Saturday, September 5, 2009

ragam manusia...

salam alaik..
yuhuu.. sy kembali lg.. hehehe... ala u all ni...jgn la boring ngan sy..nnt u all akan rndu sy tau.. sbb dlm msa smggu selepas ni..sy mgkn xkan dpt nak update blog sy yg tgh suram ni.. huhu.. sedihnya..(sad)

stop it pika!!!

kembali kpd tajuk yg ada d atas.. klu post yg sblm ni sy bcakap mngenai cinta..skrg sy nak bcakap mngenai ragam pelbagai manusia..tajuk yg sgt universal kan?? sbb sy akan bercakap mngenai byk bnda...sgt byk tau..super duper pnya byk.. hahaha.. just kidding.. satu benda jer sbnrnya..

kita semua mesti pnah dgr pepatah melayu "rambut sama hitam,hati lain2".. pepatah ni mmg benar2 sesuai dgn kita..kita?? yeah..kita suma.. terdapat pelbagai ragam manusia d muka bumi nih.. tp nak tau kaum apa yg paling popular utk tajuk sy kali nih?? kaum yg mempunyai rating tertinggi iaitu... hipokrit!! apa dia hipokrit nih?? hipokrit nih adalah manusia yg berpura2..manusia yg tidak menunjukkn diri atau perilaku mereka yg sebenar.. dorg nih mesti ada sbb yg tersendiri utk bertindak begini..sy faham dgn manusia yg hipokrit nih..sbb kdg2 sy nih pun jadi hipokrit jgk.. heeppp..jgn salah faham ok.. kdng2 kita nih xhappy dgn hdup kita..tp kita xbleh biar suma org tahu apa yg tjadi dgn kita..xkan kita nak menangis meraung2 dpn suma org..xbleh mcm tuh.. sy slalu jd hipokrit dpn kwn2 sy..dpn family..dpn org yg sy syg..pretend to be happy spya dorg pun happy dgn kita..kita kna tau yg suma org ada masalah sendiri.. so,try to settle our own prob without involving anyone.. itu contoh hipokrit yg sy slalu buat..

tp hipokrit yg sy xfaham adalah.. hipokrit yg cuba utk mnunjukkan dgn suma org yg dia adalah manusia yg paling perfect dlm dunia nih..dan dia hampir berjaya utk mnipu suma org..tp syg nya..dia xkan boleh mnipu diri sendiri..org yg mnipu diri sendiri adalah org yg paling bodss dlm dunia.. knapa?? sbb dia mnipu dan dia tau dia mnipu..dan dia cuba tipu lagi diri dia.. smpi bila la mau abis.. adoiii.. hipokrit sperti ini hanya dia dan Allah yg tau kbenaran setiap perlakuan dan tutur kata dia.. mudah2an hamba Allah ni sedar..

hipokrit yg seterusnya adalah.. hipokrit yg cuba utk menunjukkan dgn seseorg yg dia adalah seorg yg baik tp ramai org tau perkara yg sbnrya.. apa mau kata dgn lbh jelas ek..? penipu?? lebih kurangla.. sepupu sepapat dia la tuh.. yg ini lagi sadis.. dia mau berpura2 baik tp suma org tau perangai dia yg sebenar.. mgkn dia ada sbb yg baik utk bbuat bgtu..tp it's unfair utk org yg dia tipu.. lbh2 lg klu org tuh btul2 ikhlas mau kwn dgn dia.. xboleh ka jd diri sndri??

susah sgt ka kita mau jd diri sendiri?? klu org tuh ikhlas mau kwn dgn kita..dia akan terima baik dan buruk kita nih.. xperlula kita bsusah payah utk menjadi org lain.. dulu sy penah terbaca..seseorg itu hanya boleh berpura2 paling kejap pun 2 mggu dan paling lama pun 2 bulan.. stelah dr tempoh masa ni.. dia akan kembali kpd diri dia..sma ada dia yg akan bongkar rahsia dia..atau org lain yg akan buka pekung dia.. renung2kan lah.. it's easy to be urself..

p/s: suma entry yg sy tulis ada kaitan dgn diri sy dan kejadian yg berlaku di sekeliling sy..apa yg sy nmpk dan apa yg sy dgr..sumanya sy simpulkan mengikut persepsi sy sndiri..pmikiran setiap insan itu adalah berbeza dan terima kasih pd yg setuju dgn pendapat sy..

1 comment:

  1. x suka hipokrit...anyway, rindu sama pika..hehe..rajin2 komen my blog ar..huhu..wah, pa crita skrg?hee

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...