Wednesday, December 29, 2010

We Can't Do Anything About The Weathers or The Winds

Assalamualaikum sumer... hehehe..

napa ek kblakangan nih sy dah rajin sket update blog nih..? napa ek?? Oo..sbb sy dah xde bnda nak buat kot skrg..so sy ada byk msa lapang.. msa lapang yg byk d habiskan dgn mngelamun..tgk tv.. bnda yg sy tgk tiap2 ari..bnda yg sma jer..

kul 11-12 – amazing race..

kul 12-1 – csi : ny

kul 1-2 – the oprah show

kul 2-3 – the biggest loser..

yup..tula rutin harian sy yer.. pas kul 3 nnek akan ambl remote dan tgk cerita ‘cahaya’.. alaa..yg naysilla mirdad plakon dia tuh.. hehee..

hmm..

hari tuh sy tgk cerita ‘the Christmas hope’ dkt channel Diva..dulu kan Hallmark.. tp memandangkan byk diva dah blakon kat ctu.. so dorg tukar aar jd Diva..mgkn kot..hee.. klu Sathiya Pi Mai Pi Mai Tang Tu ada mesti dia kata.. “Aiyaa.. Sudah tukar aaarr??”


The Christmas Hope nih di adaptasi dr sebuah novel karya Donna Van Liere..klu nak tgk trailer dia.. bleh pg link nih.. The Christmas Hope.. ia mngisahkan tentang spasg suami isteri.. yg kehilangan anak dorg 2 thun sblm tuh.. 2 thun kmudian ada sorg bdk prmpn yg khilangan emak dia dalam kemalangan..d sbbkan si isteri nih social worker, so dia kna carik family utk bdk prmpn nih tggal.. nak d jdkan cerita..dia bwk bdk prmpn nih tggal dgn dia..dan dgn khadiran bdk prmpn tuh dia rsa mcm dia nak bkeluarga semula.. well,lpas anak dia mati.. dia dah hilang arah tuju dah.. dia cuba carik org utk ltakan ksalahan atas kmatian anak dia.. mostly dia slahkan suami dia..so dia ngan suami dia kira mcm nak divorce dah laaa.. luckliy,bdk prmpn tuh ada.. dan sumernya.. happy ending... mcm novel alaf 21.. hehe..

Sbnrnya bkn nak crita sal filem tuh.. tp ada satu ayat dlm filem tuh yg buat sy bfikir.. dialog antara suami dia dgn ada sorg watak dlm filem tuh.. ayat dia mcm nih..

“when we fly the plane.. we cant do anything about the wheather..we cant do anything about the winds.. but we can change the way we conduct the plane..”

Bla pkir2.. btol kan?? Klu kita pandu kpal terbang..kta xbleh buat apa2 tentang cuaca..kita xboleh ubah apa2 tentang angin.. tapi kita boleh ubah cara pmanduan kita.. dan bnda nih agak kilse dgn khidupan kta.. msa kita mnjalani hdup nih..smestinya akan ada byk cabaran dan dugaan..halangan utk kta mneruskan hdup.. tapi hakikat sbnrya hdup kan tak selalunya indah dan yg indah itu bkn khidupan tetapi hanya fairytale..ala yg happily ever after tuh.. heehee..gurau jer..

suma tuh kan takdir..suma tuh Allah yg tentukan.. bla dia bg kita kbahagian..Dia nak uji kita..Dia nak tgk samada kita bsyukur atau tidak dgn rezeki kurniaan yg Dia berikan... dan bila dia bg kita musibah..itu juga ujian drNya.. dia nak tgk smada kita kuat atau tidak mengharungi musibah tuh..Dia nak bgtau kat kita..yg Dia masih ingat dan syg pd kita.. Jd,ingat laa.. segala dugaan dr Allah SWT tuh adalah utk mngingatkan kita..supaya kita tidak lalai dlm menjadi khalifah di muka bumi nih..

Jd ksimpulanya.. suma yg tjadi tuh..ada hikmah nya.. dan suma tuh takdir.. kta xboleh ubah apa2 tentang tu..tp boleh ubah cara kita mnanganinya..sma ada kita nak pg jalan yg salah atau kita kembali betulkan arah kita.. sma la mcm ayat di atas kan??

“we can change the way we conduct the plane”

Sunday, December 26, 2010

Patah Tumbuh Hilang Bganti..

assalamualaikum waramatullah hiwabarakatuh..

hai kwn2.. sy nmpk hepi ke skrg?? xdelaa.. biasa jelaa.. sy dah smbuh ke?? belom laa.. tp sy akan ckp..sy ok jerr yer.. korg suma jgn rsau tau.. hehehe.. sy akan berusaha untuk senyum lebar2 utk kwn2 suma.. sbb sy tau..klu sy senyum..sy comel kann?? lalalalala.. mnyampah ke?? janganlaa..lyn la otak sy yg dah mereng nih.. heeheehee..

msa tgh google2 td.. tba2 tjmpa plak satu lagu nih.. lirik dia mcm kena jer dgn sy.. korg suma tau x lagu in-team..ku serah cinta..?? meh nak share sket lirik dia..

aku tidak mahu berpaling..
pada yg mganggu dan mngugat..
sapa nya.. meletihkan diri..
hadirnya..mngundang penat..

yup.. sy dah xnak dah bpaling pd org yg hnya mgundang penat dlm hdup sy.. hdup kta nih indah.. jd jgn nak spoil kan dgn bnda2 yg hnya mncacatkan keindahan hdup.. so..live ur life gurl..!! xpyh nak kenang2 cerita yg dah sudah.. hehee..

akan ku serah cinta ini
bukan lagi pada manusia
kerana cinta martabat itu
bsalut sgunung kepalsuan dan kepuraan.

yg ni sy rsa.. dr dulu lg sy patut dah buat.. mmg cinta kpd Allah tuh adalah stggi2 martabat dalam dunia nih.. malah cinta kpd Allah tu adalah cinta sejati..cinta yg hakiki.. tp sy skrg btol2 dah penat nak bmain dgn cnta sesama insan nih.. sbb dah byk kali tertipu.. tertipu?? tipah tertipu ke?? xdelaa.. dah byk kali gagal.. so, enough with the game..

aku adalah aku sekarang
biar terbuang tetap bjuang..
akan ku serahkan cinta ini..
stulus hati dgn keikhlasan..
aku adalah aku yg skrg..

mesti ada yg ckp.. mcm poyo je.. biar terbuang tetap bjuang.. apelaa.. podahh.. heyy.!! put urself in my shoe..for once.. bru ko bleh ckp mcm tuh.. sbb kta nih kdg2..nak ckp org snang jer.. nak nasihat kan org snang jer.. klu org lain.. bleh tepuk2 bahu ckp.. "bunga bkn skuntum..kmbang bkn seekor babe.." "patah tumbuh,hilang bganti.. jgn rsaulaa.." tp bla kta sndiri yg kna mcm tuh.. nak sebut ikhlas dr hati "pasti ada hikmahnya" pun susah tau.. sy dah rsa dah..

Monday, December 13, 2010

Everything Will Gonna Be Alright..

Assalamualaikum WBT..




hai kawan2...sori yer lma xupdate... *mcm xbesa ek* hehehehe.. sy pg btapa kat gua slama sy mhilang nih.. pg mencari sgala kekuatan batin yg dah lebur.. hehe..dan akhirnya..sy smakin sembuh..sembuh ke?? well, sy ckp sembuh..korg kna pcaya jgk.. hahaha..

smenjak dua menjak dah lonely2 nih..*lonely ke??* sy byk bpkir kot..byk sgt.. well sy just bleh kata..ia mmg mngambil msa.. dan sy mmg memerlukan masa.. masa utk sembuh.. eh..jap2..sjak bila pka broken heart nih?? bkn pka slalu mbroken kan heart org ke??? well..dunia tuh bulat.. kisas..kisas.. haha.. xpelaa..

dulu last aku broken heart..aku wat apa ek?? oo yer..aku duk dlm bilik air..bkak shower besar2..curah kat kpala aku smbl mnangis.. hampir 3 jam kot..hahaha.. zaman kanak2 btol laa.. skrg nih dah lain.. dah matang sket.. sket jer tau.. hahaha.. They say your first love seemed so perfect, until you meet your second.. but i think my 4th love is the perfect one..up until now..i cudnt find any reasons to hate him..





well enough wif my story..
thats all thank you..

Tuesday, December 7, 2010

lets talk bout our heart..!!

Assalamualaikum semua..
Selamat Tahun Baru Semua..!!


SALAM MAAL HIJRAH 1432H..


hehehe.. sedar xsedar dah 1432 hijrah yaa.. tba2 teringat msa form 3 dolu2.. Ustaz AJ pnah tnya kat klas.. "skrg thun ke brapa dlm kalendar hijrah..?" tba2 sy yg jajal nih jer yg dpt jwb.. 1425H.. huhu rupa2nya dah 7 thun yer blalu cerita tuh.. terasa spt nak blk jer ke zaman tuh smula.. zaman kanak2 yg hanya penuh dgn cerita2 suka..xde duka2 ok..!!

so lets get back to our topic..

jum kita berbicara soal hati..bla ckp psl hati jer..mesti bkait rapat dgn perasaan..bla ckp ngan perasaan mesti sebut psl suka dan duka.. well, klu hdup nih xda suka dan duka..hdup nih xkan warna warni la kan?? knapa tba2 ckp psal suka dan duka nih..?? knapa?? itu kte xtau yer.. heehe..

kwn2..meh nak cite sket ngan korg suma..

hdup kta nih..mmg slalu pnuh dgn kjadian suka dan duka.. apa bila kita gembira,kdg2 kta lupa bahawa dunia nih mcm roda.. ari nih kta sgt2 gembira dgn apa yg kta ada..tp kta lupa bahawa bla2 msa..bnda tuh boleh berubah menjadi duka.. bla kta gembira, kta lupa mensyukuri apa yg kta ada..kta lupa mhargai apa yg kta miliki.. tp bla kta sdah tidak memliliki bnda tuh.. bru kta rsa khilangannya.. kdg2..words is not enough to show people how much we appreciate them in our life..how they r so meaningful to us.. tp bla kta mula mnyedari hakikat tuh..smuanya sdah tlambat.. kta slalu dgr org kata.. "kalaula aku bleh ptar blk msa..." yaaa..!! kalau..tp smua tuh kalau..sayangnya msa tuh xbleh d putar..apa yg tleh blalu tuh.. hanya akan terus berlalu..dan yg tggal dgn kta hanyala pnyesalan.. tp mnyesal tuh xda gunanya..

Come on Gurl..!!

berpijak d bumi nyata..mnyesali apa yg sdah terjadi tuh xda guna.. suma tuh takdir.. Takdir dr Yang Maha Esa.. kta sbgi hambaNya..kena terima dgn hati terbuka.. mari berpijak d bumi nyata.. dunia blom berakhir..byk bnda lg yg kta perlu buat..byk sgt2..jgn ptahkan semangat kamu kerana hal ini.. tp seandainya perkara ini blom terjadi kpd kamu..hargaila org yg kamu sayangi dgn sesungguhnya..kerana apabila kamu khilngan nya..kamu tdak perlu rsa mnyesal kerana kamu tidak lakukan sebaik mgkn smasa kamu bersama nya..kamu akan rsa yg kamu sdah ckup mbahagiakan dia smasa bersama kamu..dan kamu lepaskan dia pergi utk dia mdapat lebih kbahagian d luar sna..



p/s: sesungguhnya aku bknla yg terbaik utk kamu..dan aku bdoa kamu akan sentiasa berbahagia..wlupun bahagia kamu itu bkan dgn aku..

Tuesday, November 16, 2010

kawan ke boyfriend..??

assalamualaikum w.b.t dan slamat ptg suma.. eh dah petang ke?? huahuahuahua..

bru ada kesempatan nak update blog nih.. why..? why..?
bz ngan exam laa.. huhuhu.. 4 dah abis.. 2 more to go..
chaiyo2 pika... gambate kudasai..!! (rsa mcm lma xtgk drama japan)

hehehe... nih nak story.. ari tuh sy g attend akak sy pnya konvo.. hehehe...
kat sunway pyramid convention hall.. skali canselor die org puteh sumer..
huahuahua... tp sori tau xde gmbr.. nih ada satu jer gmbr akak sy..
yg len2 xsempat nak tranfer.. xpe2..dun wori eh eberibodi..
nnt lain kali sy update lg.. hehehehe...

congrats sis.. luv u... mmuahcx!!!

ok sayang2 ku sumer.. kita berbalik kpd tajuk ek..
kawan ke boyfriend..?? mana satu lagi penting..??
hurm.. actually dua2 pun penting.. tp sumer nih bgantung kpd keadaan..
klu dlm certain2 keadaan kwn tuh byk 'HAL', boyfriend nih slalu menjadi pnyelamat keadaan..tp klu boyfriend tuh dah mcm **** (censored sendiri), kawan mmg paling best waktu tuh!!!!!

ok...kita bercakap melalui pengalaman.. bkn apa.. org slalu ckp (ntah sape ntah yg ckp) Pengalaman Mengajar..!!! Experience is the best teacher..!! so sy pun ckp la lgi..lalalalalala.. hehehehee...

i. nnt kan..bila korg gaduh ngan boyfriend korg kan.. korg xde selera nak mkn.. kwn2 jgk la yg akan ckp.. "Meh ktaorg suap ko meh.. buka mulut.. aaaa" hehehe.. mcm comel kan time tuh.. ramai2 suapkan kita.. hehehe..
p/s: i miss them

ii. nnt kan klu korg gaduh mlm tuh ngan boyfriand korg.. nangis smpi bengkak2 mata.. sure2 sok xpg kelas.. mata dah mcm panda babe.. xkan nak bga tgk kat sume org plak.. korg tggu laa.. sure2 tgh hari ada org ketuk bilik korg.. dtg ramai2 bwk tapau dari gerai B (hehehe) siap ada tapau utk korg plak tuh.. hehee.. mcm kenduri babe.. even dorg tau apa jd.. tp dorg buat xtau jer.. buat lawak spaya korg gelak2 dan lupa kan mood sedih korg.. huhuhu..
p/s: they the best..

iii. sape pnah gaduh ngan bf die.. pas2 boyfriend die slamber jer balik.. tgglkan korg termangu2 kat shopping complex.. dah la jln kat bndr tuh korg xhafal langsung.. sure2 boleh sesat.. huhuhu.. aku pnah babe.. nak2 lg ostel msuk sblm kul 8pm.. terminal bas plak hujung dunia dorg letak.. nak jalan kaki bleh tcabut lutut.. tba2 otw nak blk ostel..tgk jam, 7.30pm.. sure xsmpat..!! nak xnak tpaksa kol membe..
"ika,bleh aku tumpang umah ko mlm nih"
"eh,napa?? ko d mna nih?"
"aku dlm bas, otw pg sepanggar.."
"dtg jak..dtg jak.. nnt aku ambl ko d bwh.."
pas2 siap bg layanan 1st klas lg utk korg.. pergh..!!!! ko ada x member mcm tuh.. sy ada tau.. dun jeles ok.. hehehe... mlm tuh siap bleh main luah2 lg.. hahaha.. luahan hati ke hati..
p/s: thanks...

iv. member2 kta nih.. kdg2 ada 6 sense..klu kta ada msalah kan.. tba2 jer dorg muncul tau.. kol tnya napa xpg klas.. ok ke x.. klu ada pa2 masalah mau mnta tlong ngan dorg.. kol jak dorg.. pergh..!! nih brula 1st klas pnya kwn... kan..? kan..??
p/s: luv u all..

Sunday, October 31, 2010

tadaaa..!!!

assalamualaikum.. (sambil duk sapu2 habuk)
adoiyai pika.. dah brapa lma dah ko xupdate blog ko nih..
dah bersawang2 kot.. heeehee.. *sengih comel*

sorilaa wahai blog yang tercinta.. sy bz laa.. huhuhu.. sori yer..

rsanya.. dah lma sgt kot aku xtulis kat blog nih.. lamaaaaa sangat2.. hehehe..
dah byk dah update dlm hdup aku.. byk sgt kot.. heheehe..

ok..ok...ok...

skrg nih..aku dah xberada kat sabah dah.. huhu.. dah xde kat kk..
yang paling penting.. dah xde kat polikk.. huhu.. :(
aku dah abis blaja dah.. dah slamat dah dpt sgulung diploma..
mmg berhabisan jgklaa aku study *pdhal study last2 minit*
alhamdulillah.. dpt jgk aku abis sem 6 yg penuh suka duka..
wink..wink..

pas abis sem 6 tuh..
aku still ada kat poli lagi..
*smpi pak guard tuh ckp.. muka ko lg..*
hehehe.. sori yer pakcik.. ada kursus nih..
sbln kot.. slap2.. 21 hari.. huhuh.. pnat gler kot time kursus tuh.. huhu..
cuti pun shari dalam 10 hari.. *apaka??*
ingat org robot ke?? lalalalala.. tp aku enjoy sgt2 tau time tuh..
msa kursus tulaa aku rsa.. bdk2 kelas aku rapat sgt2 antara 1 sma lain..
smpi msa nak blk kg masing2.. siap ada member yg nangis..
*laki pompuan sma jer* hehehe..
aku?? aku ok jer.. *pdhal nangis bagai nak rak nih*


ini la aktiviti ktaorg time kursus... KARATE KID!!












pas jer abis kursus.. smggu kmudian..
aku dpt kol.. kol dr utem..
dpt smbng degree kot.. *OMG*
klam kabut aku kmas brg.. tros fly pg johor...
tmpt uncle aku.. uncle johor.. die la yg byk setel2kan hal aku kat utem nih..
thanx uncle.. luv u so muchi..muchi.. hehehe..

maka dengan itu..bermula la khidupan aku kat UTeM nih...
hehehe...

p/s: dah jauh sket jln nih.. bru aku tau.. dlm dunia nih..
rupanya2 ada mcm2 jenis manusia..
ntah nape tba2 aku rndu kwn2 aku yg dlu..
yg x''FAKE'' langsung..

ni la member aku yg paling best tahap dewa-dewi..
tak "FAKE"..and most importantly.. xbusuk ati..

Monday, April 5, 2010

Ini Janji Saya.. Sumpah!!

assalamualaikum wbt..
sebenarnya sy malas nak mengupdate blog nih..
tp sy gigihkan jgk nak taip.. yelaa.. klu esok2 kang..
dah ilang mood..xbest dah nak tulis2.. heeheee..

ok..ok.. kta mula bercerita yer..

dalam 5thun lepas(anggaran kasar laa), masa tuh ktaorg satu family blk kg.. ntah mcmana tba2 my mum teringatkan sorg kwn dia time sklah... for ur info, last skali mak sy dgr cita psl kwn dia nih,dlm 15 thun yg lalu laa.. msa tuh kwn dia tuh tgh jd tutor ka UIA.. ntah mcmana dia tba2 teringat kwn dia... kbetulan time tuh ada sorg kazen sy study kat UIA,satu fakulti plak tuh ngan kwn mak sy nih.. di pendekkan cerita.. kazen sy nih knal rupanya dgn kwn mak sy.. merangkap pensyarah kat fakulti tuh skrg.. so dia pun jmpa la lecturer tuh,tnya dia either dia msh ingat mak sy or tak.. nasib baik dia msih ingat..dia ckp "ktaorg pggl dia comel dulu"..hahaha.. mmg nma manja mak sy comel..kan dia comel..mcm anak dia jgk.. hahaha.. ok..ok.. stop..stop..
so,dia bg aar business kad dia utk mak sy.. bla smpi jer business kad tuh kat tgn mak..pnya kagum ktaorg mnengok.. degree..uia.. master..uk.. phd..aussie.. bapak terer.. dah jd doktor falsafah dah kwn mak sy tuh.. ish2.. kagum2.. alaaa..korg mesti ckp.. rmai gler org dah ada phd skrg nih.. biasala tuh.. mmg la biasa jer klu ada phd.. tp nak tau apa yg luar biasa nya kwn mak sy nih.. yg luar biasanya,dia nih..xmcm kta.. dia nih cacat.. kudung.. kira OKU laa.. speechless aku tros..

pastu mak aku ckp.. "dulu msa kat sklh..mama yg tlong tlak kerusi roda dia klu dia nak g tndas ke..atau ke mna2.. dah jauh dah dia pegi yer.. bjaya gak dia dlm hdup dia..alhamdulillah.."

then dia sambung.. "org yg cacat bleh blaja smpi overseas ambl phd..klu korg yg sempurna nih..tak nak blajar sungguh2..mak xtau la nak ckp pe"..

huhuhuhu...

jgn risau la mak.. adik janji.. adik blaja sungguh2.. blaja baik2.. adik akan sedaya upaya nak buktikan dgn mak yg adik nih bleh jd manusia yg bguna.. mgkn sblm nih adik byk buat bnda2 yg kecewa kan mama..tp mama pcayala..anak mama yg prnah public cannimg nih..yg slalu dpt amaran..muka blacklist nih..akan bjaya jd org.. msa tuh,adik akan bls suma pnat lelah mama bsarkan adik.. adik xkan bg mama ssah lg.. nnt gaji first adik..kta pg beli rantai ek mak?? sian mama,nak sklh kan ktaorg smpi xdpt nak bli brg2 keperluan sndiri.. suma bnda pun kna dahulu kan kami.. tp jgn rsau.. nnt kami snangkan mama ek... sabar yer mak..

luv u so much mama!!!

p/s: tba2 rndu mak...

Thursday, April 1, 2010

cinta alam maya..bleh pcaya ke??

ok..ok.. assalamualaikum.. hehehe..
adoiyai.. lmanya sudah xupdate blog nih..
dah bsawang2 dah.. hahaha..

bkn apa,smenjak dua menjak nih bz jer memanjang..
yela..kan dah final year.. bz nak memahami segala ilmu2 yg di ajar..
mana nak mngurus final projek lg.. huhuu.. bingung2..
ok..kpd adik2 yg blom msuk final year tuh..
nih nasihat dari kakak.. nnt final projek.. jgn buat sambil lewa..
jgn buat last minit.. buat tuh kna bsungguh2.. jgn tiru mcm kakak nih..

hahahaa... ok!! enough dgn mukadimah tuh..
apa??? bru mukadimah????? yala..ingat kakak nak ckp sikit2 ker???
hello..sy nih kuat membebel ok...
hahaha..<--gelak jahat nih... ok..skrg kta berbalik kpd topik kta.. cinta alam maya...hepppp.. apa cinta alam maya nih??? virtual memory aku tau laa.. hahaha.. out topik lak.. takkan la korang xtau cnta alam maya tuh apa.. cnta alam maya nih adalah cinta kat internet nih la.. klu korg kuat chatting2,tba2 jmpa dgn sorg nih.. trus hati tjatuh.. mcm vince af1 ckp.. 'my heart drops'.. langsung korg pun bpacaran.. heee.. tp skrg konsep dia lg meluas laa.. bkn stakat chating2 jer.. myb join2 forum..blogging..FBing,etc.. tp bleh pcaya ke bnda2 mcm nih??? well,pd pndapat sy..suma nih terpulang dgn dri kta masing.. mcmana kta nak bwk diri..mcmana mind set kta.. xsalah klu kta bcinta dgn org yg kta xpnah jmpa nih.. mna tau tu jdoh kta..kan..kan?? amboi..klu mak aku nmpk nih... blajar xabis lg dah ckp psl jodoh.. alamat kna halau dr rumah.. huahuahua... tp bnda2 mcm nih..kta xbleh nak pcaya sgt.. kna slalu bhati2.. well..org ckp pengalaman mengajar... sy pun pnah la tjebak dgn bnda2 alah bgini.. dah lma dah.. tp tba2 bnda2 nih t'imbau dalam ingatan sejak kbelakangan nih.. kdg2 bnda nih dpt mndatangkan kbaikan.. tp kburukan nya pun..masyaallah... tp ada jgk org yg tjebak ngan cinta alam maya nih tp xde effect apa2 pun dgn dia.. hahaha...lawak eh.. sbnrya ramai gak org yg sy knal bcinta2 mcm nih..tp akhirnya berakhir d jinjang pelamin.. alhamdulillah.. smoga kekal hingga ke syurga... okla..dah ngantuk dah nih.. byk lg nak tulis.. tp otak dah jammed.. nak titon dulu.. daaa...

p/s: tba2 xgf maya bf sy msg dia kat fb.. terkesima sbentar...
hahaha...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...