Monday, July 11, 2011

Hantu..? Erkk..!

Assalamualaikum WBT.. Rsa mcm dah sgt2 lama dah belog nih xhupdate2.. Fuhh kanan..Fuhh kiri.. Saja jer halau..mana tau ada bnda yg dah mula bsarang.. *erkk..* :p


Tadi lepak mkn kat MyFriend.. Alaa..dkat sangat laa dgn hostel.. blakang ostel Hibiscus nih jer.. tgh3 dok menyembang2..tba2 tkeluar pasal hantu.. Ops..tkeluar psal apa ek..? Pocong kot permulaan cerita.. 


Tersebutlaa satu kisah..


Minah tgh duk kat ruang tamu umah dia..jam menunjukkan pkul1 pg.. tgh duk khusyuk on9 tba2 bunyik anjing menangis lak.. Dalam hati dok kutuk2 anjing tuh.. "Alaa anjing nih..katciaauu laa.." tp seperti biasa,takut2 jgk..tp FB lagi penting.. makin lama..makin rmai plak anjing duk bsahut2an.. eh..bkan ramai,banyak.. meremang tengkuk mendengar.. secara tba2, Ayah dia tba muncul kat ruang tamu dan menegur.. "Eh minah..ko xtdo lg..?" Minah plak..senyum2 jelaa.. Ayah dia trus ke tgkap dan selak langsir.. Lama ayah dia perhati luar tuh.. dan anjing lak masih menangis2..tak kurang gak ada yg tgh mnyalak2.. Pelik tgk ayah dia tkaku kat tingkap tuh..Minah pun bangun dan join la skali ayah dia.. "Eh,jgn tgk..!" xsmpat ayah dia nak abiskan ayat.. Minah dah selak langsir dan....dan..dan.. Minah tnmpak plak skujur tubuh..eh silap..lembaga.. berbalut2 kain putih kat dpan pntu pagar umah dia.. dalam hati trus tdetik.. "Pocong ke..?" setelah tkaku selama hampir 10 saat.. Minah dgn lemah longlai trus kemas laptop dan Bband dia.. ambl selimut..bantal dan trus tdo kat atas lantai bilik mak dia..tanpa bckp spatah haram pun.. <---hahaha..mcm kna tampar malaikat.. :p




AL-Kisah....


Umah Minah nih ada dua tingkat..tp disebabkan tak ramai yg ada kat umah tuh..maklumlaa semua org duk ostel..so just setingkat jela yg digunakan..yg umah tgkat atas tuh dijadikan laa mcm stor..lambakan barang2 yg tidak digunakan.. nak dijadikan cerita..satu hari nih,Minah xjoin family dia pergi jalan2..dia pun dduk jela kat umah.. meng"online"kan dirinya.. tgh seronok2 online..tba Minah terdengar bunyik barang jatuh kat tgkat atas.. "eh..apa plak nih.." detik Minah dlm hati.. tapi dia abaikan jer.. tba2 terdengar plak bunyik mcm org tgh berlari2 kat umah atas.. bulu roma Minah dah meremang dah.. erkk.. "kucing kot.." detik hati dia.. xsmpai 2 minit kemudian.. terdengar plak bunyik org tgelak2..riuh rendah dr umah atas tuh.. Ok.. Fineee...!!! Minah trus capai handfon..lari duk kat buaian kat luar umah dia.. dan trus kol mak ayah dia sambil merayu2 sruh dorg pulang cepat.. hahahaha...


Thoyibb.. 


Umah Minah nih mmg ada mcm2 cerita.. Pernah sekali masa kenduri kat umah dia.. dia dan sepupu dia tgh syok bsembang..tgelak2 mcm org xingat dunia.. lama dah pas2, spupu dia tnya.. 


"Minah..sape ada kat atas..? Nape die xtrun2..?" 
"Erkk.. Tini,mana ada sape2 kat atas tuh..umah tuh dah lma org xdduk.. " 
"Eh.. Dr td aku duk nmpk org lalu lalang kat atas tuh..duk pusing2"
"Ko biar btol Tini..Jgn nak buat cerita kat sini.."
"Sumpah Minah..! Aku xtipu.."
"Tini...xde sape kat atas tuh..aku pun xtipu ko...huk3"


Keesokkanya.. Tini demam.. 


Banyak lagi cerita Minah nih.. Sok sambung.. Katil dah menyeru2 sruh tdo.. Daaa.. Assalamulaikum.. :)


P/S: Entry tiada gambar.. xtau apa thumbnail yg naik kat FB nanti.. Eh jap.. apa kes FB saya..?! 

Thursday, June 30, 2011

L.I.F.E

Assalamualaikum.. Hai Korang..! Sihat tak..? Dah makan..? Dah agak lama jgak ek xupdate blog nih.. dah bsawang2.. ish3.. teruk3.. 


Hurm..Kawan2 slalu tegur..Napa blog nih jiwang sangat..? Asyik2 ckp psal cinta.. Lagu pun jiwang2.. Ko nih mmg xda bnda lain mau buat selain daripada berjiwang ka Pka..? And u noe wut..? Nih blog saya..tpulang laa nak tulis apa kat blog nih kan..? 


Tapi2 kan..rasanya bkn slalu pun ckp psl cinta.. ada jgk saya cerita pasal hidup saya..contohnya di SINI..SINI.. dan yang paling lucu adalah SINI..

Dan hari nih.. saya nak bercakap pasal K.E.H.I.D.U.P.AN atau dalam bahasa omputehnya.. L.I.F.E... 


Dalam hidup nih, byk bnda yang kita tidak duga akan terjadi pada kita..sometimes things are not going to turn the way we want it to be or the way it shud be.. but believe me, no matter what happening in ur life..there's gonna be a reasons why that things happen..mcm quote yg kita slalu dgr.. Allah hilangkan matahari dan turunkan hujan sbb lepas hujan reda..pelangi akan muncul d langit.. dan kita pasti tersenyum melihat keindahan pelangi.. :)


Dalam hidup nih, hukum alam tuh pasti.. kalau pd hari ini kita buat buat sesuatu pada seseorang..suatu masa nnt, org akan buat sesuatu pada kita.. yup..! bnda nih mmg saya sntiasa pegang.. sbb saya tau dan percaya bnda nih akan sentiasa berputar.. what goes around,comes around.. orang slalu cakap karma..? qisas..? tp yg saya percaya..kalau hari nih kita sakitkan hati org..esok hati kita akan sakit 10x ganda lg teruk dr apa yg kita dah bg kat orang.. so,start being nice to everyone..and u'll get more in return.. :)


Kadang2 dalam hidup nih.. kita slalu buat salah.. bila sesuatu bnda terjadi dgn kita..kita akan cuba carik org utk kita letakkan papan tanda GUILTY tuh..and when we are about to run out of people..we are going to blame the situation.. but instead of all that..me, you and all of us know that.. sebenarnya diri kita sendiri yang bsalah.. dalam hati kita..kita sentiasa tau.. cuma EGO tuh yg tidak mbenarkan kita mngaku salah sendiri.. C'monlaa.. sampai bila mau mnipu diri sendiri..? 



dan dalam hidup nih.. kita akan sentiasa berhadapan dgn keKECEWAan..keSAKITan.. sampai satu tahap..kekecewaan dan kesakitan ini akan merubah diri kita menjadi lebih tabah.. tabah atau kebal dgn mna2 kesakitan..? sampai satu tahap kita sdah xkisah dgn apa yg akan terjadi dengan hidup kita.. dan xkira mcmana sakitnya org buat kita..kita masih boleh tersenyum.. sbb dalam hati kita akan berbisik.. kau xkan tau mcmana aku dah jalani hidup aku slama nih..byk bnda yg kau xkan percaya kalau aku cerita..stakat apa yg kau buat dgn aku,xkan bbekas dgn aku..aku hnya akan aggp apa yg kau buat sbagai budak2 bru mau mbesar mau knal erti hidup.. so, aku hnya akan biarkan kau bseronok dgn hidup kau.. tp beringatlaa sayang..hidup nih tidak akan selalu indah..sbb Hapily Ever After tuh hanya wujud dalam Fairy Tale.. :)


Life is an opportunity, benefit from it. Life is beauty, admire it. Life is a dream, realize it. Life is a challenge, meet it. Life is a game, play it. Life is a promise, fulfill it. Life is sorrow, overcome it. Life is a song, sing it. Life is a struggle, accept it. Life is an adventure, dare it.Life is too precious, do not destroy it. Life is life, fight for it." 

Thursday, June 9, 2011

F.R.U.S.T.R.A.T.I.O.N

Assalamualaikum WBT.. 
Hai korang..! Lama plak xmerepek2 kat sini ek..?? Macam2 jadi..jauh saya bawak diri.. Yup..jauh sangat2..seb bek xsmpi Sabah lagi... hik3.. 

Al-Kisah...Thoyib..

Korang penah tak bdepan ngan insiden nih.. 

Someone posted something on ur bf pnya wall..then it makes u wondering..is there anything happen between them..?? So,korang ngan rasa curigawati yg mlampau batas pun popup chat ngan someone tuh.. the conversation is almost like this..

Korang: Assalamualaikum..may I asked u something..?
Someone: Waalaikumsalam.. Yes..what's that..??
Korang: May I know,what is ur relationship with Awang..?
Someone: Ooo.. he is my boyfriend.. 
Korang: What..?? Pardon me..but he is my boyfriend too..  <--its kinda funny here.. :D
Someone: but we have been together for almost a year..
Korang: ::Checkmate::

bila kita dgr cerita mcm nih..rasa mcm lucu kan..? just imagine the situation.. haha.. but for those yg bdepan dgn bnda nih.. there is no such thing yg kita boleh cakap LUCU.. siapa yg bdepan dgn situasi nih..mesti rsa seram sejuk satu badan..mesti rsa sejuk2 hujung2 jari..lemah satu badan..lutut tketar2..kalau nak pijak lantai tuh..mesti rsa mcm xjejak kaki jer.. ::believe me..i'm expert in it::

bila bnda nih semua dah jadi..mesti korang rasa FRUST kan?? of course laa frust..someone that ur love..trust him with all ur heart..tba2 buat mcm nih kat korang.. tp korang ada fikir x tentang pihak yg d sebelah sna..? rsanya..dia lagi kecewa kan..? bila sparuh dari jiwa kita bagai direntap oleh sesuatu..kita kna tau yg ada seseorg yang sepnuh jiwa dia direntap kerana perbuatan kita.. one thing for sure.. I'm So Sorry.. I did'nt meant to hurt you..

tolong jgn ckp yg saya xfaham apa yg kamu rsa.. yeah.. i'm talking to you..! "Alaa..ko xkan tau mcmana aku rsa..ko xtau mcmana kecewanya aku.." hurmm..dont u ever dare talk about frustation with me.. sblm ko tau apa maksud FRUST..aku rsa aku dah lama kebal ngan perasaan tuh..dah xda effect dah semua tuh dgn aku..dduk bawah shower smpi 2-3 jam..jalan sorang2,jauh2 smpi ko pun dah xtau ko kat ner..dduk dalam bilik gelap utk smggu..xmkn xtido..smpi saiz kasut trun 2 saiz dlm msa 2 mggu.. and the worst part is when u trying to commit suicide.. Astagfirullah al-azim.. pendeknya akal manusia kan?? bila nafsu menguasai akal dan bila manusia bertindak mengikut perasaan.. hukum Allah kita mainkan..sampaikan kita lupa apa yang haram dan halal.. apa dosa..apa pahala.. lupa d mna syurga d mna neraka.. 

macam apa yg aku slalu ckp sblm nih.. dont take anything for granted.. rasa cinta yg Allah bagi kat kita tu hanya pinjaman..bila Allah bagi pnjam,bila2 msa Allah boleh tarik balik.. jangan kita bercinta bagai nak rak smpi kita lupa yang cinta hakiki tuh sbnrnya cinta kpd Allah SWT.. 


P/S: u'll blame everyone for what ur 1st love done..as we grow up, we learn that even the one person that wasn't supposed to ever let you down probably will and you will have your heart broken probably more than once and it's harder every time..you'll break hearts too, so remember how it felt when yours was broken....

Tuesday, May 31, 2011

Andai Kau Tahu..

aku tahu..aku tidak secantik Siti Sarah.. 
aku tahu aku tidak sekaya dan setabah Saidatina Khadijah.
aku juga tidak setaat Zinnirah..atau Rabiatul Adawiyah..
tidak sesetia Ainul Mardhiah..
aku juga tidak semulia Siti Aminah..
tidak juga sebijak Siti Aisya..
maka dengan itu kau mempunyai byk pilihan lain..

tiada apa yg mampu aku berikan melainkan..
sepotong doa agar kau sentiasa sihat dan berada dalam keimanan..
dalam setiap hari yg berlalu,bibirku sentiasa membisikkan namamu..
walaupun dalam setiap setiap relung nafasku sentiasa mengingati Allah Taala.
dan dalam setiap tidur malamku sentiasa mimpikan kamu..
walau kadang2 aku terjaga dengan linangan air mata..
namun hakikatnya..kebenaran dalam setiap gelak dan tawa ku..
adalah tangisan pilu kerana sesungguhnya aku sgt merindui kamu..

jgn terus-terusan menduga hatiku..
walau aku nmpk tabah namun hakikatnya..
hati aku serapuh kelopak mawar yg akan gugur tatkala disapa badai..
hati ku juga serapuh kristal yang akan pecah andai jatuh ke lantai..
walaupun setiap hari ku sunyi..tapi aku masih d sini..
terus menanti sehingga mentari itu menjelma lagi..
maka dengan itu..
belum sampai waktunya lagi utk aku pasrah..
kerana aku tidak mahu menjadi manusia munafiq
yang memungkiri janjinya..
dan sesungguhnya "rasa" itu akan terus abadi dalam hati ini..
insyaAllah..



p/s: i'm the girl that smile and laugh in front of you.. even though deep inside my heart i'm crying and dying slowly day by day..u can call me pathetic, loser or anything else..because u just know my name..but u dont know my story..

Sunday, May 29, 2011

Kantoi Sudah...

Assalamualaikum WBT.. hehehe... dlm msa kurang 24jam.. 3 kali dah nih update blog.. nmpk sgt nih xda keja.. ha3.. eh,silap..!! kna buat Happy versi Jambu.. huuu...huuuu.... :( 

Awak..eh, Kamu.. eh,silap.. Korang penah x tkantoi ngan pakwe korg..? klu x pun.. Pakwe korg penah x tkantoi ngan korg..? hihihi...



Al-Kisah.. Thoyiiib.... 

1. Kisah nih kisah sorg member.. Pakwe dia beria2 ckp xde Facebook..mcm2 alasan laa yg dia buat.. xminat laa..xda masa laa.. dan2 jer.. :p Tba2 sorg kwn kpd member nih slamber sound member.. "eh, Minah..asal ko xfren ngan Awang kat FB..? dan napa Awang 'in a relationship' dgn Lina plak..?? Lina tuh sape..??" erkk.. Paang..!  Rasa mcm batu hempap kepala lak.. 

2. Korg bygkan..tgh2 korg drive, berhentilaa kat traffic light sbb lampu merah.. apa yg org biasa buat klu berhenti kat traffic light..? Mestila usha driver kat sblh kan..? lagi klu kena traffic light MITC.. 199 xbegerak tuh... tba.. "eh..mcm knal jer org kat sblh nih..? ehhh... nih c Awang nih..td ckp demam..tp siapa sblh dia tuh..?" :'(  dan bla nombor kat skrin tuh tnjuk 1..0.. korg apa lg,msuk gear, tkan mnyak..trus pecut 100km/j..!

3. Klu sblm nih kantoi kat FB.. nih plak, kantoi kat blog.. erkk.. dan2 aku cinta kau For The Rest Of My Life.. tp bla korg Google nma skendel dia..jmpa blog skendel dia.. konon kawan..teman tp mesra.. tau2 Madu korg tuh.. kat blog dia siap ada gmbr Awang plak,caption gmbr 'KesayanganKu'.. ada banner Daisypath lg.. 'We have been together for bla..bla..' erkk.. trus tba2 rasa mcm nak terjun KB Mall kan..?? 

4. Yess..! Ari nih nak kuar ngan akak nih..akak blnja.. 
Destination: Mid Valley Megamall.. 
Objective: Shopping + Makan.. 
Hipotesis : It's gonna be a Great Day..! 
dah korg penat2 shopping..korg pun pg laa mkn.. order laa Air Limau panas..sbb sakit tekak.. sembang2 smbl gelak sakan ngan akak.. secara xsngaja, tpandang meja sblh korg.. "ehh..mamat nih..mcm c Awang plak dr blakang.. jap3..baju tuh baju yg aku bg c Awang time bday dia.. Ooo..ckp ada kerja.. rupa2nya nih plak kerja dia.." Apa lg c Minah nih.. ambl Limau panas tuh..simbah kat c Awang.. seb bek 1 gelas jak.. klu x,dgn c Lina skali mandi Air Limau.. hik3..
Kesimpulan: Hipotesis tidak d terima.. 

5. Haa.. Al-kisah.. Selama bbulan2 korg kuar ngan Boyfriend korg..ada jer org asyik kol Boyfriend korg nih.. Nama caller tuh.. "Panggilan Tabligh" Yelaa..boyfriend korang kan AJK Pusat Islam.. Pas2 boyfriend korg pun malas nak agkt..kang xpasal2 kna pggl lak.. So,dia pun abaikan laa.. Tuhan klu nak tunjuk kejap jer..tba2 satu hari..tgh2 tgk wyg.. dtg sms dr "Panggilan Tabligh" nih.. Korg pun tanpa syak wasangka pun bukak laa.. 
"abang..baby rindu kan abang.. :("
What The ****..!!!


P/S: saya gurau2 jer tau.. jgn marah.. :))

Saturday, May 28, 2011

10 Days..10 Things..

Assalamualaikum.. hehehe..


Nmpk kwn baik saya, Syafyka post psl bnda nih.. So tba2 rasa terminat plak nak main.. jum kawan2.. kita main 10 days, 10 Things.. :)


day one : 10 things about you

day two : 10 things you love
day three : 10 things you hate
day four : 10 things you want to say to one person
day five : 10 wishes
day six : 10 items you can’t live without
day seven : 10 important people
day eight : 10 of your favourite songs
day nine : 10 ways to win your heart
day ten : 10 final words

Tuesday, May 24, 2011

I Love You Just The Way You Are..

Assalamualaikum W.B.T..
Dah masuk 3 mggu.. Sedih sgt cuti nih.. Kadang2 jer dapat msg..kol pun kdg2.. 
Rindu sgt nih.. huhuhu.. Boleh ke tahan 4 bulan mcm nih..? :(

Ok..nih laa Projek Juta2 saya.. :) 
















P/S: Sori.. Lukisan Buruk.. :p

Thursday, May 12, 2011

Dreamweaver CS4..

Selamat Hari Khamis..!


Baru jer habis final ari sabtu lepas.. Dan2 jer ari Isnin trus start Amalan Kejuruteraan.. 1st day..1week AK ktaorg msuk Fakulti Teknologi Maklumat dan Komunikasi.. Study Dreamweaver untuk 3 hari..  Tapi serius..! Dreamweaver nih enjoy gak blaja.. blaja buat web.. At the end of the study,ktaorg kna divide into 3 person per group n kna develop satu projek.. Best2 dapat fasi yg agak best.. Marhazk <---bleh klik klu nak g web dia ek..

Ok..Ok.. Psl projek tuh.. nih cdangan dr bdak group..buat web yg mnta org vote best movie in 2011 yg ktaorg dah shortlisted kan.. So..nih aar rupa web yg ktaorg dah develop.. (^__^)

tab home

tab movie..

tab review..

Haa..yg kat bawah nih..lecturer tnya.. "kalau tak vote.. tekan butang 'Submit'.. Jadi apa.?" jwapan dia.. jd mcm kat bawah.. hahahaha...


nmpk sgt web saya nih merepek.. hak3..
p/s: Esok pg FPTT.. xtaulaa kenapa ada rsa mcm AK lepas nih xbrapa nak best.. kat FTMK laa paling best + enjoy.. 

Thursday, May 5, 2011

Kalau Sayang..Kenapa Menyakitkan..??

Selamat Pagi Sumer.. 

Saya tersangat2 cemburu melihat kamu..kamu dan kamu yang dah abis paper..!! Apa kes nih dah abis paper..?! Ini tidak adil.. dan cemburu semakin meluap2 bila turun kat bawah dan tnampak kotak serta beg bersepah2 kat bawah tuh.. Of fine~ korang dah bleh balik umah ek?? Korang nak balik..balik jerlaa..ada aku kisah..?? <----cemburu meluap2 nih.. (^__^)


Al-Kisah..

Hari tuh duk2 sembang2 ngan rumet tercinta.. byk gak yg ktaorg sembangkan.. al-maklumalaa..kalau ktaorg dah buka mulut..mmg smpi ke subuh xkan abis ceritanya.. cerita pnya cerita..tba2 rumet timbulkan satu persoalan..
Kalau Sayang..Kenapa Menyakitkan..??
Betul..cakap sayang tapi kenapa perlu menyakitkan..? kenapa perlu melukakan..? dan kalau dah sakit..kenapa perlu bertahan..? kenapa masih mampu tersenyum..? sebab sayang jgk kan..? sayang = sakit = sayang = sakit dan ayat nih akan terus berputar..dan berpusing dan turun dan naik sebab dunia nih pun berputar jgk.. what comes around goes around.. <---apa ntah minah nih merepek..abaikan...


Kalau seorang suami tuh sayang dengan isteri dia..sayang dengan keluarga dia.. kenapa perlu ada orang ketiga..? bila dah kantoi ada org ketiga..kenapa bila isteri mnta cerai, si suami xnak pulak..?? saya tau..saya tau.. Cerai adalah perkara halal yg paling dibenci oleh Allah SWT..tp satu xcukup ke? xbersyukur ka dgn nikmat yg Allah dah beri..? kenapa perlu tamak..? kenapa perlu beristeri dua,tiga kalau satu pun tak terjaga..? Takkan seseorang lelaki itu masuk syurga,slagi keluarga dia tidak jejak syurga..berat tanggungjawab seorang suami.. xtakut ke berjalan tempang d titian siratul mustakim sbb xmampu nak berlaku adil dengan isteri2 kamu..? 


Kalau seseorang lelaki tuh sayangkan kekasih dia..? kenapa perlu ada orang lain dalam hidup dia..? kenapa perlu ada adik angkat..kakak angkat..girlfren angkat..kawan angkat..skendel angkat pastu terangkat2.. Yg si kekasih pun satu...kalau dah asyik berendam air mata..kenapa perlu terus2an setia dan menyayangi..?? kenapa xtinggal kan jer..?? sebab hati dah sayang.. dan kalau nak bermain dengan perasaan nih memang rumit.. tapi kalau kita dah sayang..kita harus berani untuk melepaskan..sebab dia bukan hak milik muthlak kita.. tapi mampu ka kita mau melepaskan..? cuba tanya diri sendiri.. mampukah aku nak lepaskan dia pergi setelah bertahun2 kami bersama..?? don't take anything for granted.. suma tuh milik Allah..Allah bagi 'rasa' itu dan bila2 masa Allah boleh tarik balik..tak siapa mampu halang..




Sedangkan lidah lagi tergigit..ini plak kita sesama manusia.. Dalam kita berkawan, mesti ada yang terkecik hati..terasa dan tersentap di mana2 yg xpatut.. tapi kenapa 'RASA" tuh perlu di simpan di dalam hati..?? kenapa perlu di simpan kemas dalam diri..?? kenapa kita xmampu untuk forgive and forget..?? susah sangat ke nak ckp "saya minta maaf" atau "i'm so sorry.."..?? kenapa rasa ego tuh perlu ada dalam diri..? ego yang menggunung, lambat laun akan memakan diri..sampai mana kita mampu pikul ego kita..? xkan kita dah lupa suma kenangan yang dah tercipta bersama..? saya xpasti dengan orang lain.. tapi kalau saya, dont dwell to much about the past,there's tommorrow to thought of.. just let it goes with the flow..because time will heal the wound and no matter what will happen,friendship will always last forever..so,take your time..hug your friend and said you were sorry about what happen.. and you will never believe what a forgiveness can do for you and your soul.. (^__^)



Saturday, April 23, 2011

Binnabil Huda..

BINNABIL HUDA
- UNIC -

Binnabil huda Ya Rasulussalam
Wayamursala rahmatan lil anam
‘Alaikassolatu wa’alaikassalam
Wasohbika wattabi’inal kirom

Dengan Nabi yang membawa hidayah
Wahai utusan rahmat sekalian alam
Selawat salam pujian untukmu
Para sahabat juga tabi’in yang mulia.


Binnabil huda nahnu jundul huda
Sanabqi ‘alal ‘ahdi tulul mada
Bazzhalnaddima wartadhoinar-roda
Li nashril huda Ya Rasulussalam

Dengan Nabi yang membawa hidayah
Kami sambung perjuangan sucimu
Berkorban jiwa raga untuk agama
Janji taat setia selamanya


Ya Mustofa Rasullallah
Ya Sanadi Ya Sayyidi

Wahai yang Terpilih, Utusan Allah
Kau sandaranku, Pemimpinku


Sollu..Sollu, sollu, sollu..
Allahumma solli wassallim ‘ala sayyidina Muhammad wa aalihi Muhammad
Allahumma solli wassallim ‘ala sayyidina Muhammad wa sohbihi Muhammad

Mari selawat beramai-ramai
Ya Allah, selawat atas baginda Muhammad, dan keluarganya
Ya Allah, selawat atas baginda Muhammad dan para sahabatnya.


Binnabil huda nahnu jundul huda
Sanabqi ‘alal ‘ahdi tulul mada
Bazzhalnaddima wartadhoinar-roda
Li nashril huda Ya Rasulussalam

Dengan Nabi yang membawa hidayah
Kami sambung perjuangan sucimu
Berkorban jiwa raga untuk agama
Janji taat setia selamanya


Ya Shafi’ie Khuz biyadi
Ya Rasullallah, Habiballah
Huwal Hadil Basyir

Wahai yg memberi syafaat ambil/pegang tanganku,
Pesuruh Allah, Kekasih Allah,
Dialah petunjuk, dialah pemberi khabar gembira.


Sollu,sollu, sollu, sollu..
Allahumma solli wassallim ‘ala sayyidina Muhammad wa aalihi Muhammad
Allahumma solli wassallim ‘ala sayyidina Muhammad wa sohbihi Muhammad

Mari selawat beramai-ramai,
Ya Allah, selawat atas baginda muhammad, dan keluarganya,
Ya Allah, selawat atas baginda muhammad dan para sahabatnya.


Shafi’una..shafi’una..shafi’una..shafi’una..
Wahai yg memberi syafaat,

Rasulallah..
Habiballah..
KeNabiyallah..
Sofiyallah,
Pesuruh Allah,


Ya Allah, selawat atas baginda muhammad, dan keluarganya
Ya Allah, selawat atas baginda muhammad dan para sahabatnya
Ya Allah, selawat atas baginda muhammad, dan keluarganya 



Friday, April 22, 2011

♥♥ HAKIKAT CINTA ♥♥

Salam Hari Jumaat Sumer.. hik3..

Dah lama xupdate benda alah nih.. Sbnarnya..saja jer nak biar previous entry lama sket kat atas.. Supaya ramai leh baca.. 

Hari tuh masa tgh² on9..tba² dpt notification kat Facebook.. ada org komen gmbr saya,mmg time tuh jgaklaa saya tgk gmbr mana.. dan² terkejut beruk tgk org yang pg komen tuh adalaa Mantan Kekasih 1st..!! 

Apa lagi..trus bukak profile dia..klik "Report/Block This Person".."My friend is harassing and bullying me".. hahaha.. Jahat x jahat nya saya..?? =p

Ok Pka.. Stop merepek..!

~~Cinta~~
Bila bercakap pasal cinta nih, haaa..tggu laa smpi bulan jatuh ke riba..smpai kucing bertanduk..smpi pokok cempedak kat blakang umah saya tuh berbuah..mmg xkan habis punya.. everybody had their own opinion about LOVE.."the definition of love" are like "the definition of beautiful"..it is very subjectives; bcoz the definition of love are depending on the people who's talking bout it n bla..bla..bla.. <---mcm matluthfi90 lak.. :)


Ok..skrg nak bebel pasal Cinta Sesama Manusia.. =)

Kalau nak tnya pendapat saya..cinta sesama manusia nih boleh didefinisikan dengan 2 individu yang mempunyai kserasian dari segi tingkah laku, pendapat.. Mcm kata ORANG tulaa.. klu dah selalu msg²..kol².. akan timbul satu bnda yang berbentuk LOVE..dan makin kita jaga bnda tuh, kita akan naik satu demi satu tingkat dan akhirnya perasaan SAYANG tuh mmg xboleh nak sembunyi dah.. tapi bagaimana CINTA kita tuh berkembang..ia juga boleh berkurang sdikit demi sedikit..

Cinta tuh wujud bila kita boleh menerima seseorang tuh dengan apa adanya.. Kita xboleh nak ubah orang tuh mcm apa yg kita nak DIA jadi..sekiranya kita JATUH CINTA dgn dia sbb DIA adalaaa DIA.. kenapa kita nak ubah dia menjadi org lain?? Tp ofcozlaa kalau nak ubah dia menjadi seseorang yang lagi baik tu xsalah..cuma biar berpada²..
 "Manusia nih bukannya ibarat pepasir di tepian pantai,yang akan berubah apabila ombak datang memukul pantai..jadi beringatlaa... =)"
Cinta tu tak buta..malah cinta tidak mempunyai MATA..tapi kenapa ada pepatah mnyebut.. CINTA ITU BUTA?? nih nak marah nih..!Sbenarnya manusia yang buta bila dah bercinta.. Manusia yang buta hati dalam menentukan yang mana Betul dan yg mana Salah..yg mana Dosa, yg mana Pahala.. Mana Syurga, mana satu Neraka.. tapi bila dah kena tangkap khalwat pada malam Tahun Baru..bila dah ada bayi di dalam tong sampah dan bila anak remaja kita sanggup bunuh diri..kita akan ckp Cinta Itu Buta.. Tapi hakikat sebenarnya CINTA tuh bersih tanpa NAFSU.. CINTA SEJATI adalah apabila kita bertemu dalam mencari Keredhaan ALLAH.. dan berpisah kerana ALLAH Taala.. =)

Dan buat CINTA hati saya.. kadang² rasa xpercaya yang kita tgh bercinta.. Betul ke nih awak boyfriend saya? Ehh..betul laa.. Memang awak boyfriend saya..orang yang saya paling sayang selepas Allah dan Rasul..Selepas Ibu dan Ayah saya.. Awak..saya pernah bercinta..pernah disakiti sehingga hampir hilang semangat saya untuk mneruskan hidup..dan selepas tuh saya mula mnyakiti orang lain sampai satu tahap..saya menyesal.. tapi bila bjumpa dgn awak,saya tekad saya nak SAYANG awak seperti saya tidak pernah dilukai.. 
Saya akan jaga hati awak walaupun hati saya yg terluka.. sbb andai ditakdirkan kita tiada jodoh..biarlaa hanya kenangan yang terindah sahaja kita ada untuk kita kenang seumur hidup kita.. bukanya maksud sy,saya xnak kat awak.. Ish3 awk nih.. Kita sebagai manusia hanya mampu merancang..Tuhan yang menentukan segalanya..kalau sdah tertulis d Loh Mahfuz bahwa awak bukan jdoh saya..dan saya bukan untuk awk..kita kena redha dgn kehendak Allah.. Kun Fayakun.. 

But, for now..biarlaa kita jaga hubungan kita nih bait².. Kita jaga hubungan kita mcm kita jaga hubungan kita dgn Allah.. sbb andai kita jaga hubungan kita dgn Allah.. Allah akan jaga dan pelihara hubungan kita sesama manusia.. InsyaAllah.. 



P/S: Pergi Sembahyang Jumaat tak tadi?? Jgn ckp tdo smpi ke petang lak.. =p

Monday, April 11, 2011

Apa Kata Hati?


Demi semua yang aku jalani bersamamu..kuingin kau jadi milikku..kuingin kau disampingku..tanpa dirimu ku hanya manusia tanpa cinta..dan hanya dirimu yang bisa membawa syurga dalam hatiku..



Haa..kalau korg bkak blog nih.. mesti dgr lagu nih kan?? best x lagu nih?? best kaaaann??!! Saya sndiri pun terbuai2 jgk dgr lagu nih.. hik3.. 

Alkisah... Maka bermula laa sebuah kisah.. 

For the past few month..rmai member2 tnya psl status kat FB saya yg byk d tujukan kpd sesorg.. Sape seseorang tuh?? Itu kita tak tau yerr... hik3.. Tapi..tapi.. nih nak wish kat dia nih..

HAPPY 23rd BIRTHDAY..
May joy and happiness always be with us.. InsyaAllah.. 

Okay.. Hati..Ooo Hati.. Susah kan kalau bcakap psl hati.. 

Tula saya prefer bermain2 dgn lagu.. kadang2 snang nak mnyampaikan mesej melalui lagu..dgn DIA pun byk gak bermain2 dgn lagu.. 

Sebelum rapat ngan dia.. lagu nih mmg tiap2 hari kat playlist saya.. bkn stakat playlist..kat hp, blog dan merata2.. hehe..  *sila tekan Ctrl + klik gmbr utk dgr lagu..*



Pas2 ntah mcmana ntah leh rapat ngan dia.. *rapat kerr??* erkk.. no komen.. hik3..bila dah rapat, tba2 terzahir laa lagu d bawah nih...


Suatu masa dulu.. something happen..sbnrnya smpi skrg pun saya xsure apa yg terjadi..mgkn tau tp ntahlaa.. yg pasti "RASA ITU" ada berkurang sikit.. apa org kata?? PASRAH..? mgkn tulaa yg tjadi kot.. maka tersurat laa lagu nih...



Tak berapa lama lpas tuh..keadaan jd mcm biasa semula..ktaorg g tgk Hikayat Merong Mahawangsa..pas2 member2 kata Merong ada iras dia.. *erkk.. celah mana..xtaulaa  hik3... tba2 teringat insiden sblm masuk panggung.. tnya dia..

Afiqah mmg nma sbenar : a*** aggp ika mcm adik a*** jgk ka??
A*** bukan nama sbnar: eh..ndalaa.. Ika lain.. *smbl mata dia tgk tiket wyg yg tgh dia renyukkan..
Afiqah mmg nma sbenar : apa yg lain..? cuba pandang ika dulu.. bgtau ika..apa yg lain..
A*** bukan nama sbnar: *pndang kejap dlm 3 saat pas2 pndang balik tiket* haa..dah pndang..
Afiqah mmg nma sbenar : aik...kejap jgk.. cuba pndang ika..bgatu ika yg a*** aggp ika nih mcmana..?
A*** bukan nama sbnar: a*** aggp ika..bkn mcm adik a***.. Ika lain.. nntlaa a*** msg bgtau d henpon.. *dah xrupa tiket dah tiket wyg tuh aku nengoknya....
Afiqah mmg nma sbenar : knapa di kasi renyuk tiket tuh..?? marah ka d suruh blnja tiket..?? hahaha.. 
A*** bukan nama sbnar: ehhh..xdaa laa.. *smbl tgnnya mluruskan balik lipatan2 tiket yg dia dah renyukkan..
Afiqah mmg nma sbenar : Mira..Liyaa.. ko tgk nih.. dia maluu..blushing.. hahaha..


Seriusly..klu teringat kejadian tuh.. mesti tersenyum sorg2.. xpenah tgk org blushing mcm dia.. hehehe.. tp mcm biasa..lpas tuh saya dlm dilemma lg.. *dilemma ke?? erkk.. kdg2 ssah nak faham org yg xrsa nak luahkan perasaan dia.. dia suka ka..dia marah ka..dia benci ka.. suma sy xsure.. 


dia suka aku ka?? tp napa dia xmsg aku..? Oo..mgkn dia bz..byk keja.. *bermonolog sendiri..*




Pastu ktaorg senyap balik.. saya tunggu dia msg saya..dia plak tunggu saya msg dia.. until one day..tba2 dapat msg mcm nih dr dia.. tiada angin tiada ribut..



Sejak tuh..trus rasa mcm.. Okai fine..! Dia xnak ngan aku.. huk3 :'( Selalu nmpk nama dia kalau tgh online Skype..Facebook.. apa jer update yg dia buat..saya mesti klik icon "like" tuh..dgn harapan dia tau yg saya sdg online.. tp hampa...sumanya ibarat mendail number dan voicemail jawap.. "you have reach the voicemailbox for the number bla..bla.."  :'(


Sehingga laaa..


Time birthday dia.. saya kol..okay, dia sgt marah.. sampai saya pun nangis.. sedih taauuu.. dia xpenah marah saya.. huk3.. tapi lagi sedih bila dia cakap...


'kalau boleh putar balik masa..dia xnak kenal dgn saya..dia xnak rapat ngan saya..rapat smpi dia boleh sayang saya..sampai dia boleh jatuh cinta dengan saya.."


pas2 bila saya tanya kenapa..


"tak nampak ka orang mcmana skrg..? Tak nampak ka gmbr org masa Anugerah Dekan..? Dekan kot yg bdiri sebelah org..tp tgklaa org mcmana..dengan kolar baju xbetol.. tgklaa necktie org..mcm org xterurus nih.. Suma nih pasal Ika laa.." 


*erkk.. Sumpah.. Rasa mcm mau tgelak pun ada.. hahaha.. 


Awak.. Lagu nih utk awak yer.. Saya janji saya akan jaga Hati Awak Baik-Baik..





P/S: I Love You.. ^__^




Wednesday, April 6, 2011

Sudah Jatuh Di Timpa Tangga..

Assalamualaikum WBT..


Minggu nih mmg minggu yang malang utk sy ke apa?? Ari Isnin ari tuh..msa kat dlm kelas, boleh2 plak kaki tersadung....dan2 jer pastu sandal sy terputus.. ulang suara ok.. TERPUTUS..!! Sedih kot.. Dahlaa sandal ksygan.. huk3.. seb bek ada Ain Chan pnjamkan kasut dia..klu x, xtau nak bgerak mcmana ari tuh.. 


Tu cerita ari Isnin.. Selasa plak.. tgh syok2 msg ngan member.. tba hp "NO ACCESS TO NETWORK".. bapak bengang.. mak pun xbengang mcm nih..!! Aishhh..taulaa sy dah servey2 nak beli henpon baru.. Xkan tu pun trus nak majuk kot..??? OK..kpd Anda..Anda..dan Anda.. klu nak kol atau msg sy.. siler refer kpd kwn baik + classmate + housemate + roomate sy = Syahmin ok.. Dah.. entry yg xde pngisian yg mnarik.. saja nak melepaskan geram dan sakit hati..




Henpon ku dlm kenangan.. =(


P/S: Jgn ckp sy nmpk kurus dlm gnbr nih.. sbb baju nih sy dah xmuat nak pakai.. hak3..

Saturday, April 2, 2011

Ini Baru Sabah..!! Part II

Kalau Part I tuh..tmpat2 area KK..nih plak luar KK.. tp xsmua tmpt laa.. Credit to Google Images..

Jambatan Tamparuli..


Jambatan Tamparuli..
Pulau Manukan...

Main Entrance

Jeti.. 

See that crystal clear water.. perghh..!!


Peninggalan Perang Dunia ke II

Pantai..



Mesilau (Desa Dairy Farm + Nature Resort)..


Jangan tnya sy siapa dorg.. sy xtau.. hik3..
Haa.. yg nih sy knal.. hehee..

Macam D New Zealand.. haha..

Mesilau Nature Resort..



Poring (Hot Spring).. 






Kolam Air Panas..

Kipungit Waterfall..

        
Langadan Waterfall..



Gayaatt....

^__^

Opss..nih bkn Canopy Walk..sesat lak gmbr nih..

Nih barulaa Canopy Walk..
 Kundasang War Memorial..













Simpang Mengayau..


Simpang Mengayau..
Tu naaaa batu d atas.. nmpk x?
saya xknal org tuh.. hahaha..
Nampak kecik jak org tuh kaann?? ^__^

Cantikkaann???
Paling atas.. Paling Hujung.. Simpang Mengayau...

Gunung Kinabalu.. 


Mcm ni laa sy nmpk Gunung Kinabalu dr rumah.. tp jauh sketlaa..
View from Pine Resort..

Kundasang..
Perghh.. xsampai2 lagi..
Puncak Gunung Kinabalu.. Cantik pokok tuh..



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...