mau abis.. adoiii.. hipokrit sperti ini hanya dia dan Allah yg tau kbenaran setiap perlakuan dan tutur kata dia.. mudah2an hamba Allah ni sedar..

hipokrit yg seterusnya adalah.. hipokrit yg cuba utk menunjukkan dgn seseorg yg dia adalah seorg yg baik tp ramai org tau perkara yg sbnrya.. apa mau kata dgn lbh jelas ek..? penipu?? lebih kurangla.. sepupu sepapat dia la tuh.. yg ini lagi sadis.. dia mau berpura2 baik tp suma org tau perangai dia yg sebenar.. mgkn dia ada sbb yg baik utk bbuat bgtu..tp it's unfair utk org yg dia tipu.. lbh2 lg klu org tuh btul2 ikhlas mau kwn dgn dia.. xboleh ka jd diri sndri??

susah sgt ka kita mau jd diri sendiri?? klu org tuh ikhlas mau kwn dgn kita..dia akan terima baik dan buruk kita nih.. xperlula kita bsusah payah utk menjadi org lain.. dulu sy penah terbaca..seseorg itu hanya boleh berpura2 paling kejap pun 2 mggu dan paling lama pun 2 bulan.. stelah dr tempoh masa ni.. dia akan kembali kpd diri dia..sma ada dia yg akan bongkar rahsia dia..atau org lain yg akan buka pekung dia.. renung2kan lah.. it's easy to be urself..

p/s: suma entry yg sy tulis ada kaitan dgn diri sy dan kejadian yg berlaku di sekeliling sy..apa yg sy nmpk dan apa yg sy dgr..sumanya sy simpulkan mengikut persepsi sy sndiri..pmikiran setiap insan itu adalah berbeza dan terima kasih pd yg setuju dgn pendapat sy..

Friday, September 4, 2009

thanx and no thanx 2 "cinta"

cinta?? apa ba makna cinta ni sbnrnya??
cinta ni kan subjektif..suma org pnya pandangan yg berbeza tentang cinta ni..
pada aku istilah cinta ni meluas..dia meliputi setiap aspek dlm kehidupan kita...cinta pd Allah SWT..cinta pd rasul..cinta pd ibubapa..cinta pd adik beradik..pd sahabat..alam sekitar..
cuma klu kita mau bckp mngenai cinta.. kita kena lebih spesifik..spya org xtsalah aggap..

ok...kali ni sy mau bckp mengenai cinta sesama manusia...


hurmm...sdh jadi lumrah khidupan anak2 remaja skrg nih..jatuh cnta..ptus cinta..perkara biasa la tuh.. tp mgkn ramai yg xsedar,cinta ni ada pro dan kontra dlm khidupan seharian..

contohnya..if cinta yg kta dapat genggam skrg nih dpat membawa kita ke arah yg lbh baik.. rsanya bnda tu xsalah.. cinta nih xberdosa.. tp org yang bercinta yg buat dosa.. jd kita kena lebih berhati2 dalam bertindak.. xsalah klu sbgi pasangan kekasih kita saling memahami dan menghormati antara satu sama lain.. kita kna saling ingat mengingatkan antara satu sma lain.. kita ingatkan pasangan kita apa yg baik dan apa yg tidak..tegur setiap kesalahan dia.. ubah dia menjadi yg lebih baik.. jd peneman dia dlm setiap permasalahan dan kesunyian dia.. if kita xdpt bantu dia..it's ok..cukup baik sdh andai kita sudi dgr setiap butir2 bicara yg keluar dr mulut dia yg sdg mghadapi masalah.. bila dia mluah masalah tuh..50% bebanan dlm hati dia akan berkurang.. dan sedikit sebyk kta tahu lbh byk lagi mngenai dia..tahu hati budi dia..

pada cinta yg seperti ini..kita patut ckp thanx..

tp xsemua cinta tuh baik.. dlm dunia ni..ada byk cinta yg akan membinasa setiap manusia.. xkisah sma ada membinasa kan diri..msa depan..pelajaran..khidupan.. suma tuh mmg wujud dlm dunia ni.. bila kita memilih utk bercinta..kita kena sediakan diri dengan kenyataan yg kita akan khilangan dia pd bila2 masa...itu satu kenyataan yg nak atau tidak..kita kena terima..dia bkn milik kita..mcmana dia dtg..mcm tula dia akan pergi.. jgn tlalu memikrkan hal yg remeh temeh..klu sudah terbentang dpn mata yg dia ni mmg merosakkan msa depan..apa lg yg kita mau tggu?? tp ramai antara remaja msa kini yg tidak membuka pntu hati mereka dlm membuat kputusan..jgn nnt sudah terhantuk baru terngadah..apa guna bercinta jika asyik berendam air mata?? apa guna bercinta klu sentiasa susah hati?? apa gunanya cinta tuh..klu kita xtdor siang mlm pkirkan dia?? dah la xtdo..assgment,kelas suma xpergi.. jangan plak yg d kejar xdpt..yg d gendong berciciran.. ini adalah satu contoh cinta yg salah...

say no thanx to this kind of love...


Berbuka Puasa Beramai-ramai..


tarikh : 3 september 2009
tempat : restoran getaran jiwa,alamesra kk..


on da way nak pg alamesra.. lokasi.. SJ Melawa..










menunggu makanan.. hehehe...











Thursday, September 3, 2009

hari yang benar-benar dalam sejarah..

salam alaik..
hehehe... hai suma.. fuh...
nak dgr crita x?? kelmarin pada tanggal 2 september 2009.. terjadinya satu peritiwa yg benar2 akan ku ingat sampai bila2... (tragis tol)..

ok..ok.. kita mulakan cerita..
lpas abis klas programming kmarin.. sy nak pg bank..so,bank yang terhampir utk sy pg adalah maybank cawangan Alamesra..ala yang dekat depan 1borneo tuh...

so..sy bersama2 egie mnaiki bas sepanggar yg kaler biru tuh.. byk jgk la kami mngumpat2 dalam bas (makruh puasa) hahahaa.. anway,thanx aar egie bab tlong aku tkan loceng...wlupun jauh dr Maybank tp xpala.. setelah smpi kat bank,sy pon mnyelesaikan urusan seri paduka baginda dengan segera.. dan berjalan kaki ke 1borneo utk ambl bas.. cian geng,ujan lebat..basah kuyup..kesejukan lagi...

pas2 mnunggu bas lg satu hal.. Lama tol mnunggu bas..ntah p mana la suma bas2 tuh.. bingung2.. lama juga sy tggu..tba-tba.. jeng..jeng..jeng.. ada bas biru.. hahahaa.. sy pun berebut2 ni naik ma org.. sy tolak jak suma org..org yg mau turun pun sy tolak jak..hahaha..nda ba,gurau jak.. sy bg dulu tuh uncle turun.. bru sy naik.. nak d jadikan satu cerita yg tragis..dramatik..bombastik..plastik.. time mau byr tambang tuh..cek pnya cek..xda dompet sy dlm beg.. pnya la sadis..xtaula mcmana rupa sy time tuh..trus sy tingat nih..sy letak atas ATM plak dompet tuh..dan mcm sy xda ambl balik.. trus konduktor tuh tgk muka sy nih..

kondukter : napa dik??
manusia bingung :dompet sy tggl dkt bank..
kondukter :ha?? jd ko mau trun sekarang??
manusia bingung :iya...
kondukter :stopppp..stooppp!!

pas2 sy pun turunla..klu sepa2 yg tau jln area sepangar yg dkt Kingfisher Sulaman tuh..mesti tau pasar ikan yg ada dkt area tuh kan?? alaa..yg org jual2 ikan tepi jalan tuh.. kat ctu la kondukter bas tuh turunkan sy..

pas turun perkara pertama yg sy buat adalah kol aijat..ingat nak mnta tolong dia..tp dia ada hal plak.. huhuhu..then kol my bf.. dia ckp dia otw tp umah dia jauh..tambah2 plak time tuh adalah time org pulang ofis..kompem jammed.. klu x stgh jam mesti sejam bru dia smpi.. so,sy pun buatla kputusan utk jln kaki.. awk semua pcaya x?? sy jln kaki dr pasar ika yg dkt traffic light u-turn 1Borneo tuh pg Maybank Alamesra??? pnyala jauh...dah jauh.. hujan lebat lg..basah kuyup...huhuhu..dugaan btol...

berkat drpd kesungguhan dan kegigihan sy..sy berjaya jgk smpi dkt Maybank tuh...(clap) heheehe..

masuk je dlm bank..perkara pertama sy buat adalah tgk kat atas mesin deposit tuh..ada ke x dompet sy...

hancur hatiku...
mengenang dikau..
menjadi keping2..
setelah kau pergi..

hilang punca trus...xtau mau buat apa..bingung..totally lost!!!pas2 sy msuk lg blk..dgn kekreatifan+ilmu yg sy blajar semasa mnonton siri csi.. sy pun cek dlm tong sampah..mana tau pas dia ambl duit dia buang dompet dlm tong sampah.. tp xde.. uhuhu...

then security tuh pggl sy... then dia tnya..
security : carik dompet ka??
saya : iya..
secirity : meh cni msuk meh..ko nangis ka ni??
saya : iya..huhu..
staf Maybank: napa ko nangis??
saya : jauh btol sy jalan kaki..huwarghhh!!!
staf Maybank: alalala..janla ko nangis..nnt batal puasa ko.. (nangis pun bleh batal puasa ka??)
saya : huhuhu...
staf Maybank: kami mau kontek ko..tp ko xda akaun Maybank plak kan? napa ko xbka akaun??
saya : dua kali uda sy may try buka..tp dua2 kali sy pergi..offline ni...
staf Maybank: oo.. ni dompet ko.. hehe..kami mau mnta ko tulis surat ba ni.. kira mcm complimentary la..sbb branch kami kan branch bru.. jd mau kna tgk jgk pengurusan branch ni mcmana..tp nnt la ko bg aar...
saya :huhu..ok..

pas2 sy pun say thanx ngan suma org..dgn suara yg masih teresak2.. huhuhu..

then my bf yg tolong hantar sy blk poli... thanx ek bang.. nnt ada msa kta bkak posa sama2 ek.. ika blanja..insyaallah mggu dpn ek..

thats all... hari yg benar2 dalam sejarah dan sy akan ingat smpi bila2.. (2 september 2009)
hehehe...thanx pada yg sudi membaca ekk..


Tuesday, September 1, 2009

it's totally wrong!!!

susah ba mau ckp..xbleh ba mcm ni..
apa ba yg aku buat ni..??
gila?? cari nahas??
xbetul ba ni.. xpatut ba mcm ni..

pika..u must stop it right now!!!
stop it!!! control urself..
astaghfirullah al-azim..
apa ba mau jadi ma ko ni..??
stop it and back to the track..
starting from tomorrow..no more excuses...

Monday, August 31, 2009

yang mana satu..pilihan kalbu..


salam.. huahuahua.. psst..psst...
nak tau x?? ari tuh sy g soping2.. nak beli baju raya..
malasla nak tempah.. dah xda kedai yg nak terima...
hahahaha.. bangas gak memilih baju..
ada baju yg bkenaan tp xde saiz.. (so sad) huhuuhu...

ok..ok.. jum tgk2 antara baju raya yg sy ada try.. dan bju raya utk thun ni..
jeng..jeng..jeng...


haha... ni la baju paling buruk aku try.. actually xburuk.. lawa bju ni..tp aku pkai jadi buruk..
hahaha...so funny...



baju ni cantik..paling cantikla aku nmpk.. tp xda saiz beb.. org besar la katakan..
sedih gila...






hehee....at last ni la baju raya aku.. yg kaler biru tuh pilihan pertama.. tp atas dasar semangat ke"pink"an.. aku pun tukar yg dkt bwh lak.. heheheehe... baju kurung pahang.. lawa.. hehehe..

Monday, July 27, 2009

at last...

assalamualaikum.. hehehe.. fuhh...alhamdulillah.. akhirnya terlepas jugak beban d bahu ni sikit..nak tau x? report li yang saya buat berkurun-kurun tuh akhirnya dah siap.. apa?? lom siap sepenuhnya la.. tp bab2 yang penting dah siap.. cuma tggl bab 2 lagi yang masih kosong..hahaha.. xpe2..esok mula dah buat bab 2.. hehehe.. pas bab 2 dah siap..tggl nak ambl gmbr lampiran print binding dah siap.. wah..wah..wah.. bestnya2.. suka sangat2.. hehehe...

Tuesday, July 21, 2009

mata blom mengantuk lagi..

jam kat pc ni dah tunjukkan pkul 2 pg.. huhuhu..napa xdpt tdo lg ni.. esok byk kerja mau buat.. maid cuti..so tpaksala aku yg ganti kerja2 maid.. hurm..tba2 teringat kat kwn2.. lma btol dah aku xjmpa ngan dorg... dorg msh aggp aku kwn dorg ke aar?? kdg2 aku rsa aku ni mcm xmngenang budi pun ada jgk.. seganla aku ngan dorg.. aku rsa mcm aku dah membelakangi janji aku kat diri sndiri..dulu aku janji,aku xkan mbelakang kwn2 aku.. antara bf dan kwn..kwn mesti di utamakan..tp skrg?? bukan stakat bf..malah aku mbelakang kan kwn aku utk diri sendiri.. aku pentingkan diri.. yes,nobody is perfect..tp aku xberusaha utk menjadi lbh baik.. myb aku patut refresh apa yg kwn2 aku pnah buat utk aku..

1. klu aku ada masalah..aku mesti cari ika..sbb aku tau dia akan bagi nasihat yg akan sentiasa mnyenang kan aku..dia sentiasa ada msa utk aku..utk dgr keluhan aku.. dan apa yg aku buat utk dia?? sbulan sekali pun aku jarang sms dia..kol lagila.. sdgkan aku cma perlu habiskan 10 sminit utk ckp dgn dia.. cma 0.5sen utk tnya "ko apa kabar"...

2. klu aku xdpt buat assgment..yan ngan egie mesti ada utk tolong aku.. dorg ni mmg dedicated la org dia.. apa jak assgmnt,mesti dorg buat..bersungguh2.. smpi bgadang ni mlm.. aku slalu tumpang nma jak d cover dpn.. wlupun bkn semua assgment..tp kbykan nya..aku ni ibarat parasit.. dan apa yg aku buat utk bls jasa dia?? number mna yan pkai pun aku xtau..

3. klu aku sedih..lenot sntiasa ada utk buat aku ketawa..wlupun dia ni laser skit..tp apa yg dia ckp tuh btol.. dan semestinya sesuatu yg baik.. aku msh ingat dulu..aku xda duit mau mkn..gila lapar aku ari tuh.. aku tggu mama aku dtg..tp esoknya bru dia dtg.. jd hari tuh aku mmg lapar tahap gaban la..aku baring dlm bilik bab aku mmg xlarat.. dr tghari smpi ptg..tba2 maghrib gtu.. ada org ketuk bilik aku..aku malas mau buka..bab mau mlayan perasaan..tp org tu xputus asa mngetuk.. jd aku pun bukala dgn perasaan sedikit mrah.. tgk2..lenot upanya.. dia hulurkan aku tapau.. aku terkejut..wlupun aku lapar..aku tolak jgk.. segan.. tp dia paksa gak aku terima.. pas2 aku say thanx kat dia... terharu sgt2.. tp lma dah aku xjmpa dia.. aku ada peluang jmpa dia ari tuh..tp aku lpaskan..sbb aku pentingkan diri.. aku pentingkan perasaan aku.. msa tuh 2hari lpas umah aku kna pcah msuk..so aku xda mud mau jln..wlupun aku tau itu myb kali terakhir aku bmesra dgn dia..

sampai hati aku....

assalamulaikum pembuka bicara...

salam.. rasanya dah lama btol aku xberceloteh kat sini..
sbnrnya mcm yang dah jadi..pada aku..family aku..
hurm..meh nak story2 sikit...

sehari lpas aku pos entri kat bawah ni... umah aku kna pecah masuk.. oleh sape?? ntahla..aku pun xtau.. yang pasti kjadian tuh berlaku antara jam 1 hgga pkul 5 pg tuh.. dan disebabkan oleh kjadian tuh..aku pun khilangan laptop yang aku sangat2 sayangi.. :( sampai hati org tuh.. duit aku tuh beli laptop tuh.. sbnrya bukan harga laptop tuh yang buat aku agak tsentap..tapi suma benda2 yang ada dlm tuh.. kira hidup aku 5 thun ada dlm tuh..maksud aku suma gmbr2 aku..kngan aku.. dan yg paling penting gmbr family aku yg aku susah nak jmpa.. dan satu bnda yg sangat2 PENTING ada dlm tuh(buat msa skrg ni) ialah bahan2 aku nak buat laporan.. penting tuh..5bulan aku kumpul brg2 tuh... hurm..tp biarla..bnda dah jd,aku kna pcaya yg ada hikmahnya..

mnurut sumber2 yg xboleh dpercayai sgt..kami suma kna pukau..kna bagi tdo mati..tu yg xsdar dorg tuh msuk..sumber tuh juga ckp yg ada 2 org yg msuk..dan sorg tuh sgt2 biasa ngan mak aku.. apala..bgtaula nma dia sepa..tp alhamdulillah..hasil ptolongan sumber tuh..kami berjaya mnjumpai bnda2 penting bg kami yg perompak tuh buang...mcm ic..surat beranak dan paperwork mak aku..

nak tau x apa impak terbesar kjadian ni pada aku dan family aku?? bkn brg2 yg hilang tuh..tp rsa selamat nak duk dlm umah tuh..lepas dr kjadian tuh..1 mggu aku tdo dlm bilik mak aku..lpas dr kjadian tuh 1 mggu bapa aku xbckp..lpas dr kjadia tuh 1 mggu mak aku nangis..smpi la dia dpt beli laptop bru.. mcm2la.. aku akan pastikan aku bukan org terakhir yg akan tdo..sbb klu aku org terakhir yg tdo..aku takut sgt2.. mcm nak nangis pun ada.. klu korg ada dlm umah aku pas kjadian tuh..brula korg faham apa yg jadi..siapa yg pnah alami kjadian mcm ni..mesti faham trauma yg ktaorg alami.. rasa paranoid jer... hurm..syukur alhamdulillah..skrg segalanya beransur pulih...

Friday, June 19, 2009

lama dah xpost kan...

hehehe... assalamualaikum...
wahhh...rasanya dah lama giler xpost... hehehe...
sorry ek my fren yg ternanti2 sy mengomel..(ada ka yg ternanti2??) hehehe... bz la 2-3 mggu kblakangan ni.. 3 mggu lpas,datuk sedara meninggal... marila sedekah kan al-fatihah utk arwah..mggu lpas plak my nenek yg dr kl dtg cni.. nak jln2.. hehehe.. dia dtg ngan kazen 2 org..tula bz giler.... bz jalan2... hahahaa... 2 ari lpas bru dorg blk.. huhuhu...

tba2 blackout plak umah ni.. gulap gulita... adess.. nak kna carik lilin nih.. kla fren...nnt sy smbng ngomel blk ek... byk nak story nih... daaa....

Friday, May 29, 2009

pemandu teksi...

Pada suatu hari, seorang wanita berbangsa Filipina di Sabah menaiki sebuah teksi di Kota Kinabalu. Pemandu teksi itu pun bertanyakan kepada wanita tersebut Cik mau pigi mana? Wanita itu pun menjawab Tolong hantar saya pi kampung Dangir ya.Pemandu itu pun hairan, sejak 10 tahun menjadi pemandu teksi, dia belum pernah mendengar nama kampung itu.Oleh kerana tidak tahu lokasi kampung itu, dia bertanya sekali lagi kepada wanita tersebut.Cik, di mana bah itu kampung Dangir?Alamak, encik ni pemandu teksi baru ka? Itu kampung Dangir sana di dakat kampung Likas bah, dakat itu tapak pembinaan bangunan kerajaan yang baru itu jawab wanita itu.OOOh di sana, bah mari la aku hantar kamu kata pemandu teksi itu.Lalu pemandu teksi itu pun menghantar wanita itu ke tapak pembinaan itu.Setibanya mereka di tapak pembinaan tersebut, wanita itu pun berkata Nah kan, kamu tahu juga bah tempat ni, tengok papan tanda yang di situ itu ada tertulis nama kampung ini kata wanita itu menunjukkan jarinya ke sebuah papan tanda di situ yang bertulis DANGER (merbahaya).Selepas kejadian itu, pemandu teksi tersebut telah meninggal dunia kerana ketawa terbahak-bahak sehingga Strok menyerangnya.

p/s: serius ni.. aku rasa mmg slalu jd d kk ni.. hahahaha...

Thursday, May 28, 2009

3 orang sahabat..

Amat, Abu dan Budin tersesat di dalam hutan sewaktu memburu. Mereka
kemudiannya ditangkap oleh sekumpulan orang asli yang merupakan
cannibal. Sewaktu dihadapkan ke ketua puak cannibal, ketua puak mengatakan mereka tidak akan dijadikan sup dan dimakan jika mereka lepas ujian yang akan
diberikan. Mereka dikehendaki pergi ke dalam hutan dan mencari 10 buah
yang sama jenis. Lalu mereka pun pergi la ke dalam hutan bersama2
beberapa orang asli yang akan mempastikan mereka takkan lari.

Amat kembali dan membawa 10 biji buah epal. Ketua puak cannibal itu
kemudiannya berkata "Kamu dikehendaki menyumbat kesemua buah2 tersebut
kedalam lubang bontot kamu tanpa sebarang ekspressi diwajah kamu atau
kamu akan dimakan!". Maka bermulalah sesi menyumbat buah epal ke dalam
lubang bontot Amat, SATU!!! jerit semua orang-orang asli. Belum sempat
epal kedua disumbat, Amat sudah menjerit kesakitan, lalu Amat diikat dan
diletak dalam kawah besar untuk direbus jadi sup.

Abu pula kembali membawa 10 biji anggur. Ketua puak menerangkan perkara
yang sama kepada Abu. Abu merasa takdelah susah mana. Dari jauh Amat
mendengar orang-orang asli menjerit SATU!!! DUA!!!! TIGA!!! EMPAT!!!
LIMA!!! ENAM!!! TUJUH!!! LAPAN!!!!, tiba-tiba Amat terdengar Abu ketawa terbahak-baha. Beberapa minit kemudian Abu diletakkan bersebelahan Amat dalam kawah
besar.

"Weiii yang ko gelak apehal???...ko dah nak lepas tadi dah!!" bentak
Amat.

Abu jawab "takleh tahanla beb...tengah aku relax2 sumbat anggur tiba2
Budin balik bawak durian 10 bijik".

p/s: hahahaha..xleh tahan la aku baca citer ni.. gila pnya lucu... hahahaha..xdpt aku byg kan c bidin tuh... hahahaha

byk benda nak story2 nii...

salam to all fren2 yg rajin baca blog sy.. hehehe..xpe xkomen,xkisah pun..tp sy tau awk ada baca..gagagaga... ok..ok..byk nak story ni.. mula2 nak story psl my mum ngan my dad yg naik pangkat... congrats2..(pasnih bleh bg duit byk2 lg ek) hahaha.. dgn kenaikan pangkat ni..maka terdapat sedikit rombakan dalam family kami..my mum dah pndah tmpt kerja,so ktaorng terpaksa ambl maid utk mengurus kan adik2 me yg xtau mengurus diri sendiri.. hahaha..xdela..bdk kecil lg tuh.. so knala urus dia nak g skul apa suma kan.. sblm ni dia blk sklh agama...trus tkar bju kat opis mama jer..skrg dah xleh mcm tuh dah.. dah xde opis dah.. haha... cian dia.. tu jer rombakan dlm famili.. gagagagaga....

2nd nya..dah nak abis li dah.. huhuhu... dahla 2 bln cuti..sure i miss this school very much..yela,xtau nak wat apa kat umah kan..slain dr jd bibik..mesti dok tgk tv.. oppss..lupa..buat laporan..3 hb lapor diri blk.. huhuhu..harap2 dpt kamsis..xyahla susah2 nak carik umah..my dad pun xbg tggl luar..dia suh ulang alik dr umah.. gila ke apa..?? dahla sem5+sem6 ni bz nak mampos..nak ulang alik umah plak.. huhuhuhu... mesti aku rndu gaban kat makmal yg sejuk mcm nak bekukan org ni.. hahahaha...

okok..skrg nak cite psl sorg mamat saiko..yg ckp berbelit2.. go to h*** la!!! xguna.. dasar lelaki buaya..dengan aku ckp lain..aku baik2 jujur nak kwn dgn dia..dia bleh buat aku gini.. hantu pnya llaki..dahla muka mcm org nak pecah umah..perangai lg la mcm hantu.. blah la lu... kan aku dah geram dah ni.. sakitnya hati aku.. dia bleh ckp kat suma org aku nak kat dia??? yaiy... plzzz la.. dia yg mnta no aku..dia yg sms aku..dia yg bg ayat berbunga2 dgn aku..(kenen2 mau jd bf aku la) bila aku xmau..saiko plak tuh.. antar sms smpi dkt 20page!!!! gila..pernah org buat gitu kat korang??? even llaki yg aku admire pun xbuat mcm tuh kat aku..maksud aku,mcm org saiko pg2 buta antar msg kat org.. yaiy.. WTH?!! mula2 ckp xde gf.. bila aku tnya2 ckp hubungan mcm telur d hujung tanduk...mcm xde apa2 kunun.. skali nya bila kdapatan bru la mcm taik2 mengcover.. buduh!!! apa la dia ckp ngan gf dia tuh.. utk gf dia tuh.. klu terbaca blog aku ni.. ni statement khas utk ko!! "bf ko ni yg mengurat aku..aku xingin la kat dia..dia yg saiko abis aku..slain salahkan dia..aku salahkan ko jgk!!! sepa sruh ko xlayan bf ko..psl bnda2 kecik pun trus senyap sunyi..pas2 bila bf ko tuh ketandusan kasih sayang..dia carik aku..bila kdapatan..dia ckp aku suka dia kan??? go to h*** la...utk pngetahuan ko..smpi skrg.. tiap2 pg dia antar sms gud morning ngan aku..tiap2 mlm antar msg gud night.. ko tau..mcm org saiko@g***!! dan utk info ko..aku xpenah bls pun msg tuh.. haram aku mau bls..dan aku xmau msuk campur urusan kamu..so,go away from my life..!!!" utk hantu saiko..ko jgn guna org lain utk lepas tension ko ngan gf ko...slow talk la dgn dia..kata 4thun uda kapel..

p/s: aku klu dah marah..mmg suka memaki ni..xpasal2 aku plak terkait hal dia.. bak kata udiey..budduuuuhhhh!!!

Wednesday, May 27, 2009

GADIS-GADIS INGIN TAHU TANDA-TANDA LELAKI JATUH CINTA?

Ingin tahu tanda-tanda lelaki kalau sedang jatuh cinta berat? Begini
katanya….
1. Dia bersungguh-sungguh melakukan sesuatu untuk kekasihnya dengan rela bukankarena terpaksa.
2. Dia sentiasa ingin menghibur kekasihnya..
3. Dia banyak menasehati kekasihnya karena dia amat menyayanginya.
4.. Dia berusaha mengukung kebebasan kekasihnya karena perasaa cemburunya yang meluap-luap.
5. Dia sentiasa takut kehilangan kekasihnya.
6. Dia selalu mengawasi gerak-gerik kekasihnya karena dia sentiasa merasa curiga.
7. Dia tidak suka ada lelaki lain mendekati kekasihnya.
8. Dia mudah merasa cemburu dan sensitif apabila kekasihnya tidak menumpahkanseluruh perhatian kepadanya.
9.. Adakalanya dia seperti seorang anak kecil yang meminta perhatian karena dia mau kekasihnya melayaninya lebih dari orang lain.
10. Dia menjadi orang yang paling rajin dan sanggup membantu kekasihnya melakukan apa saja.
11. Dia kadang suka merajuk karena ingin dipujuk oleh kekasihnya.
12. Dia akan merasa sengsara apabila berjauhan dengan kekasihnya terlalu lama.
13. Dia selalu mempastikan keselamatan kekasihnya.
14. Dia akan lebih mementingkan kekasihnya daripada dirinya sendiri.
15. Dia kerap bertanya apakah kekasihnya mencintainya karena dia merasa cintanyalebih kuat daripada kekasihnya.
16. Dia tidak akan mempedulikan wanita lain apabila tidak ada urusan pentingdengannya.
17. Dia coba meluangkan lebih banyak waktu dengan kekasihnya.
18. Dia membanggakan kekasihnya di depan orang lain.
19. Jika ditinggalkan oleh kekasihnya, ia akan merasa sangat sedih dan tidak akan percaya lagi deangan cinta wanita lain. Namun dia sentiasa mengharap kekasihnya kembali padanya.
20. Apabila ada orang ketiga, dia akan kehilangan akal sehatnya dan sanggup berbuat apa saja untuk merebut kembali kekasihnya.
21. Dia menganggap kekasihnya sebagai orang yang paling dipercaya dansanggup menyerahkan harta maupupun nyawanya sendiri.
22. Dia tidak akan berlaku curang kepada kekasihnya. Namun jikalau dia berbuat demikian itu berarti hatinya belum 100 % mencintai kekasihnya.
23.. Tidak semua laki-laki sanggup meneteskan airmata hanya untuk seorang wanita.

Hargailah insan bergelar lelaki…

akula ni xtau menghargai lelaki..

Tuesday, May 26, 2009

orang gila...

Seramai 26 orang gila dari malaysia telah dibawa ke amerika untuk brjumpa dgan d0ktor pakar.. Mereka semua telah dbawa dgan sebuah kapal terbang yg besar... Nak dijadikan cerita,sewaktu dalam perjalanan,mereka teramatlah bising nye,kecoh bt0l,bese la..kalu da same2 gila,ada je mende bodoh dorg wat. So,kbisingan dorang ni tlah mbuatkan captain pilot marah.. Lalu,cptain pilot ni telah menyuruh co pilot untk mlihat apa yg brlaku di belakang. Apabila saja co pilot melihat apa yg brlaku,trkejut beruk la co pilot bila melihat orang2 gila tsebut sdang brmain bola sepak di belakang...MU vs Chealsea kata org gila 2... Co pilot 2 apa lg ,marah la. Hoii gila!tak boleh main bola dalam kapal terbang!! Stelah dimarahi,terdiam la semuanya.terkesima... Namun,selang bberapa minit kmudian,cptain brasa curiga kerana suasana begitu tenang d belakang..senyap jek.. Lalu cptain pilot menyuruh lg co pilot melihat apa yg blaku di belakang. Stelah diperiksa,terkejut beruk lg la co pilot bila mlihat hanya tgal 4 orang gila saja..co pilot hairan lalu brtanya. Copilot: oi gile,apa da jadi?mana kawan2 seangkatanmu yg lain?? Gila : daa encik pilot x kasik kamik main bola dalam kpal trbang,dorang main la kt luar..ape da gila jugak encik ni.hahah Copilot : erk,aku pulak gila?habis,apa kamu 4 orang ni buat dalam ni??nape x ikot kawan kamu main kt luar? Gila: encik ni gila ke?kan kami ni pemain simpanan..

p/s:klu ckp ngan org gila tuh..hati2 sket.. tgk skrg..suma dah terjun.. hahahaha...

Monday, May 25, 2009

yang mana satu??

salam to all yg rajin baca blog sy ni.. hehehe..erlow my fren.. mggu ni ada lah mggu terakhir me li..wah...sedar xsedar hampir stgh tahun gakla kat sini ni.. alhamdulillah..klu xda aral melintang..sy dan mr aizat akan abis li awal.. so to all my fren yg msh ada 2 more weeks nak bgun awal..rajin2 kan la diri anda ek.. ekekeke... ok..enuf wit dat intro,today me nak celoteh pasal...pasal... suami.. hahaha.. nope..nope..me blom gatal nak kawen ek..tp klu nak kawen awal xpe la.. kan baik klu prmpn tu dpt jodoh awal.. hehehe..

mesti korg suma ada dgr berita mengenai seorang suami yg sedang bercakap di telefon dgn isteri nya tba2 terdengar isterinya menjerit dan talian di matikan.bergegas pulang sebab dia dpt rasa kan ada sesuatu yg tidak baik terjadi kepada isteri nya d umah.. sebelum menjumpai mayat isteri anak serta pembantu rumahnya berlumuran darah... masyaallah..kejam tol manusia sekarang.. anak kecil yg bru berusia 5 tahun di bunuh.. sedihnya sy apa bila terkenangkan si suami yg menjumpai mayat isteri dan anaknya tuh.. cuba bygkan kita berada di tempat mangsa..? huhuhu...sy xbrani laa.. melihat org yg kita sayang..berlumuran darah.. huhuhu.. mesti hilang punca kan?? sy doakan semoga si suami tabah mengharungi dugaan yg mendatang ni.. huhuu....

klu dia atas ni saya bercerita mengenai seorang suami yang risaukan keadaan isteri nya d umah,bergegas pulang setelah dapat merasakan sesuatu yang tidak baik..skrg sy nak bercakap mengenai seorang suami yg dah berbulan2 tak balik umah?? haiyaa... apa mau jd oo sma ni owang..? dahla dia ni pendakwah bebas..ustaz.. mesti ramai yg jadi kan dia ni sumber inspirasi..tba2 dia buat hal mcm ni plak.. sy tau kita xpatut nak msuk campur hal umah tgga dorg ni.. tp klu dah dkt 3 bln xbalik umah..xtelefon bertanya khabar..sampaikan isteri sendiri hanya tau perkembangan dia melalui media..wajar kah mcm tuh?? xkan sibuk sgt ustaz,smpi nak tefon isteri serta anak2 d umah pun xdpt?? tapi nak lepak2 kat pantai mlm2 bleh plak..nak duk mkn kat mcd pukul 3 pagi bleh plak?? apa kes ni ustaz???? klu xsayang kat bini pun..xkesian kat anak2 ke?? ustaz sibuk berdakwah sna sni..tp mcmana bleh kuar kes begini?? klu xde angin,pokok xkan bergoyang..

sy ni bkn berniat nak komdem ustaz tuh..tp bak kata nabil... lu pikirla sendiri!!

Thursday, May 21, 2009

lu pikirla sendiri..

adess.. sebenarnya malas mau post..penatla.. penat ngan kerja2 mengecat.. huhuhu.. 3 ari mengecat.. tp setelah di pikir2.. hurm..mcm patut gak post.. klu sesiapa yg berkenaan terbaca.. bagusla..

kadang2 sy rsa lucu gak klu tgk prmpn gaduh2 psl lelaki ni..tp bila sy pikir blk..rsa marah plak yg meluap2..apa la,pasal lelaki pun nak gaduh2.. wat?? me?? jap..let me think..prnah ke ek me gaduh psl llaki?? pernah ke ek?? mcm xpernah..cuba my fren..migie ka yg ingat,cuba refresh blk kot2 sy terlupa ke apa.. apala sgt nak bergaduh psl llaki ni.. psl llaki yg perangai mcm s*** tuh pun nak berebut2..

yg sorg ni ckp si s*** syg dia.. si anu yg merampas kunun..si anu plak ckp si s*** ni cinta hati dia.. dan salahkan si sorg ni plak.. apala dorg ni nak gaduh2..(actually xgaduh besar pun..perang dingin kot..ntahla apa bnda tuh) yg penting mmg jiwa kacau la klu dpikir..

sudah terang lg bersuluh yg lelaki tuh xbaik..klu dia baik,xdenya jadi kes curang mencurang begini.. myb llaki tuh xkisah psl sape2 pun...yg penting dia enjoy.. enjoy tgk prmpn bergaduh2 psl dia...(mau d tampar ni)

hurm..nasihat me..sudah2la tuh.. berpijak la d bumi nyata.. byk lg bnda lain yg bleh di buat.. luas lg dunia ni utk di terokai...

p/s:org ckp..klu kita ckp psl org..nnt bnda tuh blk ma kita.. huhuhu.. nauzubillah.. mnta d jauhkan.. huhuu... xnakla my hubby buat mcm tuh.. me cuma nak bg nasihat..terpulang la pada tuan pnya bdn... huhuu..

Monday, May 18, 2009

sekadar renungan..

Manusia Bangkit Dari Kubur Dalam 12 Barisan
BARISAN PERTAMA Diiringi dari kubur dengan tidak bertangan dan berkaki. Keadaan mereka ini dijelaskan melalui satu seruan dari sisi Allah Yang Maha Pengasih: " Mereka itu adalah orang-orang yang ketika hidupnya menyakiti hati jirannya, maka in balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka..."

BARISAN KEDUA Diiringi dari kubur berbentuk babi hutan. Datanglah suara dari sisi Allah yang maha pengasih: "Mereka itu adalah orang yang ketika hidupnya meringankan solat, maka inilah balasannya dan tempat kembalinya adalah neraka..."

BARISAN KETIGA Mereka berbentuk keldai, sedangkan perut mereka penuh dengan ular dan kala jengking. "Meraka ini adalah orang yang enggan membayar zakat, maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka.."

BARISAN KEEMPAT Diiringi dari kubur dengan keadaan darah seperti air pancutan keluar dari mulut mereka. "Mereka ini adalah orang yang berdusta didalam jual beli, maka inilah balasannya dan tempat mereka adalah neraka.."

BARISAN KELIMA Diiringi dari kubur dengan bau busuk daripada bangkai. Ketika itu Allah s. a. w menurunkan angin sehingga bau busuk itu mengganggu ketenteraman di Padang Masyar. "Mereka ini adalah orang yang menyembunyikan perlakuan derhaka takut diketahui manusia tetapi tidak pula rasa takut kepada Allah s. a. w, maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka..."

BARISAN KEENAM Diiringi dari kubur dengan keadaan kepala mereka terputus dari badan. "Mereka adalah orang yang menjadi saksi palsu, maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka.."

BARISAN KETUJUH Diiringi dari kubur tanpa mempunyai lidah dari mulut mereka mengalir keluar nanah dan darah. "Meraka itu adalah orang yang enggan memberi kesaksian di atas kebenaran, maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka..."

BARISAN KELAPAN Diiringi dari kubur dalam keadaan terbalik degan kepala kebawah dan kaki keatas. " Meraka adalah orang yang berbuat zina, maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka.."

BARISAN KESEMBILAN Diiringi dari kubur dengan berwajah hitam gelap dan bermata biru sementara dalam diri mereka penuh dengan api gemuruh. " Mereka itu adalah orang yang makan harta anak yatim dengan cara haram, maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka..."

BARISAN KESEPULUH Diiringi dari kubur mereka dalam keadaan tubuh mereka penuh dengan sopak dan kusta. "Mereka adalah orang yang derhaka kepada orang tuanya, maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka.."

BARISAN KESEBELAS Diiringi dari kubur mereka dengan berkeadaan buta, gigi mereka memanjang seperti tanduk lembu jantan, bibir mereka melebar sampai kedada dan lidah mereka terjulur memanjang sampai keperut dan keluar beraneka kotoran. "Mereka adalah orang yang minum arak, maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka..."

BARISAN KEDUA BELAS Mereka diiringi dari kubur dengan wajah yang bersinar-sinar laksana bulan purnama. Mereka melalui titian sirat seperti kilat. Maka, datanglah suara dari sisi Allah Yang Maha Pengasih memaklumkan: "Mereka adalah orang yang beramal soleh dan banyak berbuat baik. Meraka menjauhi perbuatan derhaka, mereka memelihara solat lima waktu, ketika meninggal dunia keadaan mereka bertaubat, maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah syurga, mendapat keampunan, kasih sayang dan keredhaan Allah yang maha pengasih..."

Thursday, May 14, 2009

hurm.. susah nak ckp...

assalammualaikum w.b.t...

hurm..entry kali ni bukan bertujuan untuk memburuk atau merendah2kan sesiapa.. bukan juga bertujuan untuk memperkecil dan menghina orang..ianya sekadar untuk tatapan bloggers sekalian..

cinta ada lah satu perkara yang sangat subjektif.. setiap individu mempunyai pandangan yang berbeza mengenai perkara ini.. cinta adalah satu perkara indah.. namun d sebalik semua keindahan cinta ini,msh terdapat keburukan atau cela yang merosakkan kesucian cinta..dan semua kecelaan ini akan memberi tempias kepada mereka yg bercinta...terutama kaum hawa..

ingatlah wahai kaum hawa,xkirala.. sedalam jurang marina pun kasih kamu,setinggi langit biru pun sayang kamu..seluas lautan pasifik pun cinta kamu kpd kekasih kamu..selagi dia belum sah bergelar suami kamu..jangan serahkan segala2 nya pada dia.. apa yg ada pada gelaran kekasih?? teda apa2..belum ada apa2 ikatan sudah berlagak mcm laki bini..ini bru bergelar pasangan kekasih..sudah ada yg berani dduk serumah...bersekedudukan.. mgkn dia slalu bjanji yg xkira apa yg berlaku.. dia tetap akan bersama dengan kamu.. tapi kita sebagai prmpn kna ingat..xkira jahat mna pun llaki itu..dia hanya akan beristeri kan prmpn yg baik2.. sepa yg tidak mau keturunan yg baik kan?? dan kamu?? sedarlah..dia hanya jadikan kamu sbg pngalas utk melepaskan nafsunya... bila dia sudah sedar akan semua..dia akan tggalkan kamu.. kejadian ini dah byk berlaku..klu la dia seorg lelaki yg baik2..dia xkan apa2 kan kamu..dia xkan pukul,tampar dan yg paling penting,tidak akan merosakkan kamu!! kalau dia benar2 syg kan kamu..dia akan jaga kamu dengan baik.. dan yg paling penting..dia hormat kita sebagai seorang perempuan!! ingat la wahai teman2 ku..

dont make someone ur everything..bcoz when they gone.. ur's nothing!!!

Wednesday, May 13, 2009

curangnya dia...

*hmm*


Jake sedang berbaring di tempat tidur kerana uzur... hanya tunggu masa hilang nyawa. Isterinya, Susan berada di sampingnya. Susan memegang tangan yang lemah dan air mata berjuraian turun dari kelopak matanya.

Ketika Susan berdoa, ia memandang isterinya dan bibir yang pucat mulai berkata secara perlahan.

"Susan, isteriku," ia berbisik. "Suamiku, jangan berbicara, berehatlah."
"Susan, saya harus mengakui sesuatu," ia berkata dengan lemah.

"Tidak ada yang perlu di akui," jawab Susan dengan bersedih.
"Semuanya baik-baik saja, tidurlah," kata isterinya sambil menangis.

"Tidak saya ingin mati dengan damai. Susan, saya telah berlaku curang dengan kakakmu, teman baikmu, dan ibumu."

"Saya tahu...," jawabnya. "Kerana itulah saya meracuni kamu..."

------------
MORAL: Jauhilah dari melakukan dosa-dosa besar seperti berzina dan membunuh oranglain.... Sebagai renungan, kalau anda jadi Mat Rempit, mungkin anda akan terperangkap untuk lakukan kedua-duanya...

*helpless*

ICE = In Case of Emergency

Ramai diantara kita memiliki handphones dan ianya sentiasa bersama anda walaupun dimana anda berada. Didalam nya semua nombor nombor yang penting rakan-rakan saudara mara dan orang tersayang disimpan

Tetapi tersangat malang jika anda terlibat dengan sakit dan tidak sedarkan diri telefon ini tidak dapat membantu anda.Ini adalah kerana orang yang membantu kita pada masa itu tak tahu nombor mana nak dihubungi utk mendapat maklumat lanjut walau pun didalamnya ada beratus nombor.

ICE telah di kenal pasti oleh pasukan kecemasan sebagai satu singkatan yang paling sesuai untuk dimasukkan kedalam handphone anda.Idea ini adalh cetusan dari satu pasukan penyelamat (paramedic) setiap kali semasa membantu mangsa 90% dari nya membawa handphone tetapi mereka (pasukan penyelamat)tak tahu nombor mana yang perlu dikontek atau pun nombor yang mana satu ialah waris atau ahli keluarga terdekat.
jika kita meletekan ICE - 01256XXXX petugas hospital atau penyelamat dapat menghubungi ahli keluarga anda untuk memberitahu keadaan anda.

Jika anda mempunyai lebih dari satu Emergency Contact masukkan ICE1,ICE2 dan saterusnya.Sebarkan concept ini semoga setiap orang akan memahaminya dan memiliki ICE dalam hanphone masing-masing.
ICE 1 tu mungkin nombor telefon isteri anda dan ICE 2 tu mungkin nombor telefon ibu anda.

RAHSIA TAHI LALAT

Masyarakat pada zaman dahulu mengenal seseorang dgn melihat tanda pada badannya.Diturunkan di sini firasat tentang tahi lalat. Sejauhmana kebenarannya tidaklah diketahui dgn jelas. Namun begitu,ia biasa diajarkan di kalangan Masyarakat Melayu.Hanyalah sekadar menambah pengetahuan. Jangan percaya sgt tau.. huhuhu..


Bagian Badan
Firasat

bibir atas kanan
banyak rezeki, pandai

bibir atas kiri
ramai kawan, baik hati

bibir bawah kanan
disegani orang, ramai yg suka

bibir bawah kiri
pandai bicara, tak mudah kalah

leher kanan
cerdas, jujur, berani menderita

leher kiri
cerdas dlm segala hal dan banyak pengetahuan

leher di tengah
tercapai cita-cita

biji mata kanan
suka serong dan pembohong

biji mata kiri
pembohong tetapi baik hati

hujung mata kanan
baik hati, sopan santun, cerdas

hujung mata kiri
baik budi, murah rezeki

punggung kanan
agak mengalami kesulitan

punggung kiri
malas dan suka duduk

betis kanan
suka berhibur, boros

betis kiri
rajin,tidak suka menganggur

lutut kanan
bersikap tidak peduli dan tak mahu berusaha

lutut kiri
kurang kuat berusaha

kepala sebelah kanan
terkabul cita-cita

kepala sebelah kiri
sering menemui kesusahan

kepala sebelah belakang
jujur, sabar dan tekun

kening kanan
cerdas dan cekap

kening kiri
cerdas, sopan santun

tengah kening
keras hati, berani segala hal

hujung mulut kanan
kecil rezeki, tak mudah kalah

hujung mulut kiri
suka berpoya-poya

ketiak kanan
dapat menyimpan rahsia

ketiak kiri
jujur, banyak yang cinta

pergelangan kaki kanan
suka berpergian (keluar rumah)

pergelangan kaki kiri
kehendak kuat

batang hidung
banyak dicintai orang dan dapat menjadi kaya

pada hidung
banyak rezeki

dagu bawah kanan
jujur dan baik hati

dagu bawah kiri
bijak sana dan berbudi luhur

kemaluan kanan atau kiri
baik, suka senggama

di kepala kemaluan (lelaki)
bakal beristeri 2

tumit kanan
jujur dan banyak kawan

tumit kiri
baik budi

alis kanan
suka menolong, baik hati

alis kiri
ramai yang suka

pangkal peha kanan
kemahuan kuat

pangkal peha kiri
suka kerja apa pun

telapak kaki kanan
tak mudah mengeluh

jari kaki kanan
suka menolong

jari kaki kiri
berbudi, suka berbuat baik

bahu kanan
cermat dlm membuat keputusan, banyak tanggungan

bahu kiri
suka kerja keras, banyak tanggungjawab

buah dada kanan
baik hati, pendiam,simpan rahsia

buah dada kiri
ramai kawan, setia pada pasangan

lengan kanan
setia dan taat pada atasan

lengan kiri
menepati janji dan rajin

pipi kanan
ramai teman

tengah-tengah pipi kanan
ramai yg suka

tengah-tengah pipi kiri
ramai teman

ubun-ubun
kurang jujur

pusat
cerdas, tangkas, tekun

pusat bahagian kanan
sejahtera dalam hidup

pusat bahagian kiri
beroleh kemuliaan

pinggang kanan
sayang pada pasangan hidup

pinggang kiri
disayang pasangan hidup

dada kanan
dapat mengatasi masalah

dada kiri
berani, jujur dan sabar

telapak kaki kanan
tidak mudah mengeluh

telapak kaki kiri
baik budi pekertinya

siku tangan kanan
kuat ingin memiliki kekayaan

siku tangan kiri
baik hati, suka menolong

jari tangan kanan
serba beroleh keuntungan

jari tangan kiri
serba baik bekerja

jari telapak tangan kanan
banyak rezeki tapi boros

jari telapak tangan kiri
banyak rezeki dan cermat

perut bawah kanan
banyak rezeki, suka memberi maaf

perut bawah kiri
baik hati, tenang hidupnya

sudut mata kanan dalam
disayang suami atau isteri

sudut mata kiri dalam
tidak mudah dilupakan pasangan

sudut mata kanan luar
baik budi, ramai yg cinta

pelipis kiri
murah rezeki, dpt jadi kaya

pelipis kanan
serba berhasil dalam usaha

kelopak mata kanan atas
baik hati, ramah, berjaya

kelopak mata kiri atas
baik budi, ramai yg suka

kelopak mata kanan bawah
agak malas

kelopak mata kiri bawah
agak bodoh, kurang bijaksana

Monday, May 11, 2009

boring btol..

huhuhu.. boring btol la... ari2 on9...lma2 muntahla sy mcm ni.. huhu... xpela...sementara tggu nak blk ni (walhal lama lg) jum tgk ni.. kita kaji2 sket.. btol ke x bnda ni.. hehehe...



WANITA BERSIFAT TANAH


Taurus (21 April-20 Mei) Virgo (24 Ogos-23 September)

Capricon (22 Disember-20 Januari)

-Seorang yang boleh dijangka,berwibawa dan praktikal.
-Penyabar dan bertolak ansur,mempunyai kehendaK dalaman dari segi emosi dan material.
-Semangat produktif dan gigih yang disertai dengan sikap berhati-hati menjadikan wanita tanah
berkemampuan mencapai kejayaan dalam perniagaan.
-Kebijaksanaan dan kepintaran yang diperolehi sering tersembunyi oleh air muka semulajadi yang pendiam dan tenang.
-Sifat marah yang terkawal serta keperluan untuk keteguhan dan kawalan sering terbawa-bawa dalam perhubungan yang amat konservatif, serius dan sederhana.
-Tidak mudah menunjukkan sifat penyayang tetapi wanita tanah adalah seorang kekasih yang setia dan berwibawa.



WANITA BERSIFAT API


Aries (21 Mac-20 April) Leo (24Julai-23 Ogos)

Sagittarius (23 November-21 Disember)

-Dilahirkan sebagai pemimpin
-Mempunyai kekuatan diri dan biasanya enggan menerima pendapat orang lain walaupun ianya benar.
-Seorang yang artistik dan sukar dijangka,tetapi biasanya romantis dan tidak pemalu.
-Mempunyai personaliti suka menguasai dan mendominasi tetapi boleh mengimbangi sifat-sifat ini dengan sikap yang pemurah,mesra dan menunjukkan sifat yang mendalam terhadap sesuatu yang disukainya.
-Suka berterus terang dan tidak berselindung menyebabkan orang yang dikasihi merasa sedih dan terhiris.
-Jujur dan mahu hubungan peribadi berjalan dengan lancar.Wanita api harus diberikan ruang yang cukup luas untuk menjadikan perhubungan itu terus berkesan.
-Tidak keberatan untuk beralih arah jika berasa tertekan.


WANITA BERSIFAT ANGIN



Gemini (22 Mei-21 Jun) Libra (24 September-23 Oktober)

Aquarius (21 Januari-19 Februari)


-Berterus terang,berminda aktif dan gemar mencari kepelbagaian dalam setiap aspek kehidupan.
-Berfikiran terbuka,mempunyai daya imaginasi dan inovatif,bagi mereka segalanya boleh dicapai.
-Bergaya,tenang dan tidak cerewet serta mempunyai keinginan semulajadi untuk mengamalkan sikap diplomasi dan saling bekerjasama bersungguh- sungguh.
-Sanggup mengorbankan kehendak atau idea mereka sendiri demi mencapai keharmonian dan mengelakkan perselisihan atau konflik.
-Sentiasa gigih untuk mendapatkan cinta yang terunggul,untuk berkonfrantasi.
-Kurang cenderung untuk menyampaikan perasaan sebenar yang terpendam dalam hati mereka.
-Dikenali dan diingati kerana sifat romantis dan manja.



WANITA BERSIFAT AIR



Cancer (22Jun-23 Julai) Scorpio (24 Oktober-22 November)

Pisces (20 Februari-20 Mac)


-Mempunyai sifat semulajadi untuk berkembang maju.
-Mereka ini dipandu oleh perasaan hati dan mempunyai sifat mudah bersimpati, berdaya imaginatif,sentimental, mempunyai perasaan yang berubah-ubah dan berhati-hati.
-Tenang dan mudah tersentuh oleh emosi orang-orang yang berada disekeliling dan cepat mengeluarkan air mata dalam sebarang situasi yang menyedihkan.
-Mudah mengikut rentak emosi orang lain dan juga diri sendiri

Thursday, May 7, 2009

i miss my sis!! huhuhu..

eh..korang ada kakak x??? berapa org??? kakak korang baik x?? hehehe..sy ada kakak tau.. sorg jer.. nama dia atiqah.. dia ni baik tau.. dahla baik..pandai..rajin.. memang bertuah la sepa yg jd adik dia!! hehe... tp..... dia xde kat sni..huhu.. dia ni..jarang ada kat umah tau.. bila dia naik form 1 jer..dia dok ostel smpi form5..pas2 dia rehat kejap lpas spm..trus fly pg kl...duk kat kl smpi la skrg.. huhuhu.. bru2 ni dia ada blk,tp kejap jer.. smggu xsilap.. nak tau?? msa dia blk tuh..sy rsa sy la org yg paling bahagia tau..bukan sbb dia spon sy shoping2..tp sbb sy tba2 jer ada kwn nak sembang2..ada kwn nak gusip2.. hehe..dan nak tau,tba2 jer my sis ada bf!! jeng..jeng..jeng.. selama sy knal dia 20 thun.. xpenah dia ni ada bf..nak cita2 psl llaki pun xde tau.. dia kan budak skema sket.. ulat buku la katakan.. hehe.. well,my sis dah getting older kan... hehehe.. xpela tika ekk..nnt ko kawen dulu la nmpknya...tp klu aku langkah bendul pun.. aku bg ko cincin pun ckupla ekk.. hehehe.. ni sikit info bout my sis...

nama penuh: nur hayati atiqah salleh
nma manja(manja ke??): tika,hayati,tiqz,kakak
d.o.b: 9 sept 1988.. 9988 <--nice no kan?? p.o.b: queen elizabeth hosp.. primary school : sk tambalang tuaran.. upsr = 3a 1b 1c secondary school : smk agama inanam.. pmr = 9a..spm = 9a 3b currently studying at monash university,taking degree in biotechnology..





hehehe..cumil kan kakak sy?? siapa ckp xcumil sy tampar kamu!! hahaha.. kamu mau tau ka?? i miss her so much tau.. dia ni baik sgt2..xkedukut..klu sy mnta duit or nak minta tolong apa2..dia mesti tolong.. hehehe.. betul2 rindu la ngan my sis.. :'( raya tahun ni kami nak pkai bju raya sma2 lg.. hehe..dun worry ek sis,klu xsempat buat bju raya..kita beli jak.. myb raya kat kl tahun ni..tp xpasti lg.. nnt thun ni i spon ur pnya bju raya ekk... so make sure u blk tau.. hehe, luv u n miss u so much babe!!! take care of urself ekk.. study hard!! mmuacchhxx!!!!

ni nak story..story ni..

hurm...nak crita psl apa plak ni... sbnrnya,sy ni bknya malas..rajin sbnrya tapi sy malas nak buat kerja yg patutnya org lain yang patut buat..well,korang faham2 la.. kerja tuh kan kerja dia..napa nak sruh org buat plak?? abis duit gaji yg dia mkn tiap2 bulan tu utk apa?? dah byk kali dah 'dorang' ni...suruh buat kerja dorg..typing laa..itu laa..ini laa.. mentang2 dorg otai..senang2 jer nak buli anak org.. bgusla..ari ni ko buli anak org..nnt2,anak ko org buli.. mcm tu buli balik.. haiyaa.. memang memboringkan li ni.. bgus lg aku blk study blk..pagi2 pegi kelas..mlm buat assgment.. lg nyaman tau!! mau tau napa lagi nyaman?? nyaman..coz ada my pren yg tercinta.. hehehe.. meh sy bg kenal dgn suma my fren..


ni time hari biru sedunia..hehe,sebenarnya kebetulan jak suma org pkai kaler biru... hehee... kat cni ada ima,pika,lenot,nazirah,mas,yan dan teckh..
hehe..ni plak ada mazedi,yan,ika,egie and my beloved son..met.. hehe..

ni plak sepakat nak pkai pink dorg ni... yg paling cumil belah kiri ling..yg tercumil d tgh ifah.. dan yg sgt cumil belah kanan aida.. nak tgk gmbr lg ek?? ok..ok.. ada 2 gmbr lg.. tadaa...

gmbr kat atas tu ada bieb ngan lenot..hehehe..ni la my fren yg tercinta.. byk lg sbnrnya..tp gmbr dorg xda plak.. xtau d mna ntah sy ltak folder dorg.. sori ekk aijat,norman beyri dll.... nnt2 sy upload gmbr kamu.. hehehe.. yg penting sy tetap cinta abis la sma kamu suma.. luv yu so much!! mmmmuahcx!!!!

Wednesday, May 6, 2009

Pasangan Tua Yg Romantik

Ader pasangan yang dah berumur, kira dah tua la... anak2 semuer dah besar2..masuk universiti..kata orang tinggal berdua jer la.. honeymoon hehehehe... Satu malam tu... dok la pasangan nie tadi menonton tv... . dok syok tengok tv... tup ..tup ..si suami nie kata la kat isteri dia... .

"Mah,mah... .. " kata si suami...
"Ya bang," lembut jer jawab siisteri...
"anak2 semua dah besar... semua dah tak duduk ngan kita, kan Mah?"
"Kenaper plak, bang. abang rindu kat diorang plak ker?"
"Tak der la Mah, " ujar si suami

"Dah tu... kenaper plak bang?".. isteri menanya. .heran gak... kot...
"Tak ... abang teringat maser kita muda2 dulu... . mah suka gigit telinga abang, kan...

""Cuba Mah gigit skit..abang nak raser..lamer dah Mah tak buat camtu... "

Mendengar saja kata2 si suami tu tadi... maka berlari la si isterinya tadi kedlm bilik... .

"Mah..kenaper Mah?" "Mah tak sayang abang ker Mah?" soal si suami... si isteri didalam bilik tadi tak menjawab... agak lama lepas tu.. si suami memanggil

" Mah... ooo..Mah.. dah la tu.. jangan la merajuk... meh la kita tengok tv nie... tak per la..Mah tak nak gigit pun tak per la... keluar la Mah, Mah marah ker Mah?" si suami risau takut menyinggung perasaan isteri kesayangannyer itu...

"Tak bang, Mah tak marah"..jawab si isteri dari dlm bilik...
" Dah tu, kenaper Mah dok dlm bilik tu..Meh la kita tengok tv nie... " kata si suami..

-
-
-
-
-
-
-

"Mah tengah cari gigi palsu, bang!"

Kerana Sehelai Bulu Mata

Diceritakan di hari pembalasan kelak, ada seorang hamba Allah sedang diadili. Dia dituduh bersalah kerana mensia-siakan hidupnya di dunia utk berbuat maksiat. Namun begitu dia berkeras membantah, "tidak demi langit dan bumi,sungguh tidak benar. saya x pernah malakukan perkara itu..."

"Tetapi saksi-saksi mengatakan engkau betul2 telah menjerumuskan dirimu sendiri ke dalam dosa.."

Orang itu menoleh ke kiri dan ke kanan, lalu merenung segenap penjuru ruang yg ada. Kemudian dia pun menyanggah, "mana saksi2 yg engkau maksudkan? disini tiada sesiapa melainkan aku dan suaramu sahaja."

Jawab malaikat, "inilah saksi-saksimu.."

Tiba2 mata berbicara, "saya yg memandang.."

disusuli dengan telinga, "saya yg mendengar perkara itu.."

Hidung pun tidak ketinggalan, "saya yg mencium.."

Bibir pun mengaku dengan slumbernye, "saya yg merayu.."

Lidah menambah dengan berani, "saya yang menjilat dan menghisap.."

Tangan tanpa malu meneruskan, "saya yang meraba dan meramas.."

Kaki pula menyusul, "saya yg berjalan dan berlari semasa itu.."

"Nah kalau dibiarkan kesemua anggota tubuhmu akan memberikan kesaksian tentang perbuatan aibmu," ujar malaikat. Orang tersebut x dapat membuka sanggahnya lagi. Ia berputus asa dan amat berduka kerana sebentar lagi ia akan dihumban ke dalam neraka jahannam.. Padahal ia amat berharap agar segala perbuatan jahatnya dapat diselindungi. Tatkala dia sedang dilanda kesedihan, tiba-tiba terdengar satu suara yg amat lembut dari sehelai bulu mata berbunyi, "saya pun ingin mengangkat sumpah untuk menjadi saksi dalam perkara ini." Malaikat menjawab dengan tenang, "Silakan wahai bulu mata.."

"Terus terang sahaja, menjelang ajalnya pada satu malam yang hening, aku pernah dibasahi dengan juraian air mata penyesalan mengenangkan segala perbuatan keji yang telah dilakukan. Bukankah rasulnya telah berjanji, apabila ada seorang hamba yang ingin bertaubat, walaupun sehelai bulu mata sahaja yg dibasahi dengan air mata, demikian itu diharamkan dirinya dari ancaman api neraka? Maka, saya sehelai bulu mata, berani tampil sebagai saksi bahawa dia telah bertaubat sampai membasahi saya dengan air mata
penyesalan."

Dengan kesaksian bulu mata itu, orang tersebut dibebaskan dari neraka dan
segera dihantar ke syurga:

"Lihatlah hamba Allah ini masuk syurga kerana pertolongan bulu mata..."


PENGAJARAN YANG BOLEH DI AMBIL...
Walau sebesar mana pun kesilapan yang dilakukan apabila ada kesedaran dan keinsafan bertaubat lah dengan sepenuh hati maka allah akan memberi keampunan pada orang yang bertaubat...

Nie kaki saya..

Suatu hari di Fakulti Sains sebuah Universiti Tempatan..sedang berlangsung ujian berkaitan serangga.. Ujian kali ini sungguh susah... Mahasiswa mesti mampu menentukan jenis dan nama serangga dari potongan-potongan kaki yang diberikan oleh Pensyarah...

Dua jam sudah berlalu. Tidak ada seorangpun pun yang boleh menjawab soalan ujian. Seorang mahasiswa yang amat kecewa.. memutuskan untuk keluar dewan Ujian... dia menghempas daun pintu dengan kuat... "Dummmm!!!!" Melihat keadaan itu... pensyarah didalam dewan marah dengan berkata.. "Hey! suka hati mak bapak hang je hempas pintu tu ye?! Siapa nama kau !!!" Mahasiswa yang sudah terlanjur berada di luar segera menjulurkan kakinya ke pintu sambil berkata... "Nie kaki saya... encik... Cuba encik teka.. siapa nama saya?"

cerita-cerita lawak

PUKUL BERAPA BUKA?

Pada suatu tengah malam telepon di rumah seorang pustakawan berdering.
"Pukul berapa perpustakaan akan di buka?" seorang pemuda di hujung talian bertanya.
"Jam 9 pagi encik, apa hal yang penting sangat encik menelifon saya tengah malam buta nie?" tanya pustakawan tadi.
"Tak boleh buka awal lagi ke?" pemuda itu bertanya lagi dengan nada kecewa.
"TIDAK, tidak akan dibuka sebelum pukul 9!" si pustakawan menjawab dengan nada yang tinggi.
"Penting sangat ke sampai encik tidak boleh tunggu sampai pukul 9 pagi untuk masuk?".
"Siapa kata saya mau masuk?" kata pemuda itu kesal,
"SAYA MAU KELUAR!"

MANGGA

Pada suatu hari ada seorang pembeli yang sedang tawar-menawar dengan seorang penjual buah mangga.
Pembeli: "Bang, berapa harga mangga sekilo?"
Peniaga: "RM7!"
Pembeli: "Amboi, mahal sangat... RM5 sudah la!"
Peniaga: "Tak boleh dik, harganya dah cukup murah tu!"
Pembeli: "Kalau tak manis, macam mana bang?"
Peniaga: "Kalau tak manis, tak payah bayar!"
Pembeli: "Kalau macam tu, beri saya yang tak manis 10 kilo!"

PALING BERSIH

Sepasang suami isteri merayakan ulang tahun perkahwinannya dengan makan malam di sebuah restoran. Ketika mereka hendak meninggalkan restoran tersebut, mereka ditanya oleh pemilik restoran yang berdiri di pintu.

Pemilik: "Bagaimana perasaan Anda terhadap hidangan dan layanan kami?"
Lelaki: "Ada satu perkara yang boleh saya katakan.. Anda memiliki dapur yang paling bersih di bandar ini."
Pemilik: "Dapur yang paling bersih?... Anda kan tidak pergi ke dapur. Bagaimana Anda boleh tahu yang dapur kamilah yang paling bersih?"
Lelaki: "Sebab.. Semua makanan yang kami makan berbau sabun."

BARU KAHWIN

Sepasang pengantin baru mengalami gangguan kesihatan. Setelah diperiksa dengan teliti, doktor memberitahu perkara itu disebabkan oleh hubungan seks yang terlalu kerap.

"Untuk sementara waktu ini, anda berdua dinasihatkan supaya menghadkan kegiatan seks. Sebaiknya dua kali saja seminggu sahaja. Untuk memudahkan mengingat, saya sarankan untuk melakukan hubungan ini hanya pada hari yang bermula dengan huruf S, iaitu Selasa dan Sabtu," saran doktor.

Maklum sajalah baru berkahwin. Pada malam ketiga berpuasa dari membuat hubungan itu, si suami tidak dapat lagi menahan nafsunya lalu mencumbui isterinya yang sedang tidur sehingga isterinya terjaga.

"Hari ini hari apa bang?" tanya si isteri.
"Sumaat"
"Sedang eloklah tu bang..." jawab isterinya..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...