Tuesday, March 29, 2011

25 Random Things About Afiqah Salleh..

Assalamualaikum WBT..

Awak..awak sihat x?? Alhamdulillah.. Hehe.. 1st time ek kna tag? Ye kot.. Thanx kat Ain Chan sbb tag caye..nnt ite macak telur goyeng utk awk ek..?? Nntlaa..bla ite dah satu umah...hehehe...

Straight To The Point..!

25 Random Things About Afiqah Salleh..

1. Anak kedua dr 4 adik beradik.. Spasang pompuan..spasang llaki.. tp sangat rapat ngan adik bongsu dia..

2. Suka sgt bnda2 manis mcm Coklat + Gula2 + Aiskrim + Kek..tp xpnah kna cabut or kna tmpal gigi sejak umur 8 thun.. *bongkak nih.. hahaha*

3. Ssah nak rapat ngan org..klu jmpa 1st time org akan kata Pndiam + Pmalu + Sombong.. tp bla dah knal lama, mesti korg xlarat nak layan sy bckp.. smpikan korg tpkir.. "eh..eh..bdk nih..lahir d reban ayam ke apa..??"  o.0

4. Tinggi sbnrnya 5kaki jer..tp org kata sy nmpk tggi dr biasa.. kwn2 sy kata,bdn sy mnipu.. mcmana bdn boleh mnipu?? xtau..xtau.. dorg kata,bla bdiri sblh sy,bru tau yg sy nih KETOT jer sbnrnya.. hak3.. =)

5. Sangat2 sensitif.. Cepat jer terasa.. kdg2 1 perkataan pun boleh buat sy sentap.. trus MAKDAL.. bla sdah sentap.. Dduk diam2laa trus.. =)

6. Cepat marah..tp cepat jer sejuk blk.. so,bla sy mrah.. sy prefer dduk diam2 jer.. relax kan diri..sbb klu sy buat ssuatu contohnya pg marah2 org..nnt bla dah sejuk.. mesti mnyesal sbb dah sakitkan hati org.. huk3...

7. Suka sgt mnangis.. yg nih mmg habit yg pelik.. klu xmnangis mesti bdn rsa seram sejuk..mcm nak demam *tipu jer* tp btol, bla duk diam2, mesti tba2 ambl slimut trus mnangis bwh selimut.. xpon, ambl tuala masuk toilet..bkak shower.. dduk mnangis 2-3jam dlm tuh.. hak3..

8. Sy sgt syg kawan-kawan sy.. dan sy suka tgk mereka gembira.. lg gembira klu dpt tgk dorg gelak..sbb sy.. hehehe...

9. Rapat dgn ayah lebih dr emak.. cuma bla dah duk jauh2 nih,tba2 jd rapat ngan mak.. tp apa2 pon, sy syg sgt dgn dorg bdua... hehehe..

10. Boleh terima suma org, xkira mcmana teruk + buruk perangai dia.. asalkan dia jd diri sendiri.. Oh yaa..sgt alergik ngan Hypocrite + Plastic..! =)

11. Jarang nmpk sy pkai kasut flat..sbb sy akan nmpk sgt PENDEK + PELIK klu pkai flat.. 

12. Drama Japan ptama yg sy tgk dan trus jatuh hati adalah Nodame Cantabile.. sila2 search.. hik3..

13. Tak suka dduk bwh pnas matahari...sbb kulit sgt sensitif.. bla dah sunburn.. MasyaAllah.. tp sgt suka dgn warna PINK dan PURPLE smpi kan hampir suma bnda kaler tuh.. Laptop = Purple..  Henfon = PINK..

14. Haa..kalau sy bmasalah..sy prefer jalan sorg2.. slalunya lepak kat kat pantai..kat batu2..pas2 tgk arah laut tu jauh2.. tp kdg2 lepak kat shopping mall jer.. tgk gelagat org.. smpikn kwn2 pggl sy LOSER.. jln sorg2..mkn sorg2..tgk wyg sorg2.. bkn pa..sja mencari kedamaian.. hehe

15. Ooo yaa..sy pernah mminati sorg lelaki.. sejak lbh 3thun lepas.. tp dr dulu xpenah bckp atau btegur pun dgn dia... Tapi..tapi..bkn stalker tau.. just minat cara dia.. sbb klu tgk dia nih..dia mcm lelaki baik2..bertanggungjawab..boleh d harap.. hehe.. tp tu dulu.. =)

16. Klu mluah perasaan prefer bmain dgn lirik2 lagu.. kdg2 org aggp jiwang.. Ofcos..! siapa yg knal c PKA nih dr dulu,mmg tau sy nih jiwang.. 

17. Pernah ikut Syarahan..Debate smpi peringkat negeri jer.. lg satu..klu sy deklamasi sajak boleh mngalir airmata org.. korg tau ke sy ada bakat tuh?? xtau kan?? sbb dah lama pencen.. hik3..

18. Mak ayah guru bahasa melayu tp bahasa melayu sy tunggang langgang.. Mak pernah ajar sy dulu, bla mak  yg ajar korg..korg ingat korg boleh naik kepala?? jgn harap.. slalu kena kondem oleh mak dlm kelas.. hik3..

19. Sgt2 nakal time sklh mnengah..smpi pernah kena "Public Canning", Gantung asrama, Gantung Pndaftaran.. tp bla pndah sklah baru, msuk dlm kategori bdk Innocent plak d sekolah baru.. *wink*

20. Haa.. Naik 13kg dlm tempoh 2 thun.. *apa yg sy mkn pun, sy xtaulaaa..* o.0

21. Buat masa skrg xda boyfriend..sbb tba2 thilang rasa mau ada boyfriend.. *boleh plak mcm tuh kan??* Tp mak sy xpenah nak pcaya sy single..kjap2 dok risik kat akak sy.. "adik kwn dgn siapa skrg??" hik3.. 

22. Lagu paling kna dgn btg hdung 7-Pelangi- Ku Ukir Indah Namamu.. Lirik dia mmg 1st time dgr..mcm ada batu hempap kepala.. hak3..

23. Sy mmg jarang senyum..sbb nnt klu sy senyum..korg jatuh Hati + Jantung plak.. ha3.. teringat kes kna lecture oleh akak2 senior d SEMAI gara2 xsenyum.. dgn kes kna tengking oleh akak senior kat dwan mkn,psl "Mata".. dia ckp sy jeling dia..pdhal mmg mata sy mcm tuh.. huk3.. 

24. Sangat merindui kwn2 sy DTK6 Sesi Jan 2010.. seriusly..dorg mmg happening..!!

25. Masih mencari keredhaan Allah.. dan makna sbnrya Cinta Hakiki.. Smoga Dpertemukan dgn apa yg di cari.. InsyaAllah..

Kan dah ckp..sy PENDEK jer.. hehe


Sunday, March 27, 2011

Mungkin Aku Salah D Mata Mu..

Assalamualaikum.. Celamat Ari Ahad Cumer.. hik3..

Mungkin Aku Salah d Mata Mu..
Mungkin Aku Lemah d Mata Mu..
Tapi Tak Pernah Tpkir Kau Pergi Tinggalkan Aku..
Bila Aku Salah D Mata mu…
Bila Aku Lemah D Mata mu..
Ku Hanya Bisa Memohon Maaf Atas Salah Ku..

Intro entry kali nih.. Lagu Maaf – Radja.. layan gak lagu nih sbnrnyaa.. Sumer org slalu tnya sy..Ko marah dia ka Pika?? Ko benci dia ka Pika?? Ko sakit hati dgn dia ek?? Apa yg dia buat kat engko?? Wooowooo.. sabar2.. sorg satu soklan jer ok..

Awak..
Awak usha2 sy msa dalam kelas.. pas2 tbawak2 pg FB.. itu salah AWAK..
Saya plak layan awak.. itu salah SAYA..

Disebabkan Bday kita tarikh dia dekat2..awak kata nak blnja sy mkn.. itu salah AWAK..
Saya plak stuju dan pg bagi Hadiah kat awak.. tu salah SAYA..

Lpas kta celebrate bday sama2..awak upload gmbr..ckp kat suma org.. Saya Girlfriend awak.. pdahal kta xpnah declare pun.. Itu salah AWAK..
Saya plak diam dan biarkan je mcm mengIYA kan.. Itu salah SAYA..

Masa kita ‘COUPLE’, awak byk nasihat sy..Jgn mcm nih..Jgn mcm tuh.. tp sy pandang remeh jer sumer bnda2 tuh.. itu salah SAYA..
Dan awak plak aggp..sy akan berubah.. tu salah AWAK..

Bila UMMI awk tau sy org jauh..dia xsuka.. Sy cdangkn,biar kita kawan biasa jer.. Awak xnak.. Awak kata nnt hati UMMI akan lembut jgk.. Sy percaya kata2 awak.. itu salah SAYA

Masa kita ‘COUPLE’ gak.. sy xpenah nak hargai apa2 yg awk buat utk sy.. Janji pkul 8 tp sy trun pkul 8.30.. Itu salah SAYA..
Awak bg saya cincin..tp sy xpenah nak pakai..sbb sy rsa leceh.. sy tau awk terasa tp awk aggpkan jer sy tak biasa pkai cincin.. itu salah AWAK..
Bila sy rsa tension dan nak marah..slalu jer awk jd mangsa..pdhal awk xtau pape pun.. tu salah SAYA..
Saya kata sy mmg ber“ANGIN”,tp awak kata awak xkisah.. tu salah AWAK.. 
Saya aggap awk mcm kawan jer..tp awak tlalu baik dgn saya.. dan Saya Jatuh Cinta Dengan Awak..OK..  ini SALAH TERBESAR SAYA..!!

Dan bila saya dah jatuh cinta dgn awk.. awk dah berubah.. bila sy tnya kenapa awk mcm dah berubah..? Awak kata sy MANJA.. xboleh nak tggal kejap.. pas2 awk sebut nama “DIA”.. dr situ sy tau AWAK dgn DIA dah ada “something”.. tp awk kata xde pape.. dan sy percaya.. Itu salah SAYA..

Bila awak balik kg..awak kata UMMI awak bkeras xbagi sy kawan dgn awak.. awak kata awak xleh nak teruskan sbb UMMI xbg awak bcinta masa tgh belajar..saya plak percaya suma kata2 awk.. Itu salah SAYA..tp Saya xnak awak jd Anak Derhaka..

Lpas kita xde pape..Berminggu2 sy Bersedih.. Makan tak Makan.. Tidur tak Tidur.. Hari2 sy msg awk.. Hari2 awak maki saya.. tp sy ckp kat diri sy.. awak tpaksa buat mcm tuh..sbb awak syg UMMI awak.. Yelaa.. kan AWAK ckp.. “GIRLFREN NIH.. 1 PERGI, 10 BOLEH CARIK..TP MAK YG BERANAK KAN KITA..SORG JER DLM DUNIA NIH..” dan sy pcaya bulat2 kata2 awk.. Itu Salah SAYA..

Tiap2 hari sy tgk Henfon..sy tggu msg awk.. sbb sy rindu awk.. tp awak xmsg pun.. Saya ckp dgn diri sendiri… “seSEDIH2 sy rindukan awk..awk lg SEDIH rindukan sy..sbb awk SAYANG sy lebih dr sy SAYANGkan awk…” dan bbekalkan ayat tulaa sy kuatkan smangat untuk hdup..sbb sy btol2 ingat awk pun sama.. Tu salah SAYA..

Sebelum tahun 2010 mnutup tirai.. sy Google nama “DIA”.. Ini Salah SAYA.. tp kita xkan dapat expect apa yg Google boleh bg kat kita.. tp untuk Saya..Google bg sy sbb utk teruskan hdup tanpa mngenang awk.. Google bg Saya sbb utk mbenci awk.eh silap, sy xpernah Benci awk..tp sy sgt Benci dgn apa yg awak dah buat.. sy boleh terima kalau awk kata awk nak ptus sbb awak dah jatuh cinta kat DIA.. tp sy xboleh terima bila awk kata awak xboleh nak teruskan hdup ngan sy sbb UMMI awk xbagi..sbb perangai sy teruk..sbb sy xpenah nak berubah.. sy xboleh terima bila awk letakkan semua kesalahan d bahu sy.. sbb kalau awk nak tau, penat tau pikul beban tuh..! 

Pic credit to Pak Cik Google..

P/S: Entry yg agak emo.. Sbb mggu yg agak emo.. dan sy mmg EMO.. =(

Tuesday, March 22, 2011

Hadiah Apa Nak Bagi??

Assalamualaikum WBT.. 

Rasa mcm lama dah xmenconteng2 kat blog nih.. Kenapa..?? Itu kiter xtau yer.. hik3.. Bohsan laa..ehh..ehh.. bkn bohsan spatutnya…penatlaa.. mggu nih adalah mggu yg sgt2 penat utk sy.. sabtu ari tuh,ada match lawn bowl kat Seremban.. Pastu ahad lak pg merayap2 dgn kwn2 kat MP.. pas isnin tdo bagai nak rak..mcm dunia nih dah xde ari sok sy tdo.. hak3..

Ok.. Esok plak ada test Signal n Network.. dan sy plak bsemangat nak update blog.. merepeklaa pka nih.. huhu.. cowi..cowi..jak agi caye pg blaja yer.. jangan mayah2 tau..nnt cepat tuaa… hik3..

Ermm..korang..korang.. nak tnya sket nih.. korang ada boyfren kan?? Ada girlfren kan?? Selalu klu birthday ke..anniversary ke..atau skadar suka2.. korang bg dia hadiah apa ek?? Hehehe..bkn apa.. saja jer nak mnyebok..

Dulu..msa bincang2 ngan member..member pnah ckp tau, klu bagi hadiah ngan boyfren..jangan bagi baju.. sbb dorg ckp..dorg ckp tau..bkn sy.. dorg ckp nnt “dia” ganti kita mcm dia ganti baju.. btol ke?? Xtau laa.. tp tnya member2 yg dah kapel btahun2,pnah x bg pakwe dorg baju..dorg kate xpnah pon.. tp yg bg bju plak.. clash..sbb curang.. Wallahualam.. hehe

Pas2 ada plak member ckp..jgn bg kasut.. sbb nnt,klu bg kasut..dia lari.. hahaha..mcm lawak pun ada gak.. tp simbolik gak..bg kasut = dia larik.. lari pkai kasut yg kta bagi plak tuh.. hik3..

Satu lg, dorg kata..jgn bg hadiah binatang peliharaan mcm ikan.. sbb ikan klu xjga baik2..nnt cpat mati.. so, nnt hubungan kta pun “mati” gak.. hehee…

Dulu member pnah bgtau..jgn bg brg2 berupa kain..mcm sluar,bju,beg,topi etc.. nnt hubungan kta xkekal lama..

Pas2 ada sorg member pnah bgtau..klu llaki bagi kita hadiah anak patung.. maknanya dia dua hati..means hati dia tbahagi dua.. Dalam erti kata lain,dia ada org lain selain kita.. pas2 kbetulan ada sorg member..boyfren dia bru jer bg hadiah 2 anak patung.. dgn selamba nya member tuh ckp..

“jadi maksudnya,hati dia tbahagi 4 la nih..!!”

Bederai ketawa ktaorg.. hehehe… mcm2 ek.. nak bagi hadiah pun ssah.. bg jelaa hadiah apa2,yg penting niat tuh ikhlas... apa nak jd lpas tuh,nak bpisah ke..bcerai berai ke..tunggang langgang ke.. tuh suma takdir.. Allah dah tetap kan mcm tuh.. mana boleh kta salahkan takdir.. pas2 nak pcaya bnda2 mcm nih..kufur kta nnt..leh rosak aqidah.. so, jgn pcaya sgt bnda2 mcm nih.. tp nak bjaga2 tuh.. bolehlaa kowt.. kowt tauu… hehehe..

P/S: “Jangan Bagi Dia Baju..nnt Dia Tukar Kita Macam Dia Tukar Baju..” Ok..skrg sy dah faham.. No wonder laa bleh jd lpas 2 hari.. hik3..

Kalau sy ambl gmbr...mesti ada PEACE.. =)

Lawn Bowls-Friendly Match With USIM

Assalamualaikum WBT.. hari nih hari yg sgt emo.. so mlas nak bebel.. Jum tgk gmbr2.. gmbr2 pun copy jer kat FB.. 


Tarikh: 19 Mac 2011.
Hari: Sabtu.
Lokasi : Kompleks Sukan Tan Sri Dr Mohd Said Seremban 2.


Mereka nih jejaka idaman Malaya..nak no ke? 014..tekan2 xdpt..

Ketibaan VVIP.. =)

Oh..sgt ramai manusia d cni.. huhu..

Pdg nih..kami pggl GREEN..sbb dia kaler hijau kot.. myblaa.. hehehe..

Cek abg paling dpn nih.. buat gerakan solo pg Seremban.. =p

KAMI.. =)

KAMI + USIM 

Hebat dak2 nih main.. hehe

Asmahani wit dak2 Yaman..

Asmahani wit Afiqah Salleh..

Daaaa.. Adios.. 

Saturday, March 12, 2011

Atas Nama Cinta..

Assalamualaikum W.B.T


Sebelum memulakan apa2 cerita.. mesti semua dah tau pasal gempa bumi dan tsunami yang melanda Jepun dan rantau Pacific yang lain kan..? MasyaAllah.. dahsyat btol musibah yg Allah bagi kan? Mmg seriau tol tgk video rumah,keta d hanyutkn air.. Gempa bumi nih adalah yg terburuk dalam sejarah 140thun negara tuh.. pd thun 1923 gempa bumi bukuran 7.9 skala ritcher telah mngorbankan 140,000 org.. dan kali nih? xpasti lgi.. agka sbenar xkuar lg... tp yg pasti,angka tersebut smakin mningkat setiap kali sy tnya pak cik sy.. alaa,Pak Cik Google.. jum tgk gmbr sket..











Ok..Ok.. now lets get back to our Main Topic..


Jam kat lappy sy time tgh tulis entry nih..mnunjukkan pukul 1.41am.. 12 Mac 2011..


12 Mac 2011..


Nak wish Happy 22nd Birthday kepada Mr RR.. wlupun dia xbaca blog sy,tp sy ttap nak wish gak..!! nak jgk..!! Gasak ngko <--ikut stail rumet tercinta.. hehehe..


Sape Mr RR nih..?? hurmmm......


Mr RR nih sbnrya..sy pnya 1st Boyfriend.. 1st Love.. and my 1st Major Brokenhearted..<--btol ka ayat?? heehee,, dan hari nih,genap umoq dia 22 thun.. msa tgh sibuk2 gempa bumi 11 Mac..tba2 teringat.. "eh..eh..esok bday dia laa..." dan terus teringat blk kisah 12 Mac 2008..


Ada apa ngan 12 Mac 2008..? Ooo,msa tuh umur dia 19 thun..dan ofcoz msa tuh sy still gf dia.. dan syg sgt2 kat dia.. apa yg special time tuh, sy celebrate bday dia..dgn buat kan dia kek.. buat kek ok..bkn beli.. ingat lg kpayahan time tuh... 


dah lama dah plan nak celebrate bday dia..tp blurr..nak celebrate mcmana ek?? kna buat special sket.. konon2 nya nak tnjuk kat dia yg sy nih "sayang" sgt2 kat dia laa.. so sy decide nak buat kan dia kek..dan nak bg dia hadiah yg lain dr yg lain.. hadiah apa?? sabar..sabar.. jap lg sy cerita.. hehehe..


msa tuh,abis jer kelas ptg kul 3..sy trus bkejar naik city bus..pg kk utk beli brg2 buat kek..slain brg2 buat kek,beli gak kotak utk letak kek tuh..msa tuh sy pg sndiri2 jer.. kalut gak mcarik brg.. penat plak tuh..bla dah  jmpa sumer brg..sy kol ayah,nak blk umah..ayah pelik time tuh.."asal aku nak blk ari selasa nih..? xsabo nak tggu ari jumaat ke?" ayah byk gak tnya..tp jwp simple jer.."nak buat kek..esok bday kwn.." 


Smpi jer kat umah..siap mandi trus buat kek..msa tuh mmg kalut..adunan tuh tertumpah laa..oven rosaklaa..bdn penat..kna perli ngan mak..time nak sapu cream tuh..xrata laa.. aishh.. bla ingat blk sebak gak.. sbb time sy tgh huru hara buat kek utk bday dia.. rupa2nya dia tgh sedap "bercinta" ngan prmpn lain.. huk3.. =(


bla dah siap tabur choc rice yg warna warni..sy prepare tuk hadiah bday dia plak.. hehehe.. msa tuh..msa tuh..sy buat kan diaa.. buatkan diaa.. ermm..hurmm.. xde apa pun.. just video koleksi gmbr2 ktaorg..dan lagu tema utk video tuh adalaa.. Atas Nama Cinta - Rossa.. ayat dlm lagu tuh yg paling kena kat btg hdung sy adalaa.. chorus diaa..




Atas nama cinta
Hati ini tak mungkin terbagi
Sampai nanti bila aku mati

Cinta ini hanya untuk engkau
Atas nama cinta
Kurelakan jalanku merana
Asal engkau akhirnya denganku
Kubersumpah atas nama cinta

hehehe..bla teringat blk..sy gelak2 jer..pdhal dlm hati.. tuhan jer tau rsa dia mcmana.. napa ktaorg clash..?? hurmm..pjg cerita nya.. d pendekkan, dah xde jdoh..nak wat mcmana kan?? antara kami cuma ada rsa cinta..tp xde psefahaman langsung..tiap2 hari nak bgaduh,tiap2 hari buat drama.. ckp jer kat mna ktaorg xshoot drama Atas Nama Cinta ktaorg?? Kat Poli?? JKE?? Center Point?? Wawasan Plaza?? Indah Permai?? Cafe??  bla gaduh jer.. masing2 pnya muka mesti mcm kna tampar malaikat.. pas2 main kejar2 mcm Kuch2 Hota Hai.. gaduh2 rebut Handset..kmudian ada adegan nangis2 dan pujuk mmujuk.. hahaha..kanak2 sungguh sy pd waktu itu...!! skrg klu nmpk bf/gf gaduh2 kat shoping mall jer.. mesti gelak..bkn gelakkan dorg ok.. gelakkan diri sndiri.. "mcm tuh  rupanya org tgk aku dulu.." 

psal video tuh.. kwn2 suma ckp video tuh mcm something.. something apa?? ntahlaa.. lbh kurang mcm mnyentuh perasaan laa.. Ofcoz laa.. sy buat spenuh hati kot..mmg sungguh2 buat..wlupun buruk beno..tp setiap lirik lagu utk lagu tuh..mmg bmakna dan kena dgn kisah kami..kisah sy..ada bbrapa member yg tgk video tuh rsa sebak..yg mnangis pun ada.. eh..eh..tacing2 plak.. sabo..sabo.. rsa mcm nak share video tuh..tp xpyhlaa.. kang ada yg tmuntah plak.. hehehe..

dan dia skrg..xtau kat mana dah..kdg2 dia msg jgk tp malas nak lyn..xtaulaa..klu sy,skali dah buang..buang smpi bilaa2..dan bila dah xda apa2..mmg lansung xda pa2..msa dulu2,mgkn boleh..kaula hdup aku..kaula nyawa aku..tp skali hati tgores,smpi bla2 parut tuh ada..sakit dia mgkn sdah hilang..tp kesan dia slama2 nya.. 1st brokenheart = hati keras.. 2nd = hati kering.. myb kali ke-3, trus mati hati kot.. so,as the result..sy buat kputusan utk stay out the game for some time..

Dan sy sgt gembira dgn hidup sy..


p/s: mmg xde jdoh..cinta mcmana pun..syg mcmana pun..klu xda psefahaman,hdup xkan tenteram..dia pg kiri sy lak nak pg kanan..sy pg utara,dia pg selatan.. akhirnya kami d pisahkn oleh puncak kinabalu.. =)





Wednesday, March 9, 2011

Kenangan Itu Sungguh Manis.. Part III

Assalamualaikum sumer.. Agak malas yer nak update blog nih..?? Kenape..?? Itu kiter xtau yer.. *Ckp ala2 Ain Chan..*


Ok..Ok.. jgn byk lagha pka.. Kta teruskan dgn kenangan itu sungguh manis Part 3 ok.. tp kali nih bknya cerita psal time2 kat poli.. tp cerita time sekolah.. 


Eh..jap..jap.. 


Korg dulu time sekolah Budak Baik ke Budak Nakal..?? 


Klu korg Budak Baik..agak kerugian yer d situ.. hehehe.. bkn pe,xsalah jd bdk baik tp Budak Nakal lg byk cerita.. mcm saya laa.. byk sangat ceritaa... borang salah laku pun byk jgk.. hak3...


Al kisah... Thoyib..


Dulu masa sekolah,sy sgt2 la nakal.. bla nakal ofcoz laa koleksi borang salah laku tuh sgt byk.. Ce citee..ce citee..apa jenis escape sy xpnah buat..?? 


Escape kelas??
Escape prep??
Escape kuar bndar??
Escape blk bmlm??
Escape surau??
Escape tadarus??
Escape kuliah Subuh?? Maghrib??
Escape tazkirah??


dan apa hukuman yg sy xpenah rasa??


Cuci tndas??
Pungut smpah 1 asrama??
Lari keliling blok 10x??
Public canning??
Tulis "Saya tidak akan lambat ke sekolah 1000x??
Kerja amal??
Gantung Asrama??
Gantung Pendaftaran??
Kna jemur tgh panas??


suma sy penah buat..suma dah penah rasa.. Mestilaa..sy kan bdak nakal..dulu.. Dulu laa.. hehehe.. Skrg nih nak story psl satu kejadian msa sy form 2.. agak2 dlm 8 thun lalu laa.. hehehe.. Masa tuh,mmg zaman kegemilangan btol laa.. nakal tahap melampau2.. hahaha..


Ktaorg mmg wajib pergi masjid tiap2 hari.. untuk Maghrib dan Isyak.. tp sy mmg xpenah nak pegi laa.. bkn pe.. Malas.. nak brebut2 mandi pas2 blk surau terkocoh2 plak nak g Prep mlm.. *mcmla ko sorg jer pg prep* hahaha.. so nak d jadikan ceritaa..sy ngan member2 beberapa kerat mmg xpg laa.. tba2 satu mlm nih..ada plak Ustazah dtg Surau Puteri.. *Surau Puteri nih surau blakang ostel jer.. mmg dekat gler.. Masjid plak..agak kna jln sket laa.. sket jer pon.. xtau asal malas pergi..* kira mcm usatazah jemputan khas laa.. so ktaorg yg xpg Masjid..wajib pg Surau Puteri..


Ekin: weh..korg xpg ke surau blakang??
Pka: malaslaa..kta duk dlm blik jer.. ttup pntu..ttup lampu..
Dayah: haa.. btol jgk tuh.. bkn dorg tau jgk tuh..


*Tiba-tiba....


Tina: wuii...ada spotcek..wajib tuh pg tazkirah d blakang.. *smbl kelam kabut pkai telekung*
dan bdak2 blik yg lain pun klam kabut pakai telekung..


Pka: Ekin..ko mau pg ka?? 
Ekin: ish..xmau laa.. Kita sembunyi dlm loker jak.. 
Pka: Dayah..ko pg ka..?
Dayah: aku xtau lg..blom mandi lg nih.. tp aku pergi kot..
Pka: okla mcm tuh.. aku ma ekin jak dua org dlm loker tuh..


bla keadaan beransur reda..dormmates yg lain dah beransur2 pg surau.. sy ngan Ekin pun memulakn pendakian ke loker ujung.. loker kat asrama dulu,kat atas dia ada tmpt ltak beg besar.. so kat situ la tmpt ktaorg bsembunyi.. Mula2 sy msuk.. Ok..set.. then Ekin msuk.. Ckup.. msa tuh dah dgr suma org kelam kabut dah.. 


*Kak Naz dah kat bilik 14..dah nak smpi..cepat2 kuar bilik..*


ktaorg kat dlm loker plak dok tgelak2 kan dorg yg tgh kelam kabut.. hahaha.. tba2 loker tbkak.. 


Sarah: Ya Allah..ada org plak d cni... aku mau join jgk.. 
Ekin: uik..uik.. mna muat oo.. roboh nnt loker nih.. 
Sarah: muat jak laa.. tepi sikit..
*Sarah pun msuk..dgn d iringi bunyi kriuk2 loker kayu bkenaan..*
Pka: klu roboh loker nih.. matila kita suma cedera parah.. cpat2..ttup pntu..kjap lg kak naz smpi..


Keadaan dlm loker snyap sunyi.. d luar msh kedengaran bunyi tapak kaki org blari2 trun tgga.. dan tba2.. Pintu loker di bukak.. *ngettt <--bunyi engsel pntu bkarat* dup dap..dup dap.. dlm hati msa tuh.. MAMPUS laa... bla pntu tbukak jak..


Dayah: uikkk,,ramai nya kamu d dlm.. tepi2..aku mau msuk.. cpat2.. kak naz d blik sblh sudah.. *dayah ngan muka cemas dia*
Ekin: aik..ko kata ko mau pg..? mna muat sudah nih.. 
Dayah; aku blom mandi lg.. malas aku ehh..bkeringat2.. 
Pka: mana muat nih.. mcmna ko mau msuk..


Tba2 tdgr suara kak naz.. cpat2 pergi..kamu nih lmbt btol.. serentak dgn itu,Dayah trus masuk dlm loker tuh.. Ya Allah.. bygkan jak laa.. Loker atas kat ostel SEMAI tuh.. 4 org msuk,, Ekin sorg jak yg halus.. Yg lain sumanya sihat2 belaka.. hahaha... Mmg xmuat.. tp kalut pnya pasal.. siap boleh ttup pntu lg.. mmg ikan sardin btol ktaorg dlm tuh.. 


Pka: Uik..sempit..sempit.. aku xdpt bnafas..
Ekin: Pka jgn bgerak2.. bising..
Dayah: Uik..aku mau jatuh weh.. 
mmg kalut btol time tuh..tba2 *kriukk..kriukk...* 
Ekin: aku rsa kan..loker nih mau roboh oo..
*tba2 bunyi pntu bilik d buka..*
Kak Naz: Mira ko msuk tgk.,.ada org ka d dlm..
*keadaan senyap...kami yg kat dlm loker mmg mnahan nafas laa..*
*tp tba2.. thidu plak bau busuk.. MasyaAllah.. siapa yg buang angin ni weh?? tp tuh mampu jerit dlm hati jak..sbb kak naz msh dlm bilik kami*


Loker tuh plak..makin berbunyi2.. *kriuk..kriuk.. dan papan yg mnampung kami ber4 dah mlendut gla2.. di tambah dgn bau busuk..mmg xtau nak habaq mcmana perasaan time tuh* 
Bla dgr jak org ttup pntu..Kami trus tolak pntu loker dan melompat kuar landing atas katil double decker..


Ekin: Sepa yg kentut td weh?? kureng btol..
Sarah: Aku la weh.. sori2..mna bleh tahan.. hahaha..
Pka: patutla ko snyap2 jak..rupa2nya mau kentut.. agak2lah klu mau kentut..hahaha..
Ekin: sdahlaa loker mau roboh.. sarah kentut..dayah lg blom mandi.. mmg syurga btol d dlm tuh.. hahaha..
Dayah: aku wangi bhaa... huhuhu..


Mcm tula alkisahnya.. Loker xroboh.. Kami suma xkena tgkap.. dan suma xpg dgr tazkirah.. dpt hidu kentut Sarah plak.. hahahaha..


P/S: Mcmana bleh muat 4 org..? pdhal loker tuh kecik jak kot.. Musykil2.. Kalu dah Emergency tuh..suma bnda mustahil jd kenyataan.. hahaha.. nnt nak cita psl escape prep dgr org main piano..dan Public Canning.. daaa.. tidoo dulu.. hehehehe


peace..!!! skrg sy dah baik dah.. xnakal2.. hehehe

Monday, March 7, 2011

Beza Antara Cinta Dan Suka



Assalamualaikum kawan.. ari nih xupdate utk Kenangan Itu sangat manis Part III.. esok pas midterm sy update ekk..? eh..eh.. esok ada midterm..? xstudy lg.. hahaha.. xpe2.. hehehe.. msa tgh2 surf fb ari nih..jmpa quote kat bwh nih.. jum baca...


credit to pak cik Google


1- Di hadapan orang yang kita cinta, hati kita akan berdegup kencang. Tapi di hadapan orang yang kita suka, hati kita akan gembira.

2- Di hadapan orang yang kita cinta, musim sentiasa berbunga-bunga. Di depan orang yang kita suka, musim itu cuma berangin sahaja.

3- Jikalau kita lihat di dalam mata orang yangkita cinta, kita akan kaku. Tapi jika kita melihat ke dalam mata orang yang kita suka, kita akan tersenyum.

4- Di depan orang yang kita cinta, kita menjadi malu. Di depan orang yg kita suka, kita akan tunjukkan imej yang sebenar.

5- Di depan orang yang kita cinta, lidah kelu untuk berkata-kata. Di depan orang yang kita suka, kita akan bebas berkata apa saja.

6- Kita tidak akan merenung mata orang yang kita cinta. Tapi kita akan selalu merenung mata orang yang kita suka.

7- Bila orang yang kita cinta menangis, kita akn turut jua menangis. Bila orang yang kita suka menangis, kita akan cuba untuk membuat dia gembira.

8- Perasaan cinta bermula dari kata. Perasaan suka bermula dari telinga. Jadi, jikalau kita berhenti menyukai seseorang yang kita suka umpama kita membuang telinga kita. Tapi jika cuba menutup mata cinta berbuah menjadi airmata. Setiap orang yang hidup akan mengalami ini dalam hidup mereka.


---------------------------------------------------------------------


Cinta, Sayang, Minat Dan Suka




Cinta - Kita memang mengharapkan dia menjadi milik kita. Segala apa yang kita buat, kalau buleh nak dia tahu.. dan kita sebuleh mungkin tak nak sakitkan hati dia. kita akan sentiasa berfikir tentang dirinya. (dalam erti lain : cinta di tujukan kepada seseorang yg kita selalu ingat dan mimpi.. Tanpanya kita akan rasa sunyi dan kita cintakan sepenuh jiwa dengan hati yg ikhlas kepadanya walaupun dia buat tak tau je)

Sayang - Kita memerlukan dia di masa kita mahukan seseorang untuk berkongsi rahsia dan kisah duka kita. selalunya kita akan sayangkan seseorang yang menjadi TELINGA kepada masalah kita. (dalam erti lain : sayang di tujukan kepada seseorang yang boleh membuangkan masa dia untuk mendengar dan memeningkan kepalanya dgn masalah kita dan kita jugak boleh menyakitkan hati dia kerana kita bukannya cinta kepadanya)

Suka - Kita sukakan dia kerana dia kelakar. Dia happy-go-lucky. Bila bersama dengan dia, kita rasa nak tergelak sampai nak pecah perut. Tapi, kita taklah rindu sangat kat dia bila tak berjumpa seminggu…(dalam erti lain : suka di tujukan kepada seseorang yang boleh menjadi pelawak kepada kita. Kita akan suruh dia diam sekirangnya keng kita dah nak pecah…)

Minat - Apa sesuatu pada dirinya yang menarik kita untuk mendekatinya.(dalam erti lain : minat ditujukan kepada seseorang yang ada sifat, peribadi atau barang yang kita mahukan… )

Tetapi kita kena ingat bahawa tanpa minat , suka dan sayang kita tidak akan CINTA pada seseorang itu.

Saturday, March 5, 2011

Kenangan Itu Sungguh Manis.. Part II..

Assalamualaikum WBT kawan2.. hehehe...

Smlm dah update psl Explorace msa Sem 6.. hak3.. Part II nih nak update Pesta Konvo Polikk msa sy sem 3 sesi Julai 08..

Sblm cita apa2.. Meh la tgk2 kan gmbr dorg nih2.. gmbr kredit to ELSE Club.. 


 nmpk x sy dlm gmbr nih..??
nih klasmate sy.. rapat gaklaa..
sy rsa sy ada dlm gmbr nih kot.. kot laa.. =)

 dan mereka ada lah jejak idaman Malaya.. =)

Nak d jadikan cerita.. Pada satu petang.. Hujan telah trun dgn lebat..dan bdk2 Polikk mesti sedia maklum..klu hujan dah trun, alamat mmg banjir la Poli.. Mcm kat gmbr bwh nih..


hehehehe... teruk tol banjir time nih..
Ptang tuh..dlm jadual sy kna jaga gerai..Lpas kelas.. sy ngan 3 org kwn.. Yan, Ika ngan Egie jln la ke arah gerai Konvo.. dorg ber3 nih kna jga gerai Puspanita time tuh.. sblah gerai ktaorg jer.. Msa tuh nak ikut jln shortcut la alkisahnya.. malas nak lalu Student Plaza..just lalu JKA je..So,ktaorg ambl kputusan nak redah jer air banjir tuh.. Xdela dlm mna,paras2 betis jer kot.. hahaa

Suma dok komplen2..sejuk laa.. sgala bagai.. Tba2 ada org kata.. *dah xingat sape antara kami b4 yg ckp*

"hati2 weh..ada longkang nih dkt cni"

xsampai 3 saat lpas dia ckp.. GLUPPP... Saya masuk ke dalam longkang.. haha.. MASUK ok.. bkn JATUH... Msuk smpi paras dada plak tuh.. Dorg ber3 tkejut..muka suma cuak gler.. *msa tuh*

"Egie: Ya Allah pka.. ko ok x..?"
"Pka: Egie..tolong akuuu.... =("

Yan ngan Ika pun dah mggelabah dah.. Egie tolong sy naik..abis bsah kuyup dr paras dada ke bwh.. 

"Ika: Teda luka2 ka pka?? Calar2 ka??"
"Pka: Teda jgk.. hukhuk.."
"Yan: Seb bek teda apa2 yg patah.. dalam bha longkang ko msuk tuh.."
"Pka: Baju aku basah sdah...mcmana mau pg gerai nih..? tkar baju la dulu.. huk3"
"Dorg: Ok..Ok.. Ko pgla blk bilik..tkar baju..

Mula2 ok jer.. Tba2.. C Ika kot yg tgelak2 smpi tduduk.. gelak sakan.. Kmudian bru Egie ngan Yan gelak.. hahahaha..

"Ika: Mcmana ko bleh jatuh pka..? Lawak btol oo... hahaha
"Egie: tula bhaa... boleh lg tuh terapung,xtenggelam tros.. mgkn beg ko nih yg jd pelampung.. hahahaha
"Yan: Lucu nya.. Kta jln ber4..tba2 yg paling hujung msuk longkang.. Slow motion lg tuh msuk.. aku ingat gempa bumi.. tanah nih tbelah,ko msuk pg dalam.. hahahaha..
"Pka: *sengih* ntahlaa.. hahahaha...

Msa tuh sy ingat lg.. sy pkai bju ngan tdung kat bwh nih..

gambar masa sem3..

Bla lalu jer longkang tuh..mesti dok senyum sorg2.. Pas2 msa LI, kecoh btol cerita sy.. sbb kononnya ada video sy msuk longkang tuh.. hahaha..bla ingat2 blk..mmg ada bdk laki dua org kat hujung bangunan JKA tuh.. Mesti dorg yg g rakam.. tp dgr2 dorg rakam time Egie tarik sy naik.. Try gak carik kat YouTube.. tp xjmpa pon.. huk3..

P/S: xboleh ingat ayat yan.. "aku ingat gempa bumi..tanah tbelah.." hahaha

Friday, March 4, 2011

Kenangan Itu Sungguh Manis..

Assalamualaikum WBT.. haa.. xjawap dosa tau.. jawap..jawap.. hihhi..


Sbnrya update nih kejap jer.. kejap jer.. xbyk pon.. xboleh nak bebel lma2.. byk keja nih mau d buat.. hehehe..
ari tuh msa surf2 FB..tba2 terjumpa FB kelab ELSE.. ELSE nih stand for Electrical Engineering Society.. kira kelab Jabatan Kejuruteraan Elektrik msa kat poli dulu.. dulu sy xla aktif JPP,AJK Kamsis etc.. just aktif dlm kelab nih jak.. So,bla dah aktif dlm kelab nih.. byk sgt peristiwa yg xleh lupa.. klu teringat2 mcm nak gelak guling2.. hahaha..


Al-Kisah... Toyib...


Msa sem 6 kat Poli dulu..ktaorg ada arrange satu Explorace.. di pendekkan cerita.. mcm2 cek point ada.. ada cek point senang2 mcm susun jigsaw puzzle..tp ada gak yg pyah2.. nak d jadikan satu cerita..cek point ke 8 kot.. mmg terbaiklaa task yg perlu org selesaikan.. hak3.. korg nak tau x apa?? nak tau x?? task nya..jeng..jeng..jeng.. 


para peserta dikehendaki mencari klue..di dalam satu bekas..yang berisi..terung msak sambal yg telah basi utk 3 hari.. hahaha.. cehh.. tu je ka?? hepp..hepp... terung tuh ada perisa tambahan.. dmna..ia d campur adukkan dengan PERUT IKAN.. ok.. terung basi + perut ikan.. dan mereka d kehendaki mcari klue bkenaan dengan hanya menggunakan MULUT.. hahahaha.. kes buli btol.. *tba2 nak tmuntah bla teringat blk*


nak d jadikan satu kisah.. 


ada satu group nih.. 2 org bdak SKE sem 1.. kira junior laa..smpi jer dorg dlm keadaan basah kuyup..agaknya bru pas berenang kat Anjung Pkk kot.. nmpk jer bekas tuh.. tros dorg mbebel.. 


bdk SKE: apa lg nih..? td d sruh nya mkn megi kembang.. nih apa nih..
AJK btugas: dik,kamu di khendaki..mncari kertas klue kamu d dlm bekas nih..dgn mnggunakan mulut..
bdk SKE: apa..?!! apa bnda nih...??? busuk btol oo...


*tp dlm dok mbebel tuh dia buat jgk.. mula2 ok kot.. bla dia jejak jer bibir dia dlm bekas tuh.. trus nak tmuntah... yang xbleh blah.. dia siap ckp lg... 


bdk SKE1: nnt kamu suma aar.. di hantarnya aku d cni utk belajar..tp d sruhnya aku mkn taik oleh kamu.. tggu kamu.. aku bgtau bapa ku sma mama ku.. abis la kamu kna marah...!! ni bkn explorace nih.. ini Fear factor namanya.. *dgn sleng2 tawaunya*


hak3.. lawaklaa adik nih... kami xpaksa pun dik korg msuk.. korg yg nak msuk.. pas2 dah besar2 pun nak report dkt mak ayah ek.. lawak2... lpas kjadian tuh, klu dia tserempak dgn sy kat Poli.. mesti dia kacau pnya.. 


"ni la kakak ELSE yg suruh kta makan taik.."


p/s: entry sok nak update kjadian msa sem 3.. btugas jaga gerai konvo sesi julai 08..

Wednesday, March 2, 2011

K.A.R.M.A

Assalamualaikum WBT.. hehehe..


Sowi2..agak lma xupdate blog nih.. ek..ek..lma ke??  Sdar2 la diri tuh..bkn ko penah xupdate blog utk 1 sem ke?? hak3.. tu dulu2..zaman2 malas sgt2.. skrg nih pun malas gak..tp ada rajin sket laa.. sket jer tau.. hik3.. 


Tajuk kat atas mcm gempak jer.. Gempak la sgt ek.. hehe..sblm cita sal tajuk, nih habaq nih, sabtu lpas sy ngan 3 org housemate sy melepakkan diri kat MITC.. Ala,mcm la korg xtau..kan ada PC fair kat ctu.. Pas g MITC,ktaorg g Mydin plak.. hehehe.. tp gmbr xbrapa nak byk..sbb xtransfer dr kwn kwn lg.. xpe2..apa yg ada sy share dulu ngan korg ek.. 




ada rm10 jer.. tuh pun pnjam member..

sedikit kegojengan d sini.. abaikan..

Ok..Ok.. skrg kta terbalik kpd topik...eh..eh.. bbalik.. hik3..


KARMA.. apa yg korg faham psal karma?? klu sy..mesti teringat kat FELIX Af duk nyanyi lagu hukum karma sambil buat head beaging.. <--btol ke ejaan?? lantaklaa.. hehee.. 


Karma nih apa yg sy faham adalah hukum alam..lebih kurang mcm kisas.. pembalasan kpd apa yg kta buat.. kalau kta buat baik kat org,nnt org buat baik kat kita..klu kita buat jahat kat org plak.. nnt akan ada org lain yg buat jahat blk kat kita.. kan..kan..?? Lebih kurang mcm what goes around comes around laa.. 


Well, actually post nih d dedicate kan kpd seseorg..tuh pun klu dia terasa laa.. eh, dia ke?? atau dia dan dia?? so utk dua org la ek?? hehehe.. lantak kan jer... 


Sy sbnrnya bkn nak ckp apa, xlama dulu..sy pnah buat silap.. so,as the result..merana teruk jgkla org tuh.. dgr2,lpas apa yg jd..dia trun hampir 20kg dlm 3 bln.. ish3.. jahat tol engko nih pka.. smpai hati ko...! tp xpe,sy dah dpt pun karma sy.. xlma,lpas 4 bln..sy plak yg merana..tp yg heran nya... xtrun2 berat pon.. hak3.. mmg dasar lemak TEPU la dlm bdan nih.. hehehehe..


Masa tuh, bila kebenaran dah tbongkar..sy bru tau,rupa2 nya tnda2 dia dah lma.. cuma sy xperasan..hepp..hepp.. apa sedih2.. sabo pka...sabo.. kira mcm 'DIA' benarkan 'SESEORG' msuk dlm hdup kami laa..and as the time goes by, he fall in love with her.. dan sy tpaksala mndgr lagu sixth sense-tak bisa memilihmu... Well guys,time will reveals the truth.. for sure, i didnt noe why i often clicking on 'older post' when i myself realize that it hurts me..but 1 things,i enjoy reading it..it makes me feel so glad... haha.. apa dah sy mrapu nih.. lalalala..


dan sy ckp kat korg.. Allah klu nak tunjuk blk kejap jer.. dan sy skrg berada d tmpt 'SESEORG' tu.. OMG..!! so skrg, sy akan mnyakitkan org?? oh tidaksss..!! itu bkn sy.. bkn sy.. huhu.. Walaupun kta sering kali dgr,org bckp.. "hari nih hari aku,sok2 ari ko..baru ko tau langit tuh tggi ke rendah" dan "dunia nih bulat,ari nih ko buat aku,nnt org buat ko..ko tau laa.." tp sy xnak mcm tuh.. xnak... nehi..nehi.. klu sy kata sy nak stop kan cycle tuh skrg boleh x?? biar org buat sy..sy xsmpi hati nak buat blk kat org..sbb sy sndiri tau mcmana sakitnya kita bla bnda nih jd.. =(


so,kpd "AWAK".. berhenti sakitkan hati "DIA"... if she is the one that u ever wanted..why now u're in a state of confusion..?? i know, it's all bcos of me right?? let me tell u..im fine with the situation.. so just go ahead with her, take gud care of her.. bcos every second that she has wasting her time crying for u..is going to turn her love down..and by the time that u realize that she is the one.. she already leave u behind..and u'r going to regret it.. and that the price that u had to paid..


and as for me..im happy with my life.. dun u ever dare worry about me..! that a warn.. heehehe... kita hanya kawan..jgn langgar batas tuh.. wlupun pernah sesekali kta menceroboh sempadan "sahabat" tp kita pernah kembali ke bumi yang nyata..dan mnyedari hakikat bahawa "persahabatan" itu sangat indah..


p/s: dunia itu mcm roda.. dan akan sentiasa bputar.. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...