Monday, September 14, 2009

penting sangat ka rupa yg cantik??

salam alaik..

hahaha..bertemu kita kembali dlm rancangan.. sajian murni... hahaha.. ok la..serius sikit..
ada msa sikit jer nih nak mnulis.. nak pg klas dah..

ok..hari ni sy nak kongsi sikit pengalaman hidup aku.. kjadian time sekolah yg xakan aku lupakan smpi bila2....

kejadian nih berlaku kat sekolah menengah pertama aku.. msa tuh aku dlm form 2 la mcm tuh.. bkn aku xtau..msa sekolah dulu..ramai org gelar aku ngan kakak aku ni 'tagap'!! kann?? baik kmu ngaku.. aku tau tuh org2 yg terlibat ada baca blog aku nih.. hilmi jazy berkecuali ok..bab dia xmsuk lg time tuh...

nak d jadikan cerita.. llaki2 pngecut+xda kerja lain+mnyibuk mcm prmpn nih xbrani nak ckp dpn2..dorg ckp blakang2 jak.. paling2 kat dpn dorg ketawa2 jak.. mcm s***.. tp ada sorg bdk laki nih.. dia brani ckp dpn2.. xguna btol.. aku ingat tuh time tuh.. aku mau blk dr klas.. time tuh aku klas 2 hanafi..klas 2 hanafi nih terletak kat aras 2 bngunan sklh tuh..(aku xingat dah blok apa)..klas bdk llaki yg mcm s*** tuh plak.. klas 3 apa ekk?? ibn sina ka?? lupa la.. yg penting klas dia bdpn dgn klas aku..tp kat tingkat atas... time aku nak kuar klas tuh.. tba2 dia jerit... 'pika tagap!!' pas2 dia gelak... kwn2 dia yg ada kat stu pun gelak..ada jgk yg bkecuali la..

tp mmg mcm s*** la.. trus aku nangis..aku nih dahla jenis yg sensitif..tba2 dia malukan aku mcm tuh dpn org ramai.. nangis gila beb.. aku sempat jerit jgk kat dia.. tp aku ingatla aku kta apa..yg penting mmg merapu meraban habis la..hahaha...

mmg aku xpuas hati btol dr hari tuh..smpi skrg.. klu aku ada peluang lg ckp ngan dia.. aku mau tnya dia...

apa masalah ko ngan aku??
aku pnah carik gaduh ka dgn ko??
klu aku gemuk,ko susah ka??
klu aku nih tagap,aku mnta mkn dr kau ka??
apa jgk motif ko myakitkan hati aku??

ko ingat aku mau maafkan ko kaa? sorilaa...slagi ko xpersonally mnta maaf ngan aku.. smpi bila2 aku xkac maaf ko..

apa ba jgk masalah dia klu gemuk?? napa ba org suka ketawa kan org gemuk.. even aku xla gemuk sgt skrg..tp aku pantang btol klu org gelakkan org gemuk.. aku pnah merasa gemuk baa.. pnah rsa hinaan dia..pnah rsa gangguan psikologi dia mcmana..aku faham btol perasaan dorg.. smpi skrg aku ada masalah eating disorder.. mau blame sepa?? mmg slah aku la.. tp knapa dorg mau sibuk2 mhina org gemuk?? hina ka jadi gemuk?? hamba Allah ba jgk kami nih.. ada perasaan..jgn la lyn kami mcm bnda atau binatang.. napa? penting ka ada rupa yg cantik???

Saturday, September 12, 2009

Ketika Cinta Bertasbih..

Bertuturlah cinta
Mengucap satu nama
Seindah goresan sabdamu dalam kitabku
Cinta yang bertasbih
Mengutus Hati ini
Ku sandarkan hidup dan matiku padamu

Bisikkan doaku
Dalam butiran tasbih
Kupanjatkan pintaku padamu Maha Cinta
Sudah di ubun-ubun cinta mengusik resah
Tak bisa kupaksa walau hatiku menjerit

Ketika cinta bertasbih nadiku berdenyut merdu
Kembang kempis dadaku merangkai butir cinta
Garis tangan tergambar tak bisa aku menentang
Sujud syukur padamu atas segala cinta

Saturday, September 5, 2009

ragam manusia...

salam alaik..
yuhuu.. sy kembali lg.. hehehe... ala u all ni...jgn la boring ngan sy..nnt u all akan rndu sy tau.. sbb dlm msa smggu selepas ni..sy mgkn xkan dpt nak update blog sy yg tgh suram ni.. huhu.. sedihnya..(sad)

stop it pika!!!

kembali kpd tajuk yg ada d atas.. klu post yg sblm ni sy bcakap mngenai cinta..skrg sy nak bcakap mngenai ragam pelbagai manusia..tajuk yg sgt universal kan?? sbb sy akan bercakap mngenai byk bnda...sgt byk tau..super duper pnya byk.. hahaha.. just kidding.. satu benda jer sbnrnya..

kita semua mesti pnah dgr pepatah melayu "rambut sama hitam,hati lain2".. pepatah ni mmg benar2 sesuai dgn kita..kita?? yeah..kita suma.. terdapat pelbagai ragam manusia d muka bumi nih.. tp nak tau kaum apa yg paling popular utk tajuk sy kali nih?? kaum yg mempunyai rating tertinggi iaitu... hipokrit!! apa dia hipokrit nih?? hipokrit nih adalah manusia yg berpura2..manusia yg tidak menunjukkn diri atau perilaku mereka yg sebenar.. dorg nih mesti ada sbb yg tersendiri utk bertindak begini..sy faham dgn manusia yg hipokrit nih..sbb kdg2 sy nih pun jadi hipokrit jgk.. heeppp..jgn salah faham ok.. kdng2 kita nih xhappy dgn hdup kita..tp kita xbleh biar suma org tahu apa yg tjadi dgn kita..xkan kita nak menangis meraung2 dpn suma org..xbleh mcm tuh.. sy slalu jd hipokrit dpn kwn2 sy..dpn family..dpn org yg sy syg..pretend to be happy spya dorg pun happy dgn kita..kita kna tau yg suma org ada masalah sendiri.. so,try to settle our own prob without involving anyone.. itu contoh hipokrit yg sy slalu buat..

tp hipokrit yg sy xfaham adalah.. hipokrit yg cuba utk mnunjukkan dgn suma org yg dia adalah manusia yg paling perfect dlm dunia nih..dan dia hampir berjaya utk mnipu suma org..tp syg nya..dia xkan boleh mnipu diri sendiri..org yg mnipu diri sendiri adalah org yg paling bodss dlm dunia.. knapa?? sbb dia mnipu dan dia tau dia mnipu..dan dia cuba tipu lagi diri dia.. smpi bila la mau abis.. adoiii.. hipokrit sperti ini hanya dia dan Allah yg tau kbenaran setiap perlakuan dan tutur kata dia.. mudah2an hamba Allah ni sedar..

hipokrit yg seterusnya adalah.. hipokrit yg cuba utk menunjukkan dgn seseorg yg dia adalah seorg yg baik tp ramai org tau perkara yg sbnrya.. apa mau kata dgn lbh jelas ek..? penipu?? lebih kurangla.. sepupu sepapat dia la tuh.. yg ini lagi sadis.. dia mau berpura2 baik tp suma org tau perangai dia yg sebenar.. mgkn dia ada sbb yg baik utk bbuat bgtu..tp it's unfair utk org yg dia tipu.. lbh2 lg klu org tuh btul2 ikhlas mau kwn dgn dia.. xboleh ka jd diri sndri??

susah sgt ka kita mau jd diri sendiri?? klu org tuh ikhlas mau kwn dgn kita..dia akan terima baik dan buruk kita nih.. xperlula kita bsusah payah utk menjadi org lain.. dulu sy penah terbaca..seseorg itu hanya boleh berpura2 paling kejap pun 2 mggu dan paling lama pun 2 bulan.. stelah dr tempoh masa ni.. dia akan kembali kpd diri dia..sma ada dia yg akan bongkar rahsia dia..atau org lain yg akan buka pekung dia.. renung2kan lah.. it's easy to be urself..

p/s: suma entry yg sy tulis ada kaitan dgn diri sy dan kejadian yg berlaku di sekeliling sy..apa yg sy nmpk dan apa yg sy dgr..sumanya sy simpulkan mengikut persepsi sy sndiri..pmikiran setiap insan itu adalah berbeza dan terima kasih pd yg setuju dgn pendapat sy..

Friday, September 4, 2009

thanx and no thanx 2 "cinta"

cinta?? apa ba makna cinta ni sbnrnya??
cinta ni kan subjektif..suma org pnya pandangan yg berbeza tentang cinta ni..
pada aku istilah cinta ni meluas..dia meliputi setiap aspek dlm kehidupan kita...cinta pd Allah SWT..cinta pd rasul..cinta pd ibubapa..cinta pd adik beradik..pd sahabat..alam sekitar..
cuma klu kita mau bckp mngenai cinta.. kita kena lebih spesifik..spya org xtsalah aggap..

ok...kali ni sy mau bckp mengenai cinta sesama manusia...


hurmm...sdh jadi lumrah khidupan anak2 remaja skrg nih..jatuh cnta..ptus cinta..perkara biasa la tuh.. tp mgkn ramai yg xsedar,cinta ni ada pro dan kontra dlm khidupan seharian..

contohnya..if cinta yg kta dapat genggam skrg nih dpat membawa kita ke arah yg lbh baik.. rsanya bnda tu xsalah.. cinta nih xberdosa.. tp org yang bercinta yg buat dosa.. jd kita kena lebih berhati2 dalam bertindak.. xsalah klu sbgi pasangan kekasih kita saling memahami dan menghormati antara satu sama lain.. kita kna saling ingat mengingatkan antara satu sma lain.. kita ingatkan pasangan kita apa yg baik dan apa yg tidak..tegur setiap kesalahan dia.. ubah dia menjadi yg lebih baik.. jd peneman dia dlm setiap permasalahan dan kesunyian dia.. if kita xdpt bantu dia..it's ok..cukup baik sdh andai kita sudi dgr setiap butir2 bicara yg keluar dr mulut dia yg sdg mghadapi masalah.. bila dia mluah masalah tuh..50% bebanan dlm hati dia akan berkurang.. dan sedikit sebyk kta tahu lbh byk lagi mngenai dia..tahu hati budi dia..

pada cinta yg seperti ini..kita patut ckp thanx..

tp xsemua cinta tuh baik.. dlm dunia ni..ada byk cinta yg akan membinasa setiap manusia.. xkisah sma ada membinasa kan diri..msa depan..pelajaran..khidupan.. suma tuh mmg wujud dlm dunia ni.. bila kita memilih utk bercinta..kita kena sediakan diri dengan kenyataan yg kita akan khilangan dia pd bila2 masa...itu satu kenyataan yg nak atau tidak..kita kena terima..dia bkn milik kita..mcmana dia dtg..mcm tula dia akan pergi.. jgn tlalu memikrkan hal yg remeh temeh..klu sudah terbentang dpn mata yg dia ni mmg merosakkan msa depan..apa lg yg kita mau tggu?? tp ramai antara remaja msa kini yg tidak membuka pntu hati mereka dlm membuat kputusan..jgn nnt sudah terhantuk baru terngadah..apa guna bercinta jika asyik berendam air mata?? apa guna bercinta klu sentiasa susah hati?? apa gunanya cinta tuh..klu kita xtdor siang mlm pkirkan dia?? dah la xtdo..assgment,kelas suma xpergi.. jangan plak yg d kejar xdpt..yg d gendong berciciran.. ini adalah satu contoh cinta yg salah...

say no thanx to this kind of love...


Berbuka Puasa Beramai-ramai..


tarikh : 3 september 2009
tempat : restoran getaran jiwa,alamesra kk..


on da way nak pg alamesra.. lokasi.. SJ Melawa..










menunggu makanan.. hehehe...











Thursday, September 3, 2009

hari yang benar-benar dalam sejarah..

salam alaik..
hehehe... hai suma.. fuh...
nak dgr crita x?? kelmarin pada tanggal 2 september 2009.. terjadinya satu peritiwa yg benar2 akan ku ingat sampai bila2... (tragis tol)..

ok..ok.. kita mulakan cerita..
lpas abis klas programming kmarin.. sy nak pg bank..so,bank yang terhampir utk sy pg adalah maybank cawangan Alamesra..ala yang dekat depan 1borneo tuh...

so..sy bersama2 egie mnaiki bas sepanggar yg kaler biru tuh.. byk jgk la kami mngumpat2 dalam bas (makruh puasa) hahahaa.. anway,thanx aar egie bab tlong aku tkan loceng...wlupun jauh dr Maybank tp xpala.. setelah smpi kat bank,sy pon mnyelesaikan urusan seri paduka baginda dengan segera.. dan berjalan kaki ke 1borneo utk ambl bas.. cian geng,ujan lebat..basah kuyup..kesejukan lagi...

pas2 mnunggu bas lg satu hal.. Lama tol mnunggu bas..ntah p mana la suma bas2 tuh.. bingung2.. lama juga sy tggu..tba-tba.. jeng..jeng..jeng.. ada bas biru.. hahahaa.. sy pun berebut2 ni naik ma org.. sy tolak jak suma org..org yg mau turun pun sy tolak jak..hahaha..nda ba,gurau jak.. sy bg dulu tuh uncle turun.. bru sy naik.. nak d jadikan satu cerita yg tragis..dramatik..bombastik..plastik.. time mau byr tambang tuh..cek pnya cek..xda dompet sy dlm beg.. pnya la sadis..xtaula mcmana rupa sy time tuh..trus sy tingat nih..sy letak atas ATM plak dompet tuh..dan mcm sy xda ambl balik.. trus konduktor tuh tgk muka sy nih..

kondukter : napa dik??
manusia bingung :dompet sy tggl dkt bank..
kondukter :ha?? jd ko mau trun sekarang??
manusia bingung :iya...
kondukter :stopppp..stooppp!!

pas2 sy pun turunla..klu sepa2 yg tau jln area sepangar yg dkt Kingfisher Sulaman tuh..mesti tau pasar ikan yg ada dkt area tuh kan?? alaa..yg org jual2 ikan tepi jalan tuh.. kat ctu la kondukter bas tuh turunkan sy..

pas turun perkara pertama yg sy buat adalah kol aijat..ingat nak mnta tolong dia..tp dia ada hal plak.. huhuhu..then kol my bf.. dia ckp dia otw tp umah dia jauh..tambah2 plak time tuh adalah time org pulang ofis..kompem jammed.. klu x stgh jam mesti sejam bru dia smpi.. so,sy pun buatla kputusan utk jln kaki.. awk semua pcaya x?? sy jln kaki dr pasar ika yg dkt traffic light u-turn 1Borneo tuh pg Maybank Alamesra??? pnyala jauh...dah jauh.. hujan lebat lg..basah kuyup...huhuhu..dugaan btol...

berkat drpd kesungguhan dan kegigihan sy..sy berjaya jgk smpi dkt Maybank tuh...(clap) heheehe..

masuk je dlm bank..perkara pertama sy buat adalah tgk kat atas mesin deposit tuh..ada ke x dompet sy...

hancur hatiku...
mengenang dikau..
menjadi keping2..
setelah kau pergi..

hilang punca trus...xtau mau buat apa..bingung..totally lost!!!pas2 sy msuk lg blk..dgn kekreatifan+ilmu yg sy blajar semasa mnonton siri csi.. sy pun cek dlm tong sampah..mana tau pas dia ambl duit dia buang dompet dlm tong sampah.. tp xde.. uhuhu...

then security tuh pggl sy... then dia tnya..
security : carik dompet ka??
saya : iya..
secirity : meh cni msuk meh..ko nangis ka ni??
saya : iya..huhu..
staf Maybank: napa ko nangis??
saya : jauh btol sy jalan kaki..huwarghhh!!!
staf Maybank: alalala..janla ko nangis..nnt batal puasa ko.. (nangis pun bleh batal puasa ka??)
saya : huhuhu...
staf Maybank: kami mau kontek ko..tp ko xda akaun Maybank plak kan? napa ko xbka akaun??
saya : dua kali uda sy may try buka..tp dua2 kali sy pergi..offline ni...
staf Maybank: oo.. ni dompet ko.. hehe..kami mau mnta ko tulis surat ba ni.. kira mcm complimentary la..sbb branch kami kan branch bru.. jd mau kna tgk jgk pengurusan branch ni mcmana..tp nnt la ko bg aar...
saya :huhu..ok..

pas2 sy pun say thanx ngan suma org..dgn suara yg masih teresak2.. huhuhu..

then my bf yg tolong hantar sy blk poli... thanx ek bang.. nnt ada msa kta bkak posa sama2 ek.. ika blanja..insyaallah mggu dpn ek..

thats all... hari yg benar2 dalam sejarah dan sy akan ingat smpi bila2.. (2 september 2009)
hehehe...thanx pada yg sudi membaca ekk..


Tuesday, September 1, 2009

it's totally wrong!!!

susah ba mau ckp..xbleh ba mcm ni..
apa ba yg aku buat ni..??
gila?? cari nahas??
xbetul ba ni.. xpatut ba mcm ni..

pika..u must stop it right now!!!
stop it!!! control urself..
astaghfirullah al-azim..
apa ba mau jadi ma ko ni..??
stop it and back to the track..
starting from tomorrow..no more excuses...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...